Obeležja svoga vremena

Svako vreme ima svoje spomenike, a proteklih dana u prvi plan su izbila dva spomen-obeležja iz različitog perioda. Prvo je u centar pažnje, ali i velike političke aktivnosti, izbilo postavljanje kipa Matiji Korvinu, ugarskom vladaru i kralju iz XV veka. Po privatnoj inicijativi preduzetnika Lajoša Čakanja, gradske službe su pohitale da žurno izdaju sve potrebne saglasnosti, uključujući tu i vanredno zasedanje Skupštine grada. U toj žurbi da se ispuni procedura nijedna gradska komisija, nijedna politička partija, a o ovome su se oglasile sve, nije postavila pitanje: kako će izgledati spomenik za koji se tako ekspresno daje saglasnost da se postavi u centru grada? Sve dozvole su prikupljene, od grada do države, a da nijedna od komisija i institucija nije znala kako će spomenik da izgleda, niti ko će ga izgraditi, osim onog što je navedeno da je reč o „uobičajenom predstavljanju“ ugarskog kralja. Koaliciona saglasnost vladajućih partija odnela je prevagu nad svim eventualnim estetskim pitanjima i nedoumicama.

Novinari koje je to pitanje zanimalo, otkrili su da je spomenik već uradio vajar amater Franjo Mačković, te da je već izliven u bronzi.

Nekoliko dana nakon što je dogovoreno podizanje spomenika Matiji Korvinu sa Trga Lazara Nešića, takođe u centru grada, ukradene su tri biste predratnih komunista Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića. Mesingane biste revolucionara nestale su sa prostora za koji se može pretpostaviti da je nadziran, jer su postavljeni uz fasadu Vojvođanske banke, preko puta zgrade u kojoj je smešteno sedište Severnobačkog okruga, niza inspekcija, državnih organa i političkih partija.

Ove biste delo su akademskih vajarki, verovatno najvećih imena srpskog vajarstva XX veka: Ane Bešlić, rođene Subotičanke, Mire Sandić i Olge Jevrić. U slučaju nestanka tri biste komunista oglasili su se zajedničkim saopštenjem Društvo za istinu o NOB-u i Jugoslaviji, Centar Tito i Gradski odbor Komunista Srbije koji su izgleda jedini osećali potrebu da se u spomeničkom prostoru zaštite tekovine antifašističke borbe. U svom saopštenju su pobrojali: u poslednjih deset godina ukradeni su biste Jovana Mikića iz osnovne škole koja nosi njegovo ime, bista Ive Lole Ribara ispred Studentskod doma, bista Lole Vol, mlade komunistkinje koja je mučena i ubijena iz kruga fabrike „Slavica“, ploča sa spomenika na Trgu žrtava fašizma. U svom saopštenju oni podsećaju da je Ištvan Kizur poginuo na Kupresu, da su Nešić i Vuković ubijeni nakon zverskog mučenja Hortijeve policije u zloglasnoj „žutoj kući“.

„Ako dozvolimo da se zaborave žrtve antifašističke borbe i uništavaju spomenici koji podsećaju na oslobodilačku borbu i život zajedno, Subotica više neće biti grad na koji smo ponosni i koji volimo“, zaključuju.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Mučili su i ubijali jedni druge komunisti i fašisti, u zavisnosti ko je bio na vlasti. Priča se da su ‘dobri’ batinaši uglavnom ostajali na svojim radnim mestima, svejedno im je bilo da li muče komuniste , fašiste ili zemljoradnike. . Brutalni su bili i jedni i drugi ali niko ne priča o brutalnosti svojih, naravno. Borili su se komunisti za vlast i fotelje pod plaštom borbe za slobodu, ali ja bi to isto radio da sam bio na njihovom mestu. No to nije tema ovog članka. Komunisti i fašisti su trebili jedni druge i svoje neistomišljenike, ali to nije razlog da se kradu biste.

 2. S&S kaže:

  Subotica već nije grad sa kojim smo se ponosili, Subotica jeste grad koji se voli i njeni gradjani će je uvek voliti. Ali, gamad koja se nametnula i namnožila i koja ga uništava, temeljno radi, kako bi od Subotice napravili svoje gnezdo. Za svaku gamad postoje odredjeni insekticidi i pesticidi pa tako i za ovu. Ali neće još dugo.

 3. Bob Rock kaže:

  Znak=između komunista i fašista je isto što i pripadati ovim drugima.

 4. Dafina Milanovic kaže:

  Nije istina da su pribavljene sve dozvole.Fali im jedna i glavna od jednog republickog organa.Inace ,zbog,bez nje nisu ni sednicu smeli zakazati.Tkd da je to kriminal.A ako je unapred izliven,znaci da je sve unapred dogovoreno,sto je kriminal na kub.Ako je unapred izliven znaci da svi znaju kako izgleda.Ako niko ne zna kako izgleda znaci da nije izliven i da su tri biste ukradene za potrebe izlivanja pa se pusta prica.Inace sto je policija tako letargicna u kompletnom ovom slucaju ? Sto je Suboticka policija uopste letargicna za bilo koji kriminal u Subotici ? Imam utisak da ni ne znaju sto vuku uniformu sa sobom.Mozda to sve ima veze sa natalitetom koji Vucic priziva.Mozda kad bi radili svoj posao ljudi ne bi bezali napolje.A mozda oni ostanu zadnji sa sve Matija Korvinom i silnim diplomama.Videcemo,vreme je najveci ekran.Ne znam samo zasto svi na kraju kazu ,sta mi je to trebalo.Ali ne i na pocetku.

 5. S&S kaže:

  Subotička policija je letargična zato što se sav ozbiljan kriminal vrti u SNS krugu i ne sme +ju da se mešaju.

 6. Prilog kaže:

  S&S
  A pre SNS a ? DS ,zuti.A pre njih ? SVM,pa SPS…svejedno je ko je,stanje je uvek isto.Totalno kriminalno a policija nema

OSTAVITE KOMENTAR