O Papillonu u Barseloni

U novom broju časopisa Coup de Fouet koji se izdaje u Barseloni izašao je tekst o kafeu „Papillon“ u Subotici. To je časopis Evropske mreže gradova secesije, a autor teksta je profesor Arhitektonskog fakulteta u Debrecenu János Gerle, arhitekta iz Budimpešte.

 

Subotica je u Evropskoj  mreži gradova secesije u vrlo visokom društvu. Tu su Antverpen, Brisel, Barselona, Moskva, Buenos Aires, Havana, Helsinki i još pedesetak svetskih gradova, sve lepši od lepšeg.KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Sta,imamo nesto vredno!? RUSI umesto tog objekta banka da se otvori u neosabackom stilu!

 2. Subotica kaže:

  20 godina neplaca zakup opstini.

 3. Nucky Thompson kaže:

  Subotica:

  20 godina neplaca zakup opstini.

  Grad bi njemu trebao da placa za ambijentalnu,kulturnu etc. bastinu, i sve gore navedeno…koju ovaj grad ne zna da ceni…

  PS. Kares druze…svi smo na tvojoj strani!!!!

 4. Subotica kaže:

  Svi su tako radili,nesto naprave ,pa nije rentabilno.onda ostave gradu.
  Karcika se zeznuo,trebao je u Budimpesti da napravi Papilon.
  Samo, tamo treba platiti zakup. DA DA

 5. Rale kaže:

  Nije suština u plaćanju zakupa,nego u činjenici da opština Subotica kao zakupodavac nije ispunio svoju UGOVORNU OBAVEZU iz Ugovora o zakupu sa vlasnikom enterijera cafe“Papillon“.Na osnovu tog ugovora zakupodavac je DUŽAN da u slučaju raskida ugovora o zakupu,nadoknadi zakupcu vrednost enterijera,koja je procenjena od strane veštaka,koje je odredio Sud  u Subotici.Veštak sa Beogradskog fakulteta primenjene umetnosti je posle višemesečnog postupka utvrđivanja vrednosti enterijera zaključio da se radi o unikatnoj umetničkoj vrednosti,kakva ne postoji nigde u svetu i kao takvu na osnovu naučnih kriterija i metoda, procenio da je vrednost enterijera,cca 3 miliona evra.Veštak se naravno nije bavio ekonomskom situacijom u Srbiji ili Subotici,nego je isključivo u okviru svoje struke doneo zaključak o vrednosti jednog umetničkog dela.Visina zakupa nije SUŠTINA sudskog spora i zakupac je spreman da isplati neplaćeni iznos zakupnine,a u svakom slučaju iznos zakupa se lako može kompenzovati iz sume koju zakupac predhodno MORA da dobije od zakupodavca na osnovu Ugovora i sudske presude koja se očekuje od strane Apelacionog suda ovih dana.Sve ostale priče o sudbini lokala su proizvod nepoznavanja činjenica i naravno malograđanskih nagađanja i „ŽELJA“ da komšiji crkne krava,pa će svima nama biti bolje.ISTINA JE UVEK SAMO JEDNA.

 6. SRPKINJA kaže:

  Umesto da smo ponosni na Papilon mi tako..a sto se tice zakupa to bi se trebalo regulisati,a mozda da jednog dana ostane gradu… ne znam ali znam da je Papilon extra lokal koji na zalost ne radi kako treba e sad ko je kriv za to??? :))

 7. Ivica kaže:

  Koliko ja znam, lokal ne pripada gradu već jevrejskoj opštini, a njima ja svakako u interesu da ga izdaju nekoj banci ( a čini mi se da je negde i pisalo da je AIK zainteresovana ) a ne da tako stoji i ne donosi nikakav prihod…Ona takođe nema apsolutno nikakvu obavezu da bilo kome šta nadoknadi, pošto je lokal uređen u vreme kada još ova imovina nije bila vraćena opštini.

  Od kako se digla prašina oko toga koliko vredi enterijer (pa naravno i njegov vlasnik dobio za pravo da traži mnogo više), od tada je i grad pokrenuo inicijativu da se lokal razmontira i prebaci na drugo mesto, što je naravno nemoguće jer je većina toga montirana lepljenjem, a ne vijcima, a o identičnim dimenzijama lokala tek da ne pričamo….No, procena je svakako nerealna, u Srbiji (pa da je i u Knez Mihajlovoj) pričati o nekih 3 miliona evra je u krajnju ruku neozbiljno…Po meni grad treba da finansira samo preseljenje i repariranje oštećenih elemenata. U suprotnom bi bila čista malipulacija i krađa i to sledećim tokom: zakupac ulaže 200,000 evra, ne plaća zakupninu gradu, dolazi do promene „vlasnika“, grad isplaćuje 3 miliona evra, jevrejska opština, odnosno budući zakupac preuređuje lokal i izbacuje sve iz njega (za šta je grad keširao)…ja mislim da nikome normalnom to ne može biti prihatljivo.

