O šestostrukom zločinu u Oromu meštani nerado govore

Malo je onih koji posle tačno tri godine, koliko je prošlo otkako je Rade Šefer ubio šestoro ljudi, među kojima i svoju bivšu suprugu Rožu i snaju Nataliju, u njegovoj rodnoj Senti, žele da govore o njemu. Uglavnom tiho, svako na svoj način, prepričava događaj od 17. maja 2015. godine, kada je Šefer, samo dan posle svadbe sina Vlastimira, za nepunih sat vremena hicima iz lovačke puške u Oromu i Martonošu ugasio šest života.

Najpre je u Oromu ubio Gizelu i Jenea Traćika, roditelje svoje bivše supruge, a krvavi pir nastavio je u Oromu, gde je usmrtio snaju Nataliju, njene roditelje Šandora i Karolinu Bajtai, a potom i svoju bivšu suprugu Rožu. Pucajući u goste sa svadbe, koji su još spavali u kući nevestinih roditelja, Šefer je teško ranio i mladinu tetku Nataliju Danjon.

Danas, tri godine posle tragedije zbog koje je u Martonošu bio proglašen dan žalosti, Šeferova kuća izgleda pusta. Kroz zid se vidi da je u njenom dvorištu podignuta nova kuća. Nikoga od stanara u trenutku kada smo bili tamo – nije bilo.

Jedan od Senćana koji je sa šestostrukim ubicom išao u srednju školu, kaže da je Rade i kao mlađi pokazivao „prgavu” narav.

– Bio je svadljiv, nikada nije bio miran. Umeo je često i kavgu da započne… U prvi mah smo bili zapanjeni kada smo čuli šta je uradio. Kasnije, kada sam razgovarao sa ostalim našim drugarima, zaključili smo da se moglo očekivati da počini nešto neprikladno, ali da će uzrokovati ovoliku tragediju, zaista nismo mogli da naslutimo. Kako sam čuo, još veću tragediju sprečio je mladin teča iz Francuske, koji je bio jedan od gostiju na svadbi tako što ga je, dok je pucao u ljude u Oromu, udario stolicom u glavu. Pričali su mi da ga je toliko jako udario da je Rade odmah pao na zemlju – navodi ovaj Senćanin.

Neposredno posle ovog udarca, tvrde meštani, Šefer je preminuo.

Drugi žitelj Sente, koji je zbog male sredine u kojoj živi, iz pijeteta prema žrtvama ali i Šeferovim najbližima, želeo da ostane anoniman, pak, tvrdi da je Šefer bio miran i da nije pokazivao agresivnost. Objašnjava da se uvek svima kulturno javljao, da je sa poznanicima umeo da stane na ulici i razgovara. Malo se, ipak, kaže, promenio kada ga je supruga Roža ostavila.

Različite su priče i oko toga šta je Šefera navelo da počini masakr. Neki od naših sagovornika tvrde da je povod bilo „nezadovoljstvo” sinovljevim izborom. Pričaju da je Rade želeo sina da spase muka sa suprugom Natalijom, onakvih kakve je on imao sa svojom Rožom.

Drugi navode da nije mogao da se pomiri sa tim da će ostati sam da živi u Senti, s obzirom na to da mu je sin najavio odlazak u inostranstvo. Odgovor na pitanje šta ga je, zaista, navelo da šest puta povuče oroz i gotovo nepogrešivo pogodi one u koje je ciljao, po svemu sudeći, otišao je sa njim u grob.

– Malo je onih koji znaju da je Šefer bio odličan pucač. Godinama je pobeđivao u takmičenjima u gađanju glinenih golubova. Zato je nepogrešivo pogađao i kada je pucao u Martonošu i Oromu – navodi jedan od naših sagovornika.

Tragedija je, jednoglasno se slažu meštani Sente, ali i predstavnici istražnih organa sa kojima smo razgovarali, mogla da bude sprečena. Kako su nam rekli u Osnovnom tužilaštvu u Senti, samo nekoliko trenutaka pošto je u Oromu ubio dvoje ljudi, u senćansku policijsku stanicu je stigla depeša da se odmah krene za Šeferom i da mu se oduzme oružje. Policajci, međutim, nisu stigli na vreme. Rade Šefer je usmrtio još četvoro ljudi.

Zbog sumnje da je bilo propusta u radu senćanske policije u slučaju sa Radetom Šeferom, ministar policije Nebojša Stefanović, nekoliko dana posle šestostrukog ubistva, suspendovao je načelnika Policijske stanice u Senti Dragana Todorovića, ali po okončanju postupka nije dokazana njegova krivica, pa je vraćen na dužnost.

Sahrane u nizu

Dva dana nakon masovnog zločina u Oromu sahranjene su tri žrtve Radeta Šefera: supruga Roža (44) i njeni roditelji Jene (74) i Gizela (67) Traćik. Sutradan su u Martonošu na večni počinak ispraćeni supružnici Bajtai – Šandor (47) i Karolina (43) i njihova dvadesetšestogodišnja ćerka Natalija, koja se dan ranije udala za ubičinog sina.

Rade Šefer (55), sahranjen je 22. maja 2015. na gradskom groblju u Senti. Na njegovom poslednjem ispraćaju bilo je oko 50 ljudi. Među prisutnima su bili rođaci, kumovi, prijatelji i komšije pokojnika. Dok je pravoslavni sveštenik držao opelo, najbliže kovčegu stajali su Radetova majka Ilona i sinovi Vlastimir i Aleksandar.

 

Politika

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR