OEBS: Izbori bili konkurentni

Predstavnik misije OEBS/ODHIR za praćenje izbora u Srbiji rekao je povodom navoda o krađi na izborima, da ta organizacija prati razvoj situacije, ali da za sada nema ništa da doda pored već iznete ocene da su izbori bili otvoreni i konkurentni.

 

„Već smo izdali naše saopštenje o prvom krugu izbora u ponedeljak. Nemamo ništa da dodamo na to. Pratimo razvoj, još smo u zemlji i posmatraćemo drugi krug. Ali nemamo ništa da dodamo na ono što smo već rekli u ponedeljak“, rekao je za agenciju Beta zamenik šefa ograničene posmatracke misije OEBS/ODHIR Rasto Kužel.

Posmatračka misija OEBS-a dan posle izbora u nedelju ocenila je da su izbori bili „otvoreni i veoma konkurentni“, ali da je potrebno učiniti više na transparentnosti izbornog procesa i rada medija.

 

Oni su u ponedeljak izjavili da su opšti izbori u Srbiji bili regularni i da su protekli u mirnoj atmosferi, ali nedostatak kritičkog i analitičkog izveštavanja medija nije pomogao biračima u izboru.

 

„Juče su Srbija, njen narod i srpska politička elita učinili napredak ka zreloj demokratiji”, rekao je Mateo Mekači nakon izbora.

 

Mekači je naveo da su u izbronoj kampanji dominirala ekonomska pitanja, borba protiv korupcije i nezaposlenosti, a da je Kosovo bilo tema kampanje u manjoj meri.

 

„Potrebno je još unaprediti biračke spiskove i Srbija bi trebalo da ekonomski ojača. Dogodila se pozitivna promena u poređenju sa prethodnim izborima održanim 2008. godine, kada je bilo oštrih konfrontacija”, rekao je Mekači.

 

RIK: Nije bilo krađe

 

Portparol Republičke izborne komisije Miodrag Petrović izjavio je da se ne može govoriti o krađi glasova i da  svi koji o tome govore moraju izneti dokaze. „Dokazi moraju biti validni i izneti u propisanoj formi. Tamo gde su prigovori osnovani, RIK će ih usvojiti”, rekao je Petrović.

 

Izvor: Politika/ MondoKOMENTARI

  1. h_d kaže:

    Koja besmislica od sintagme da su, citiram:  izbori bili „otvoreni i veoma konkurentni“, mora da je g-din Rasto popiJo  malo više. Naime, izbori mogu biti zakoniti ili ne, regularni ili ne, nikako ‘konkurentni’.

OSTAVITE KOMENTAR