Obeležen Dan velikog prela u Subotici

Bunjevačka nacionalna manjina sinoć je u Subotici obeležila jedan od svoja četiri nacionalna praznika – Dan velikog prela. U okviru svečanosti, po tradiciji izabrana je i najlepša prelja.

prelo-jpg_660x330

Dan velikog prela bunjevci obeležavaju u znak sećanja na 1879.godinu, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju izašli u javnost sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo.
„Na osnovu tog značaja, koji je te godine postignut, u smislu javnog obeležavanja i pojavljivanja bunjevaca prvi put u javnosti u jednom organizovanom obliku u tradicionalnim nošnjama, mi smo odlučili da to treba da bude jedan od naša četiri nacionalna praznika. Danas to slavimo na isti, tradicionalni način, samo smo drugačije obučeni“, objašnjava mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.
Prelo je stari bunjevački običaj koji je nekada postojao samo na salašima.
Na obeležavanju Dana velikog prela po tradiciji je izabrana i najlepša prelja, a tu titulu je ove godine ponela Miljana Đukić.
Dan velikog perla bunjevci su obeležili uz bogat kulturnoumetnički program i tradicionalna bunjevačka jela, kao što su krompirača, fanci i kompot.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR