Odzvonilo monopolu „Srbijagasa“

Gasni gigant preko cene energenta pronašao način kako da spreči restrukturiranje. U svetu gas jeftiniji 25 odsto, kod nas samo devet! Napuštaju ih preduzeća

gas_620x0

MONOPOL javnog giganta „Srbijagasa“ konačno je razbijen. Vršačko komunalno preduzeće „Drugi oktobar“ prvo je u Srbiji koje je raskinulo ugovor o isporuci gasa sa „Srbijagasom“ nakon više od 60 godina. Isti scenario priželjkuju i distributeri u Subotici, Zrenjaninu, Inđiji i drugim delovima zemlje, a osnovni razlog je – neshvatljivo odbijanje „Srbijagasa“ da spusti cene.

Iako je energent na svetskom tržištu niži 25 odsto, „Srbijagas“ je pojeftinio za distributere svega devet odsto! Razliku u ceni je – stavio u sopstvenu kasu i izbegao neophodno restrukturiranje preduzeća!

Potrošači Vršca od marta će gas pazariti za 4,8 dinara manje po kubnom metru. Bolju cenu, „Drugi oktobar“ je postigao jer je potpisao ugovor sa beogradskim dobavljačem „Elgas enerdži trejding“. Ako i ostalih 30 distributera budu okrenuli leđa „Srbijagasu“, pojeftinjenja bi mogla da budu i do deset odsto, a od toga bi koristi imali i građani i preprodavci.

– „Srbijagas“ već skoro godinu dana gas kupuje za 25 odsto povoljnije, a minimalno spušta cenu – objašnjava Radomir Ćirilović iz Udruženja potrošača energetike „Prosperitet“. – U Nemačkoj je, na primer, spuštena cena za 21 odsto, kod nas devet. Ranije je „Srbijagas“ bio monopolista i distributeri su morali samo od njega da kupuju. Sada se, na mala vrata, otvorila mogućnost da se energent kupuje i na drugom mestu, od firmi koje su spremne da spuste cene kada je to moguće. Verovatno su gas kupili na stranom tržištu gde još dodatno povoljniji nego kod nas. Komunalna preduzeća u Inđiji i Subotici po istom principu bi mogla da srežu svoje troškove.

 

NovostiKOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Ma ugasiti ceo NIS sa svim cerka kompanijama i njihovim monopolom. Na zalost

 2. vesko kaže:

  Kakve veze sa cjenom gasa ima „srbijagas“?
  Kakve veze ima elekt.distr.sa cjenom?
  Ko kod javnih preduzeca,aminuje cjenu,grad,pikrajina,drzava.
  Ko ima pare,a industriju trazis mikroskopom,ko daje pare Siriji,Srebrenici,sto bi rekl,ko i oklen?
  Malo skontati,nije problem

 3. Mister No kaže:

  Da li treba da se ugledamo na naseg vekovnog neprijatelja Hitlerovsku Nemacku iza koje stoji Amerika ? Krecu mi suze na oci , svima hocemo dobro a vecito nas ugrozavaju . Prica o monopolu i jeftinom gasu je deo medunarodne zavere . Nema veze sto je skuplje , kako je tako je i nase je . Ne dajmo se stranim placenicima i monopolistima .:) Kamo srece da je spomenuti monopol jedini .

 4. Mister No kaže:

  Imam utisak da je monopol kod nas i medijski zasticen,za monopol i javasluk dezurni krivci su CIA i Vatikan . Nekima su isprani mozgovi i ne pomisljaju da moze drugacije, a priznanje nase neorganizovanosti je iskljuceno . Pre nekoliko godina doticni domaci izdavac je iznerviran neposlovnoscu nasih stampara prepustio posao strancima . Stranci su udzbenike pisane cirilicom odradili jeftinije i brze nego nasi . Stampar naviknut na monopol je bio besan i naravno potegao dezurnu pricu o medunarodnoj zaveri usmerenoj prema nama . Slicnih primera ima mnogo . Pre nego me patrijote pocnu replicirati navescu da ne mislim da su stranci spas ali nase derikoze nisu nista bolje . Monopolisti preko patrijotskih informacija uspesno ispiraju mozak pojedincima i navode ih na otpor ukljucivanju u zdrave ekonomske tokove . Mlade patrijote iz imucnih porodica podrzavaju teoriju kako je tako je .Medutim mnogim talentovanim studentima koji rade da bi platili sebi skolovanje je jasno da ce pojeftinjenja i pad monopola kod nas jos dugo biti moderna bajka.

 5. Bilo ko kaže:

  E cekamo irazbianje monopola elektroprivredu.

OSTAVITE KOMENTAR