Obeležavanje dana Rusina

U Subotici će 19. januara biti održana 11. Centralna proslava Nacionalnog praznika Rusina, kojih u Srbiji živi oko 15.000. Centralna proslava praznika svake godine se organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa.

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. januara obeležava svoj Nacionalni praznik kao podsetnik na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ove prostore, odnosno u pustaru Veliki Krstur. Tog dana, pre 267 godina, Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevskog državnog bačkog distrikta u Somboru, potpisao je ugovor o doseljavanju.

„Taj dan, 17. januar, za Rusine je sećanje na naš dolazak na ove prostore pre gotovo tri veka. Na taj praznik mi želimo da pokažemo da smo kao nacionalna zajednica ovde ostavili jedan relevantan trag u kulturi“, kaže Olena Plančak Sakač, predsednica Organizacionog odbora obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina.

Centralna proslava u Subotici otpočeće arhijerejskom liturgijom u Franjevačkoj crkvi, a u Vestibilu Gradske kuće u Subotici biće priređena izložba radova Aleksandra M. Lukića, Eugena III Kočiša i Andree Palatinus. U Holu Gradske kuće biće priređen „Etno sto“ i promocija monografije „Rusini u Subotici“, dok će centralna proslava biti održana u Velikoj većnici.

„Smatram da će centralna svečanost zaista biti reprezentativna. Njen veliki deo će biti posvećen Mafteju Vinaju, našem poznatom pesniku i Ivanu Kovaču, rusinskom kompozitoru“, kaže Anamarija Ranković, v.d. direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina iz Novog Sada, uz podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Grada Subotice, Galerije „Likovni susret“ i Društva Rusina u Subotici, a pored centralne proslave u Subotici, praznik će biti obeležen i u Vrbasu, Kucuri, Novom Orahovu, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Šidu, Kuli, Novom Sadu i Beogradu.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Samo istina kaže:

    Srican praznik Rusinima zele im Bunjevci!

OSTAVITE KOMENTAR