Nova hala nemačkog Dunkermotorena

Globalni proizvođač elektromotora Dunkermotoren otvorio je danas novu proizvodnu halu u Privrednoj zoni Mali Bajmok kod Subotice, čime se stvaraju pretpostavke da se broj zaposlenih kod ovog investitora poveća na oko 160.

Radi se o proširenju postojeće hale u kojoj će posao pronaći još 20-ak radnika na dve nove proizvodne linije.

Direktor Dunkermotoren grupe Uve Lorenc rekao je na svečanosti otvaranja da je od odluke o proširenju do otvaranja prošlo svega šest meseci, ocenvši da se radi o izuzetnom uspehu.

„Želeo bih da se zahvalim svim saradnicima, posebno odgovornima iz bescarinske zone i građevinskim firmama. Ovo stvara poverenje i lojalnost. Uspešnom preduzetništvu treba upravo to – poverenje i fleksibilnost da bi nastavili da rastemo na duži rok“, rekao je Lorenc.

Dunkermotoren posluje u sastavu američke grupacije Ametek, koja u Subotici takođe poseduje prozvodni pogon i ima nameru da i dalje širi svoju proizvodnju. Gradsko rukovodstvo najavljuje dalju podršku u ostvarenju njihovih namera.

dunkermotoren_ametek

„Očekujem da nastavimo saradnju, da realizujemo mnoge projekte, da se grade novi proizvodni pogoni i da zaista i Dunkermotoren i Ametek nađu svoje mesto i svoju matematiku ovde u Subotici, koja je itekako bitna“, rekao je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Savetnik premijera Srbije Aleksandra Vučića, Jerg Heskens, ocenio je da je Dunkermotoren najbolji primer saradnje između investitora i lokalne samouprave, jer je međusobno poverenje na startu izraslo u dugoročno partnerstvo, bez obzira na promene u menadžmentima i u lokalnoj samoupravi.

„Ako bi Srbija imala još deset Dunkermotorena i opštine koje rade svoj posao i male partnerstvo poput Subotice, onda bi Srbija danas izgledala mnogo bolje“, smatra Heskens.

Izgradnju hale u rekordnom roku od 45 dana finansirala je Slobodna zona Subotica, a zajedno sa postojećom izdata je u dugoročni zakup, do 2025. godine.

U novoj hali površine 900 kvadratnih metara, u čiju je izgradnju Slobodna zona Subotica uložila je 42 miliona dinara, Dunkermotoren će pustiti u rad dve nove linije – test centar i liniju proizvodnje kompresora.

Dunkermotoren je jedan od prvih investitora u Privrednoj zoni Mali Bajmok. 2011. godine proizvodnja je započeta u iznajmljenoj hali, sa 22 zaposlena, da bi godinu dana kasnije bila izgrađena nova hala u kojoj sada radi oko 140 radnika, među kojima je 12 inženjera angažovanih u razvojnom centru cele grupacije koja broji oko 1.000 radnika u Nemačkoj, Srbiji i Kini.

Svečanosti otvaranja nove hale prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta privrede, među kojima i delegacija Opštine Priboj. Njihova namera je da na primeru Privredne zone Mali Bajmok, uz podršku Vlade Srbije, privuku investitore i reše problem nezaposlenosti u ovom gradu na jugozapadu Srbije.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR