Novi obrazovni profili u Hemijskoj školi

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici u novoj školskoj 2019/2020. godini upisaće, po prvi put, dva obrazovna profila – poslastičar, koji je trogodišnji, i tehničar za preradu nafte i gasa, koji je četvorogodišnji profil. Lokalna privreda pokazala je interesovanje za oba, a učenike čeka zanimljivo školovanje i bogato praktično iskustvo.

Pekar, lekar, apotekar, mogao sam biti ja.. kaže čuvena pesma. U Hemijsko – tehnološkoj školi, osim pekara, đaci će od nove školske godine moći da budu i – poslastičari. Reč je o trogodišnjem obrazovnom profilu  i to po dualnom modelu, a tokom školovanja učenje široke lepeze veština – od pripreme torti, kolača, čajnih peciva, sladoleda i voćnih kupova, pa sve do dekorisanja, ali i toga kako komunicirati sa kupcima i kolegama.

U novu školsku godinu ova škola ne ulazi samo sa poslastičarima, već i sa profilom koji je po prvi put u Srbiji upisan ove godine – tehničar za preradu nafte i gasa. Nakon Pančeva, Subotica će biti drugi grad koji će ponuditi ovakav profil, za koji, su, kao i za poslastičarima, privrednici iskazali potrebu.

Na oba profila upisuje se po 30 đaka – poslastičari na mađarskom, a tehničari za preradu nafte i gasa na srpskom nastavnom jeziku. Osim toga, nakon tri godine, Hemijska škola ponovo upisuje vinare-vinogradare, njih 15 na mađarskom nastavnom jeziku, dok se pekari upisuju kao i svake godine, ali je novina što će sada biti po dualnom modelu.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Hemija i vino kaže:

  Mogu misliti kakvi ce to konditorski i vinarski proizvodi biti pravljeni znanjem stecinim u hemijskoj skoli.

 2. Suboticanka kaže:

  Dakle-mora dete znati madjarski da bi mogao upisati smer poslasticar?Zasto nije 15-15,na oba jezika?

 3. krass1 kaže:

  Pa, ljudi moji, nekada su u hemijskoj skoli postojali profili kao sto su : konditor, mesar, pekar,kuvar… Po cemu je ovo sada prvi put?

 4. Lajčo kaže:

  Kuvari su bili u Ekonomskoj školi, u moje vreme

 5. Hemijom do vina kaže:

  U hemijskoj skoli se obucavaju (ili bi barem trebalo) kadrovi za rad u hemijskoj industriji. U ekonomskoj skoli se obucavaju kadrovi za privrednu i administrativnu delatnost. U poljoprivrdnoj skoli se obucavaju kadrovi za rad u poljoprivrednoj delatnosti, kao sto je to izmedju ostalog vinogradarstvo tj. vinarstvo. Pekari,mesari ,konditori, kuvari i tome slicno obucavaju se u skolama za kadrove u prehrambenoj industriji.

OSTAVITE KOMENTAR