  Sve u svemu, kako ja vidim, grad i zakupac mogu da vode spor i narednih 10 godina, ali kafić mora da leti napolje…

  Jeste velika šteta ostati bez nečega ovako lepog i autentičnog, ali ajde da pogledamo malo i realnost, a realnost je ta da ovaj kafić viđamo samo na fotografijama i da u njega sem možda novinara 10 godina niko drugi nije kročio. Čemu onda svrha njegovog postojanja ako ne služi ničemu? Da ne čitamo članke poput ovoga, ne bismo znali ni da postoji…

 8. Rale kaže:

  E moj Ivice, žalosno je što nikada nisi ni pokušao da uđeš u lokal, kada tvrdiš da osim novinara niko ne ulazi u cafe. Svakom je omogućeno da uđe u lokal samim tim što je od strane Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika, Rešenjem proglašen za zaštićeno nepokretno kulturno dobro. A što se tiče vlasništva, to nije stvar spora.Zgrada je vraćena jevrejskoj opštini i njima i pripada, ali zakupac Papillon-a ima UGOVOR O ZAKUPU sa SO Subotica, koji je zaključen 15 godina pre nego što je zgrada vraćena Jevrejima. Jevrejskoj opštini bi, kao vlasniku zgrade, bilo najbolje da pokuša da posreduje kod Gradonačelnika da se spor što pre reši isplatom ugovorom predviđene naknade zakupcu, umesto što insistiraju na pokušaju vandalskog čina lomljenja i preseljenja enterijera, jedinstvenog u Evropi. U REŠENJU PIŠE DA JE REČ O NEPOKRETNOM KULTURNOM DOBRU, pa kako onda zamišljaš da postane POKRETNO???????????????? A što se tiče vrednosti, istu su odredili stručni sudski veštaci, sa čijim izborom su bili saglasni i predstavnici Opštine…Problem je očigledno u tome što Opština ne želi da ispoštuje svoju ugovornu obavezu. Slobodno navrati večeras u cafe „Papillon“ na piće, pa da prodiskutujemo ovu temu…

 9. freelancer kaže:

  😀 Gospodo! Ako ja dobro „kontam“ stvari…, na pomolu je „katanac“ na još jedan objekat, koji vredi u ovom gradu. U tim varijantama „ko kome“ i „koliko“, najveći gubitnici smo MI! Obični gradjani, ponekad željni nekog mesta, sa društvom ili samo da se osamimo. A ona nestaju. Jedno po jedno. Čak i onih devedesetih, po zlu čuvenih, Korzo je bio mesto za svakoga. Uz njega, još par lokala „kojekuda“. Evo za sve, jedno prostoprošireno pitanje: Za vikend mi dolazi ekipa prijatelja iz Beograda. Gde da ih izvedem? Galerija? Boss? 😀 Društvo je, inače, u životnoj dobi i intelektualnog profila, da bi „leglo“ mesto poput nekadašnjeg „Antikvarijuma“, kojeg odavno nema. Da ne pominjem još neka mesta… Onako BAŠ ugodna. I…?

  Kako je neko LEPO napisao: „RUŠI!!! Ajmo još jednu banku. Ako nema zainteresovanih, kao alternativa, može i kladionica. Ni kockarnice nisu mrske.

  Laku noć. Neka poslednji ugasi svetlo.

 10. Ivica kaže:

  Rale:

  E moj Ivice,žalosno je što nikada nisi  ni pokušao da uđeš……Svakom je omogućeno da uđe u lokal….

  Možda je to tako od nedavno, i super ako je tako, onda povlačim reč…Pokušao sam da uđem pre jedno dve godine sa prijateljem i gazda mi je samo prstom pokazao na vrata, ne progovorivši i nepogledavši nas…Malo me je bilo sramota, s obzirom da mi je cilj bio da istom prijatelju „otkrijem“ ovo mesto a i ja lično da se malo bolje upoznam njime…

 11. Ivica kaže:

  freelancer:

  Evo za sve, jedno prostoprošireno pitanje: Za vikend mi dolazi ekipa prijatelja iz Beograda. Gde da ih izvedem? Galerija? Boss? :-D Društvo je, inače, u životnoj dobi i intelektualnog profila, da bi „leglo“ mesto poput nekadašnjeg „Antikvarijuma“, kojeg odavno nema. Da ne pominjem još neka mesta… Onako BAŠ ugodna. I…?

  To je barem lako…za takvo društvo jedino Stara picerija dolazi u obzir (pogotovo bašta)…po meni jedna od par vrednih stvari koje su još ostale u ovom gradu…ako nisu baš zahtevni onda naravno mogu da prođu i BOSS i Denis, oni ne mogu baš svakome da legnu, mada, ja sam baš u nedostatku inspiracije (a i bila je zima), kolege iz Beograda koje rade projekte po celom svetu, vodio u BOSS, jedan od njih reče da je jedino u Njujorku video nešto što može da se meri sa njim…Nisam baš tog mišljenja, a i možda smo mi Subotičani suviše već zasićeni i drugačije posmatramo stvari od ostalih…

  Uglavnom je tako u svemu…dok imamo, ne znamo da cenimo, kada nestane, tek onda shvatimo šta smo izgubili!!!!

 12. Rale kaže:

  Ivice, nemoguće da je to bio gazda, pošto je on u obavezi na osnovu Rešenja kojim je lokal stavljen pod zaštitu, da omogući pristup svakom ko želi da uđe.pogleda lokal i po želji da popije neko piće. Slobodno navrati, svako veče posle 19 h, nekog sigurno ima ko će te uslužiti.

 13. ANTIGLOBALIST kaže:

  Za sve one koji misle da je Karlo trebao da Papillon pravi u Pesti, NY,Parizu … on ga je pravio tu gde je HTEO I MISLIO. Hvala bogu pa je dobro HTEO I MISLO. U SUBOTICI tu mu je i mesto. KARLO nije Bankar, Biznismen,Zelenas,Reketas,TAJKUN ….itd. KARLO JE SECESIJSKI NEISCRPNI VRHUNSKI GENIJALAC.  Mozemo samo (ko nece i ne mora) da budemo zahvalni i ponosni na Karla i njegov tim majstora (Karlo ih uvek spominje) koji su ulozili puno Rada i znoja stvarajuci Papillon. To sto nije placao zakup godinama je tacno. ALI NIJE NI RADIO I BOGATIO SE. Odrazavao je Papillon i brinuo se o njemu.

 14. palićanka kaže:

  nije bio jedini

OSTAVITE KOMENTAR