NUNS traži preispitivanje presude Laslu Šašu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je Republičkom javnom tužilaštvu predalo predlog za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti povodom presude subotičkom novinaru Laslu Šašu.

 

 

NUNS ukazuje da presuda Laslu Šašu ne sadrži razloge i kriterijume na osnovu kojih je sud utvrdio da su izjave osuđenog na račun Lasla Torockaija uvredljive.

 

Osnovni sud u Subotici osudio je Šaša (69), nekadašnjeg saradnika listova Mađar so i Het nap, na 150.000 dinara odnosno 150 dana zatvora zbog uvreda izrečenih na račun vođe desničarskog pokreta „64 županije“ Lasla Torockaija, u pismu čitaoca objavljenom aprila 2007. u listu Mađar so. Apelacioni sud u Novom Sadu je tu presudu potvrdio.

 

NUNS navodi da sud nije uzeo u obzir relevantne zakonske odredbe kojima je predviđen osnov za isključenje postojanja krivičnog dela uvrede u tom slučaju.
NUNS ukazuje i na to da je takva presuda u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, a povodom činjenice da je Laslo Šaš izneo svoje mišljenje o javnoj ličnosti i o stvarima koje su od javnog interesa.

 

Šaš nije mogao da plati novčanu kaznu, pa mu je ona zamenjena kaznom od 150 dana zatvora, koju je on počeo da izdržava 20. jula. Oslobođen je 3. avgusta odlukom o pomilovanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

 

Laslu Torockaiju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju zbog ultranacionalističkih izjava i aktivnosti.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR