Novi smerovi u tehničkoj školi

Operater za izradu nameštaja – novi je obrazovni profil u Srednjoj Politehničkoj školi u Subotici. Od naredne školske godine, taj profil biće otvoren još i u Užicu, a realizuje se po kooperativnom modelu obrazovanja, odnosno javno-privatnog partnerstva škole i privrede.U Regionalnoj privrednoj komori Subotica ističu da već ima zainteresovanih firmi.

skola,-skolska-klupa-jpg_660x330

Operater za izradu nameštaja je trogodišnji obrazovni profil. Naredne školske godine trebalo bi da se upiše 30 učenika, koji bi tokom školovanja sticali veštine i znanja za izradu nameštaja, dok bi u trećoj godini trebalo da se opredele za jednu od ponuđene tri izborne tehnologije: stolar, tapetar i lakirer.

„Ovakav obrazovni profil treba da počne da živi, nama preostaje da ubedimo učenike da je upis u ovakve obrazovne profile dobro rešenje“, kaže direktor srednje Politehnihničke škole Iso Planić.

Kooperativni model obrazovanja sadrži elemente dualnog sistema prilagođene uslovima u Srbiji. U Regionalnoj privrednoj komori Subotica objašnjavaju da imaju već nekoliko pozitivnih primera, koji su realizovani ranijih godina po principima dualnog obrazovanja. Međutim, neophodno je da se usaglase zakoni iz oblasti obrazovanja i privrede, kako bi taj vid obrazovanja zaživeo.

„Ono što je zaista bilo interesantno kod nas jeste da je veoma korektan, mogu da kažem stopostotni odziv firmi. Politehnička škola je dobila dozvolu od Ministarstva za 30 učenikaiI juče su nam se izjasnile dve firme da im treba dva puta po 15 učenika. Eto već rešen problem učenika sa šansom da ostanu i rade“, naveo je predsednik Regionalne privredne komore u Subotici Slobodan Vojinović.

Po završetku obrazovnog profila operatera za izradu nameštaja, učenici mogu da očekuju zaposlenje u jednoj od kompanija sa kojima zaključe ugovor o privatno-javnom partnerstvu ili da nastave obrazovanje na visokim školama strukovnih studija.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR