Novi smer u Politehničkoj školi u Subotici

Jedan od načina da što više đaka upiše neku školu jeste otvaranje novih, atraktivnih smerova. Obrazovni profil za veb dizajnere, prvi put u Srbiji otvara se u Politehničkoj školi u Subotici.

U Politehničkoj školi uvodi se obrazovni profil Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Program se realizuje po modelu dualnog obrazovanja, što znači da će se nastava od treće godine sprovoditi u preduzećima, koji se bave veb dizajnom.

„Kroz saradnju Ministarstva prosvete i Privredne Komore Srbije kreiran je novi obrazovni profil, dakle tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Ovaj profil treba da izađe u susret potrebama IT sektora i evo novog obrazovnog profila za nas. Moram reći da u zemljama u okruženju ovaj profil postoji već duže vreme“, kaže Iso Planić, direktor škole.

Novi obrazovni profil kreiran je u saradnji sa IT klasterom Subotice, i zajedno sa njima će škola realizovati nastavni plan i program. Za obrazovni profil za veb dizajnere škola je obezbedila 30 mesta na srpskom nastavnom jeziku.

„Privreda nem dovoljno stručnjaka koji bi izrađivali veb sajtove u onoj početnoj fazi estetskog izgleda. Znači ovde se konkretno ne radi o programerima, nego o dizajnerima veb stranica. S obzirom da je izrada veb stranica jako kompleksan proces, suštinski mi bi zastupali onu prvu fazu izrade i tu bi obrazovali baš ono – kako i naziv kaže – tehničare za digitalnu grafiku“, kaže Tihomir Zoraje, profesor stručnih predmeta.

Politehnička škola u Subotici, pored smerova iz grafičarstva, nudi obrazovne profile iz oblasti geodezije i građevinarstva, kao i šumarstva i obrade drveta.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR