Novinari „Mađar soa“ odbili radna mesta u Novom Sadu i dobili otkaz

Šestoro zaposlenih u „Mađar sou“ u Subotici, među njima četiri novinara, ostalo je bez posla jer su odbili da potpišu ugovor kojim je predviđeno njihovo premeštanje u Novi Sad.

Oni kažu da bi prihvatanje uslova značilo svakodnevno putovanje od Subotice do Novog Sada ili preseljenje što je za njih „nastavak političkog pritiska vladajuće stranke Mađara i onemogućavanje rada“.

madjar szo

Kornel Bajtai, sada bivši novinar „Mađar soa“, izjavio je za subotički „Magločistač“ da je ponudom za premeštaj na nova radna mesta rukovodstvo prekršilo Zakon o radu jer prema tom zakonu zaposleni ne mogu biti preraspoređeni na radna mesta udaljena više od 50 kilometara.

– U mom slučaju nisu uzeli u obzir da sam i član rukovodstva sindikata „Nezavisnost“ u „Mađar sou“ i član Nadzornog odbora ovog tela na republičkom nivou, sektor za kulturu i medije, a na osnovu kolektivnog ugovora poverenik sindikata ne može da se premešta na drugo ili niže plaćeno radno mesto – rekao je Bajtai.

Pojedini novinari „Mađar soa“ i „Het nopa“ su početkom jula u Subotici organizovali protest ispred sedišta Nacionalnog saveta Mađara i optužili su SVM da na njih vrši politički pritisak. NSM je na sednici Saveta izmenio statute ovih medija i najavio premeštanje subotičkog deska u prestonicu pokrajine jer „Novom Sadu, kao kulturnom, obrazovnom i medijskom centru Mađara u Vojvodinim, pridodaje veći značaj, dok u njegovoj okolini vidi samo dodatno jačanje uloge tog grada”.

 

BLIC

 KOMENTARI

  1. misa kaže:

    cisti pastor kao erdogan.

OSTAVITE KOMENTAR