Novi zakon – samo 50% poreza lokalnoj samoupravi

Za gradove i opštine u Srbiji rešenja predočena u Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave nisu prihvatljiva, jer se predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.

racun-digitron

Ministarstvo finansija je 3. decembra objavilo Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave i time započelo javnu raspravu koja će trajati do 22. decembra. Stalna konferencija obavestila je sve gradove i opštine o predviđenim rešenjima kojima se značajno umanjuju lokalni prihodi i zamolila ih da sugestije i komentare na Nacrt zakona dostave SKGO najdalje do 15. decembra kako bi objedinjene stavove uputila Ministarstvu.

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, čime se značajno smanjuju lokalni a povećava republički budžet. Ovakav predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine, a posebno na one koje su u prethodnom periodu uložile značajna sredstva u privlačenje investitora (kupovinom zemljišta i vojne imovine radi formiranja industrijskih zona, izgradnjom dodatne infrastrukture, oslobađanjem investitora plaćanja određenih lokalnih taksi i sl.), a sve samo sa jednim ciljem – da se poveća zaposlenost građana. Takođe, predlog da se dva izvorna prihoda (naknada za životnu sredinu i firmarina) integrišu u porez na imovinu ne znači ništa drugo do veliko povećanje poreza na imovinu koji plaćaju građani i to kroz povećanje poreske stope i ukidanje amortizacije. Imajući u vidu rast poreza na imovinu u poslednjih nekoliko godina, SKGO smatra da je on dosegao svoj maksimum. Dodatno, takve izmene znače i direktno prevaljivanje poreskog tereta sa pravnih lica na fizička lica što je potpuno neprihvatljivo.

Iako to nije navedeno u zvaničnom obrazloženju uz Nacrt zakona, Ministarstvo finansija je tokom rada na njemu kao jedan od osnovnih razloga za smanjivanje prihoda gradovima i opštinama i prebacivanje istih na republički nivo, navelo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i obavezu koja je preuzeta tim sporazumom, a to je da se ukupno 8 milijardi dinara prebaci sa lokalnog na republički nivo. Ono što se izbegava reći jeste da su lokalne samouprave u prethodnih godinu dana već prebacile taj iznos sredstava republičkom budžetu.

Ovim putem želimo da obavestimo javnost da SKGO i njeni predstavnici u Radnoj grupi Ministarstva finansija koja je bila formirana za izradu ovog nacrta zakona, nisu imali uvid u Nacrt zakona niti su dali saglasnost na pomenuti tekst. Predsedništvo SKGO posle sednice održane 18. novembra pisanim putem obavestilo je Ministarstvo finansija da su za SKGO neprihvatljivi predlozi koji su razmatrani na Radnoj grupi Ministarstva i da će usvajanje ovih predloga imati izuzetno negativnih posledica po njihove budžete, ozbiljno ugroziti funkcionisanje lokalnih vlasti i obustaviti započete i planirane aktivnosti gradova i opština. Ministarstvo nije odgovorilo na pomenuti dopis Stalne konferencije niti je održan sastanak koji je SKGO ovim povodom zatražila.

Stalna konferencija gradova i opštinaKOMENTARI

 1. ?! kaže:

  3,14čke alave!

 2. treća-sreća kaže:

  A da ih već polako menjamo?

  Dosta ih je bilo. Nisu ništa uradili, osim ako neko njih, sa Vučićem na čelu, pita.

  Nije bilo ni hapšenja tajkuna, ni oduzimanja njihove bespravno stečene imovine, nije prestala korupcija u državnim institucijama, nema slobodnog novinarstva, kriminal i dalje hara ulicama, prodajemo se zapadu za sitne pare… Nije bilo nikakvog pomaka, a mi kao da smo zaboravili da su nam ovi što su sada na vlasti krv ispijali pre petnaestak godina. Mnogo brzo zaboravljamo i verujemo propagandi SNS i Vučića u „nezavisnim“ medijima.

  VREME JE ZA SMENU!!!

  Ajmo nije 5. Oktobar jedan… vreme je za nastavak…

 3. zorandjala kaže:

  Bice veoma interesantno cuti one sto su psovali Beograd kada procitaju da je 80 posto ostajalo lokalu,Sta imaju da kazu oni iz prigradskih naselja gde je troseno tih 80 posto:Kako raspodeljuju prihod ja im nebi dao nista nego ako oce vlast neka obrzbede sretstva.Lako se praviti pametan sa tudjim novcanikom.

