Nova nijansa žute na kafani Zagreb

Nekadašnja objekat kafane Zagreb je nastao 1897. godine i bio je u vlasništvu Mora Halbrora. Međutim u ono vreme je pored imena vlasnika, zgrada nosila i ime arhitekte (što danas nije slučaj) koji ju je projektovao pa se uz žutu fasadu decenijama provlače dva ime: Geze Kocke prvog ahitekte i Ferenca Rajhla drugog arhitekte koji je 1905. godine renesansni objekat ukrasio secesijskom ornamentikom.

 

šestar i trougao

Objekat je kasnije živeo svoj život a najveći uticaj tokom više od veka postojanja ostavila je kafana Zagreb smeštena u njemu.

Međutim od izgradnje pa do danas, objekat živi sudbinu mnogih drugih koji su ovih dana ograđeni jer predstavljaju opasnost po prolaznike. Fasada nakon više od veka postojanja može da preživi dva svetska rata, nekoliko društvenih uređenja ali teško da može da preživi 110 zima i isto toliko leta. Stoga je prvu deceniju 21. veka dočekala u oronulom stanju. Najkritičniji su bili balkoni, koji su svremena na vreme nespretno „krpljeni“ i nakon svake takve intervencije zgrada je bila u lošijem stanju.

 

Krajem 2011. godine postavljena je skela a ozbiljan građevinski poduhvat je obuhvatio krov i samu fasadu. Nakon nekoliko meseci rada, ovih dana je skela počela da se uklanja a iza nje: nežna nijansa žute i bele boje sa svim ornamentima na svom mestu.

Povezane vesti:

7.11.2011. Rekonstrukcija fasade na Korzou
20.12.2011. Fasada čeka proleće
14.3.2012. Nacional u rukama moleraKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Kada se vec malo gradi po centru neka se mnogo restaurira.

 2. daltonista kaže:

  Da, da …

  Ova ne tako intenzivno žuta boja je malo primerenija situaciji 🙂

 3. Pajo kaže:

  Ovake slike sam video i na gradskim investicijama Sinagoga a i jutros su bile iste na terenu!Neki gradjevinci su i dallje na odmoru!!!

OSTAVITE KOMENTAR