Od hemijske industrije u nasleđe – istorijsko zagađenje

Hemijska industrija „Zorka“ odavno ne radi, a pre osam godina ostaci nekadašnjeg giganta sravnjeni su sa zemljom. U kakvom je stanju zemljište na kom se čitav vek proizvodilo veštačko đubrivo, i koliko sredstava će biti potrebno za sanaciju 22 hektara koje je kupio Grad?

Devastirano zemljište i srušeni objekti koji bi mogli da posluže kao scenografija za snimanje nekog ratnog filma – tako danas izgleda čak 55 hektara na kom je nekad radio gigant Hemijska industrija „Zorka“. Građani su podeljenih osećanja kada je u pitanju fabrika koje više nema – kažu, bila je ponos subotičke industrije, ali i najveći zagađivač u gradu.

Kalmanj Evinger je deset godina radio u „Zorci“. Kaže, bile su to najlepše godine jer su radnici najbolje živeli – plata su bile veoma dobre. Ipak, priznaje, za stanovnike u okolini ova fabrika bila je problem.

Analize zagađenja zemljišta rađene su u dva navrata, međutim, one nisu urađene na čitavom zemljištu, tako da ne postoji precizna i tačna slika količine i dubine zagađenja, navode u Gradskoj upravi. Dodaju i da je Ministarstvo zaštite životne sredine uvrstilo ovu lokaciju u program ispitivanja, koji se radi na više ugroženih lokacija u Srbiji, ali da se ispitivanja još uvek sprovode.

Koji su planovi Grada, koji je pre tri godine kupio 22 hektara zemljišta nekadašnje „Zorke“ još uvek nije poznato. Izvesno je da prvo predstoji sanacija i remedijacija zemljišta koja zakonski pada na vlasnika zemljišta.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Grad kupuje nasim parama i sta treba i sta ne treba.Sta ce gradu to zemljiste?Sta ce gradu Kasarne.To je kriminal u pranju para gradjana Srbije.Pritom se nista ne radi na istom zemljistu.Grad treba da ulaze u energetski sistm i da nam smanji troskove struje,grejanja ecc.Rasveta na solarne panele,vetrove ecc.

 2. stormwatch kaže:

  To bese negde 2010 godine, tada sam cuo pricu iz nekih izvora bliskih gradskoj kuci da je taj lik sto je kupio Zorku i sve podevastirao, odustao od fabrike testenina na tom placu jer su skontali da su potrebne godine i gomile ulaganja da se napravi zdrav plac od toga. Zorka i Azotara su bili kolosi suboticke privrede, ali i jedna i druga fabrika nisu bili dovoljno udaljene od grada, Zorka je tek bila posebna prica.

 3. Burdus kaže:

  A Lajco kupio zorku za bagatelu pa prodao gradu za lepu cifru. Kao i sve takve trgovine….

 4. leming kaže:

  Drago mi je da vise ne radi. Zivim pola kilometra od Zorke, ne zelim da me truje.

OSTAVITE KOMENTAR