 4. logika kaže:

  Jos i smanjili budzet Vojvodini, a prikupljaju veci procenat od uplacenih poreza, koji su takodje u najvecem procentu naplaceni u Vojvodini…

  Da li ovo nekome izgleda kao da Beograd muze Vojvodinu?

  da napomenem, da nisam separatista, ali vratite nam NASE pare

 5. Cekajuci kaže:

  Ministar je porucio gradovima da povecaju porez na imovinu. Tako da ce se opet sve preko nasih ledja prelomiti.

  E a Vučić priča o fiskalnoj konsolidaciji države i izlaženju iz recesije a ovde otima gradovima i povećava akcize i na naftu i na alkohol.

 6. Vesko kaže:

  U nasoj drzavnoj vladi sedi 5 calnova SVM, kao drzavni sekretari. Nova koalicija je takođe sastavljena uz veliku potporu SNS, pa izvolite i birajate ih ponovo. Ima da nam svane, a od 2017. bice znatno bolje, da ce to nasi građeni osetiti. Izgleda po sojim dzepovima, koji su svake godine sve plici.

 7. stormwatch kaže:

  Ljudi, 6. oktobar je preko potreban, makar kasnio deceniju i po.

 8. Đuro kaže:

  Budućnost u koju verujemo?

 9. stormwatch kaže:

  @Đuro

  Ne Djuro, to je buducnost u koju ste VI i vama slicni verovali, a mi koji se ipak secamo neslavne vladavine tog trojca iz devedesetih godina smo bili izlozeni javnom lincu i privatnim pretnjama tokom izbora u maju 2012. godine.

 10. Đuro kaže:

  @storm
  Sarkazam prijatelju…A ako te baš zanima ja se odlično sećam devedesetih i kombinacije školovanja i rada na buvljaku da bih preživeo.Nema potrebe da mi persiraš pretpostavljam da smo sličnih godina.

 11. stormwatch kaže:

  @Đuro

  Najiskrenije se nadam da je bio samo sarkazam, no svaki dan citam ovde i na drugim forumima kako su 90te bile divne godine u kojima se dobro zivelo, pa vise stvarno ne mogu da razlucim sta je sarkazam a sta nije.

  Ja se secam tih godina kao najgore nocne more, jer sam kad je bilo struje gledao na tv ratne zlocince, deceubice i lopove sa ratista koji su i zakuvali gradjanski rat kako mi promovisu nove vrednosti, kad nije bilo struje, a retke su bile zimske veceri u kojima je bilo iste, provodili bi ih uz plamen sveca dok je istih bilo, a sto se tice prezivljavanja, secam se najbolje zamrznutog hleba iz frizidera kao prave poslastice, testa sa jogurtom i retkih prilika palente sa mlekom kao vrhunca gastronomskog uzitka, kao i promrzlih ruku i nogu dok sam svercovao robu iz madjarske da bi preziveli….ta prica o prezivljavanju devedesetih godina naisla je na more sranja debila i idiotia razlicitih kalibara ovde na forumu u vesti o prestanku funkcionisanja sinobusa, na sta je highlight te diskusije bio i osudjeni silovatelj maloletne devojcice koji se u par navrata javio sa svojim sranjem kako bi nesto „objasnio“. Ne moram navoditi da je silovatelj maloletne devojcice koji je pobegao u inostranstvo dobio punu i najtopliju podrsku od osoba koje se ovde skupljaju.

 12. Đuro kaže:

  @storm

  Čitam tvoj post i ne verujem da nam se uspomene (ružne) toliko poklapaju a ni ova sadašnjost nam nije baš vesela.Najgore od svega je što se iste njuške ponovo vraćaju da dovrše započeto(Bracika) a nama ostaje da biramo između lopova i otimača…i nije nam neki izbor.

 13. stormwatch kaže:

  @Đuro

  Mi koji smo hvala Bogu uspeli da prezivimo ta neslavna vremena ne zelimo da se ista ikada vrate – NIKAD VISE! Ja sam unistio cetiri decenije zivota u SFRJ – SRJ – Srbiji cekajuci da ce se stvari promeniti i da ce konacno ta zemlja biti uredjena i sredjena bar kao Madjarska ili Ceska. A od cekanja nema vajde, jer vreme ne ceka nikoga, nego prolazi ne osvrcuci se na neodlucne…i evo vec dobrih pola decenije nisam u toku sa dogadjajima u tom raju – koliko vreme brzo prolazi, to sam shvatio tek u civilizaciji….

 14. Đuro kaže:

  @storm

  Aferim.

OSTAVITE KOMENTAR