Obveznice i za bebe koje su rođene van Mađarske

Mađarska vlada je posle izmene zakona prošle godine proširila mogućnost potraživanja obveznica za bebe i pomoći majkama i za prekogranične mađarske porodice. One porodice čija deca su rođena posle 30.juna 2017. imaju pravo na takvo potraživanje. Obe vrste pomoći se mogu tražiti od prvog januara ove godine.

Pomoć u obveznicama bebama i početna životna podrška znači da gde god se u svetu rodi mađarsko dete, mađarska vlada daje 42.500 forinti za novorođenče preko Start-računa. Mađarska država takođe daje kamatu od 3% na iznos na tom računu. I roditelji mogu upaćivati na taj račun određenu sumu koja ne sme da prelazi 6000 forinti. Novac sa računa može da se podigne kada dete napuni 18 godina. Prema računici, ako roditelj svake godine uplati 6000 forinti na taj račun, posle osamnaest godina će sa kamatom 2.339.000 forinti čekati vlasnika.

Podrška majkama je jednokratna pomoć i iznosi 64.000 forinti, a ako se rode blizanci 85.000 forinti po detetu. Ovo su najnovije podrške prekograničnim Mađarima od mađarske vlade, o čemu je Katalin Novak, državni sekretar mađarske vlade, odgovorna za međunerodne poslove, omladinu i porodicu, dala izjavu za novine ,,Magyar Idok“:

Gde i kako mogu prekogranični Mađari tražiti početnu životnu podršku i podršku majkama?

-Obe podrške se mogu potraživati u konzulatima, u Mađarskoj na šalterima Vlade, poštanskim putem, kao i u elektronskoj formi. Oni koji se odluče da svoj zahtev predaju u Konzulatu u Subotici, treba da zatraže termin preko telefona 062 7660 494.

Kome pripadaju ove dve vrste pomoći?

– Bez obzira na to da li porodica ima adresu stanovanja u Mađarskoj, može da traži ovu pomoć, pod pretpostavkom da imaju mađarsko državljanstvo ili da je ono u proceduri. Pomoć majkam najkasnije pola godine posle rođenja deteta treba zatražiti, inače će da zastari. Može se tražiti i kasnije ali tada treba obrazložiti zašto se prekoračilo vreme. Obveznice za bebe se mogu tražiti bilo kada.

Kakve dokumente treba predati prilikom potraživanja pomoći?

-Molimo da zainteresovani ponesu sa sobom dokumentaciju koju su dobili od Mađarske države, što čini sertifikat o državljanstvu i kartica sa adresom. Naravno, oni mađarski državljani koji su predali zahtev, mogu sa sobom poneti elektronske ili neelektronske lične karte, ili mađarski pasoš, ako poseduju. U slučaju dece, ako već imaju državljanstvo, upis u matičnu knjigu rođenih, onda drugo nije potrebno. Ako to nije obavljeno onda treba poneti izvod iz matične knjige rođenih iz Srbije.

Šta je bio cilj Mađarske, kada je ovu vrstu pomoći koja je inače sledovala mađarske državljane, proširila i na prekogranične državljane?

– Namera Mađarske vlade može da se prati od 2010. posle izbora. Cilj je da omogući pomoć i prekograničnim zajednicama. U tom smislu, već osam godina je omogućen pojednostavljen načina traženja državljanstva, tematska pomoć ministarstva za nacionalnu politiku, koje svake godine objavljuje konkurse za pomoć i podršku, ili prema sadšnjim saznanjima, u Vojvodini će tri godine trajati podrška za razvoj privrede pod nazivom Fondacija Prosperitati, koja obuhvata šezdeset milijardi forinti. S obzirom na dobrostojeći budžet, dolazimo do toga da Vlada odlučuje da taj program od 1. janara 2018. proširi i na decu prekograničnih mađarskih državljana, jer podrška porodici takođe spada u priritete Vlade. U Mađarskoj će tokom 2018. godine ovaj program spadati u prioritetni.

 

Magyar szoKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Eto, ne treba izmišljati toplu vodu, samo treba ovu sjajnu ideju prekopirati i uvesti nešto slično i kod nas.
  Punim ustima se govori o potrebi povećanja nataliteta i u Srbiji, pa gospodo nadležna za natalitet, ne treba ni mozak mnogo trošiti, samo uvesti ovo isto, ali OBAVEZNO DUGOROČNO.
  KRATKOROČNI fazoni sa otpisom PDV-a za neke stvari kupljene za bebe, pod uslovom da ste sačuvali fiskalne račune i istrpeli silna maltretiranja oko administrativnih procedura potrebnih da se ovo pravo ostvari ne donosi neke vidljive rezultate u natalitetu, samo se mladi još više razbešnjuju spoznajom da im je možda država samo maćeha, a ne dobra majka.
  Mađarska ima slične probleme kao mi, ali barem imaju jasnu viziju i dugoročnu nameru da se bore za rešavanje problema.

 2. srbenda iz backe toplole kaže:

  Ma sta god neko mislio o Orbanovoj vladi ili o madjarskom narodu, za ovakve poteze u zastiti nataliteta i porodice … treba im skinuti kapu!Moj naklon!………………Ovi nasi ne znaju ni da prepisu dobru ideju!!

 3. Srki kaže:

  Srbija daje svakom novorodjenom detetu i vise nego madjarska jer ako niste znali 42000ft = 16000 din“roditelji bi MOGLI uplacivati 6000 ft=19€ (godisnje i sa 3% kamate bi se za 18 godina nakupilo…2339000ft(ljudi to je 7500€) KAKO????

 4. Vanja kaže:

  Da li mi mozete reci kako ste dobili iznos od 2.339.000HUF?

 5. Maky kaže:

  Da li je potrebno otvoriti za bebu devizni racun u Madjarskoj pre predaje dokumentacije?

OSTAVITE KOMENTAR