Novosti: Strani investitori jedini spas

Noseći punu fasciklu dokumenata iz koje izviruje overena diploma Pravnog fakulteta, Sonja D., 26-godišnja Subotičanka, krenula je rano izjutra da se prijavi na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Skoro godinu dana je, kaže, uporno kucala na vrata advokatskih kancelarija, preduzeća, suda, ali bez uspeha.

 

– Za pravnika-pripravnika bez iskustva nema mesta nigde, čak i za volontiranje treba debela veza – priča pri ulasku u zgradu. – Nadala sam se da ću nešto naći, pa se nisam prijavljivala na biro, ali sada moram. Možda će mi oni pomoći, javiti ako se negde ukaže slobodno mesto, ne vidim više drugi način da nađem posao.

 

Ulazi polako, duboko uzdišući i proveravajući da li su joj tu svi neophodni papiri.

 

– Sve ti je tu, dete, ali posla nema – dobacuje Milenko Matić, izlazeći sa istog mesta.

 

Bez posla je Milenko već nekoliko godina. Od kako je propao “29. novembar”, radio je sezonske poslove, ali već duže vreme ni to ne može da nađe.

 

– Godine i bolesti sustigle, a čovek koji pređe 50 danas nikome ne treba – sležući ramenima kratko će Milenko. – Javljam se redovno da me ne obrišu sa evidencije, ali sam već izgubio nadu da ću pronaći neki posao.

 

– Ne treba gubiti nadu – pridružuje se razgovoru Etela Mihalj, koja želi da počne obuku za negovateljice za stare. – Krenula sam da se raspitam šta je potrebno za prekvalifikaciju, najgore je sedeti kod kuće i čekati da posao padne s neba. Bila sam daktilografkinja godinama, nema posla u toj struci, ali treba na drugim stranama. Vredi pokušati, ništa više ne možemo izgubiti.

 

Sudbinu ovo troje Subotičana trenutno deli 17.065 stanovnika Severnobačkog okruga, što je nešto više nego prošle godine. Pretpostavlja se da je broj onih, čije radne knjižice skupljaju prašinu, i do tri puta veći, jer mnogi nisu prijavljeni na evidenciju NSZ.

 

Odgovarajuće i dugoročno rešenje za smanjenje nezaposlenih i buđenje privrede, nema nijedna vlast. Ono što budi nadu je dolazak stranih investitora i najava da će u narednom periodu biti otvoreno bar još četiri hiljade novih radnih mesta.

 

– Raduje dolazak stranaca, ali ne treba zaboraviti ni domaću privredu, male privrednike, koji moraju da budu nosioci ekonomske stabilnosti – smatra subotički ekonomista Antal Takač.

 

Večernje novosti



KOMENTARI

  1. volonter kaže:

    Debela veza za volontiranje? Izvinjavam se mladoj dami, znam da je ogorčena, ali da ne preterujemo sa neistinama. Čini mi se da ona neće da radi za džabe, pa je izmislila priču o tome kako treba veza za volontiranje na sudu. Da ne bude pogrešnih tumačenja- žao mi je što je stanje takvo da mlad, obrazovan čovek mora da volontira, ali verujem da je to jedini način danas, pogotovo za nas pravnike

OSTAVITE KOMENTAR