Obnova pruge Budimpešta – Beograd kasniće najmanje godinu dana

Početak modernizacije pruge Budimpešta – Beograd kroz mađarsku teritoriju će kasniti najmanje godinu dana – saznaje agencija MTI pozivajući se na izvore u vladi.

Trasa od Šorokšara, budimpeštanskog predgrađa, pa sve do graničnog prelaza kod Kelebije, duga 160 kilometara, trebalo je da, prema proceni stručnjaka iz maja ove godine, košta 578 milijardi forinti, ili oko 1,8 milijardi evra.

Najbolja ponuda na tenderu je, međutim, premašila taj iznos za 10 procenata, a vlada nije spremna da za izgradnju „brzih koloseka“ plati 693 milijarde forinti, pa će biti raspisan novi konkurs. Zbog toga početak rekonstrukcije neće početi iduće godine, kako je prvobitno planirano, već verovatno tek 2020.

Mađarska vlada je i dalje veoma zainteresovana da se izgradi moderna pruga koja će spajati Pirej sa Budimpeštom, kako bi kineska roba iz najveće grčke luke lakše stizala do srednje Evrope. Ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto je u junu izjavio da je projekat veoma značajan i za Mađarsku i za Srbiju, jer će otvoriti veliki broj radnih mesta, stvoriti dve logističke baze i doneti bitne prihode.

Prvi ugovor Mađarske i Srbije o železničkom povezivanju potpisan je još daleke 1883. godine i označio je početak izgradnje pruge Budimpešta-Zemun. Trasa je kasnije dva puta kompletno renovirana, 1910. i 1950. godine, a nova bi omogućila kretanje vozova brzinom od 160 kilometara na sat.

Kina je, kao kreditor i izvođač radova, glavni partner u tom velikom poslu, a pre tačno četiri godine memorandum o namerama je u Beogradu potpisala i Makedonija.

 

RTVKOMENTARI

 1. avet kaže:

  „Početak modernizacije pruge Budimpešta – Beograd kroz mađarsku teritoriju će kasniti najmanje godinu dana – saznaje agencija MTI pozivajući se na izvore u vladi.“

  Eto, sad će zbog Mađara kasniti završetak ove brze pruge, oni su krivi.
  Moraćemo zbog njih i mi da usporimo radove koji su se velikim tempom zahuktali, a upravo nam je baš sve odlično krenulo.
  Početak rekonstrukcije najmanje godinu dana, čuli ste, to može teoretski biti i pet godina, umesto 2020-e.
  A ja mislio da se vozim ovim brzim vozom krajem iduće godine, kad ono ćorak.

 2. Salamander kaže:

  Da li je neko zaista očekivao da se ovakav projekat realizuje na vreme? Nećemo se skoro voziti brzim vozovima…možemo da se vozimo na talasu neispunjenih obećanja.

 3. Anonimni kaže:

  Koliko ce tek kasniti sa nase strane?

 4. Vuk kaže:

  Pa cekajte malo zar Zorana i pinokio nisu najavljivali negde 2014g ili 2015g već 2018g ćete se voziti BG-Budimpešta za 3h brzinom od 200km/h!???Izbori su čudo..

 5. gligorije kaže:

  kakva pruga? pa od novog sada do subotice jos ni zemljiste nije reseno!!! to Vucic svasta laprda a mi kao mala deca sve verujemo.

OSTAVITE KOMENTAR