Održan Festival Bunjevačkih ila

Za najleše aranžiran sto je nagrađeno je Bunjevačko kolo iz Sombora, a najlepši kolač po mišljenju žirija napravili su iz Bunjevačkog kulturnog centra Tavankut. Jelo Kapušćanik koji je spremila Ana Rac iz Ruskog Krstura je dobilo posebnu pohvalu. Reč je o slanom, hlebnom testu, koje je punjeno kiselim kupusom i prženim lukom, kaže Ana Rac.

Po tradiciji poslednjeg vikenda u avgustu održava se  „Festival bunjevačkih ila“ u Bajmoku, koji je prerastao  u  manifestacije „Dani bunjevačke kulture“. Manifestaciju je otvorila  potpredsednica Skupštine AP Vojvodine dr Branislava Belić.

 

Prisutni su imali priliku da probaju oko 60 starih i zaboravljenih jela po receptima baka i prabaka iz češke, rusinske, makedonske, mađarske i bunjevačke kuhinje. Učestvovalo je 32 ekipe na festivalu. Kao i ranijih godina bili su prisutni predstavnici bunjevačkih udruženja u Mađarskoj.

 

– Ovakve manifestacije nas vraćaju u detinjstvo. Imamo priliku da nas mirisi jela podsete na mladost i nešto što smo možda zaboravili. Ne smemo zaboraviti tradiciju, kulturu i običaje nacionalnih zajednica, na koje smo ponosni- objašnjava gradonačelnik, Modest Dulić.

 

Pokrajinski sekretar za informisanje, Slaviša Grujić je na Festivalu istakao da je ova manjifestacija i njoj slične veoma bitne za očuvanje  vojvođanske tradicije. Predsednik Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine, Branko Pokornić je istakao da su u petak premijerno prikazali film o Blašku Rajiću, pod nazivom „Slovenska duša“, a u subotu je održan festival.

 

Organizator manifestacije „Dani bunjevačke kulture“ je Bunjevački kulturni centar Bajmok.KOMENTARI

  1. daree kaže:

    taa stogod….finoo 😛

OSTAVITE KOMENTAR