Ombudsman i u selima

Građani subotičkih prigradskih mesnih zajednica ne moraju da troše novac na autobuske karte ili gorivo kako bi iskoristili svoje pravo da se obrate zaštitniku građana – ombudsmanu, već njegova Kancelarija organizuje jednom mesečno sastanke sa građanima u gotovo svim prigradskim mesnim zajednicama.

 

vojvodina-vojvodjansko-selo-sor--Foto-RTV

Danas su priliku da se obrate ovoj instituciji imali građani Mesne zajednice Ljutovo, čija predsednica skupštine MZ Margit Godar kaže ovakve posete puno znače građanima, koji mogu da iznesu svoje probleme, ali i samom naselju, jer je angažovanjem zaštitnika građana rešen jedan od zajedničkih problema – pošta.

„Ombudsman je bio taj ko je najviše pomogao da se ponovo uspostavi pošta u Ljutovu, pošto je to dosta veliki problem, nema svako automobil i ne može svako ići u susedni Tavankut da bi rešio svoje stvari. Prema tome – jako puno znači to što mi tu imamo poštu“, rekla je Godar Tanjugu.

Osim samog zaštitnika građana Zlatka Marosiuka, u programu učestvuju i njegove dve zamenice, a neko od njih jednom mesečno poseti gotovo svaku subotičku prigradsku mesnu zajednicu.

Tako se prošle godine na ovaj način ombudsmanu obratilo 307 građana, a najviše njih u Hajdukovu, Čantaviru, Bajmoku i Tavankutu, s tim da svi oni imaju prednost i kada se žele obratiti s problemom u samoj Kancelariji, koja se nalazi u Gradskoj kući u centru Subotice.

„Mene strašno pogađa i začuđen sam socijalno-ekonomskim položajem sela. Ovo su seoska naselja. Tu imamo i najčešće pitanja oko socijalne pomoći, oko penzije, oko tih prihoda gde ljudi traže da poboljšaju svoj položaj“, rekao je Marosiuk Tanjugu.

Ovaj program uspostavljen je 2012. godine, a od tada do danas godišnje se beleži 250 do 300 građana koji se obraćaju sa svojim problemima.

Prema oceni ombudsmana, potreba postoji, tako da će ova akcija biti nastavljena i u budućnosti.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR