Omogućen upis promene pola

Stupile su na snagu izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.


Jedna od najvažnijih novina koju ove izmene donose odnosi se na vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku, što omogućava elektronsku razmenu podataka sa drugim službenim evidencijama koje vode različiti organi.
Između ostalog, omogućeno je povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.
Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić izjavila je da su matičari u opštinama i gradovima skoro u potpunosti izvršile prepis podataka iz matičnih knjiga građana za poslednjih 100 godina u elektronski oblik.
Ona je naglasila da je izmenama zakona omogućena i značajna novina – da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. amacak kaže:

  odem kod maticara, promenim pol i mogu u penziju par godina ranije.

 2. EU kaže:

  E samo nam je jos to falilo pa da budemo Europa.

 3. afet kaže:

  konacno da nebudemo seljana to u svetu postoji vec 20ak godima

 4. M. kaže:

  Glupost!!!

 5. Lud Zbunjen I Ne Moralan kaže:

  A gde mogu da se zalim na los zivot u Srbiji na male plate penzije mobing itd itd……

 6. Istina... kaže:

  A transvestiti? Da li sad možemo da se presvlačimo ?

 7. Istina.... kaže:

  Agentura ponovo krade nickove.

 8. gligorije kaže:

  istina
  Dosadan si.

 9. Lunja kaže:

  Bilo bi dobro da se i matična knjiga umrlih poveže sa biračkim spiskom

 10. paulina kaže:

  jako mi je drago, ovim potezom naše vlasti i donešenog zakona će mo sve životne probleme rešiti…blago nama

 11. Tuzibaba Jeca kaže:

  @ Lud Zbunjen…
  Dok god budes lutao okolo i trazio adresu na kojoj mozes da se zalis na los zivot u Srbiji, nista se nece promeniti. Kada malo zasuces rukave, udruzis se sa istomisljenicima, i stvari uzmete u vlastite ruke i pocnes tvoju domovinu da kreiras onako kako mislis da treba da izgleda, desice se neke radikalnije promene na dobrobit zajednice. Ici i tumarati okolo, jadikovti, tuzakati se i zaliti se nije nikakvo resenje.

 12. Avery kaže:

  Kakv smisao ima upisivanje nacionalnosti u krstenicu? Kome to treba? Naravno da treba, i to nacionalistickom olosu da prebrojava necija krvna zrnca. Nacija nije bioloska kategorija i ne moze se upisivati u rodni list, isto tako kao ni verska pripadnost. U civilizovanom svetu se upisuje u maticnu knjigu – Datum i mesto rodjenja, pol deteta, i ime i prezime roditelja, eventualno devojaclo ime majke. To je sve. Takve svinjarije se mogu dogodit samo u zemlji gde Leposavic i slicne vukojebine imaju univerzitet, a akademski obrazovani ljudi nisu u stanju ni da daju jednu prostu definiciju nacije. Najdrasticniji primer je Bunjevacka „Nacija“.

 13. Bunjevac kaže:

  Da,baš,“bunejvačka nacija“ je kao promena pola,samo ode se Hrvat prominio u Bunjevca.Ko što transvestita odaju dlakave muške noge,tako Bunjevca odaje hrvatska ikavica i katolička vira.

 14. stormwatch kaže:

  A treci spol? Da li mozh u Subotici covik da se izjasni i da je treci gender?

 15. Bunyevac kaže:

  „Pripadnici nacionalnih manjina, moći će, samo ukoliko to žele, da i svoju nacionalnu pripadnost upišu u matičnu knjigu rođenih, što im je i Ustavom zagarantovano pravo“

  Znači upisivanje nacionalnosti je samo po želji a ne i obavezno. Uvodi se sigurno zbog ovih velikih Hrvata koji vole da ističu šta su.

 16. Indijanac kaže:

  Sad ako ja recimo promenim pol iz muškog u ženski i odem u Matični ured da to prijavim, da li moram obavezno i svoje ime da promenim?
  Malo da pojasnim situaciju, zovem se Ferenc ili Janoš, a to ime mi se izričito sviđa, mogu li ga i dalje zadržati?
  Znači, promenio sam pol iz muškog u ženski, mogu li ja da ostanem i dalje Ferenc ili Janoš, ili moram ime da promenim u recimo Ilonka, Piroška, Juliška ili Mariška?
  Da, i da li sada kao žensko moram da pričam tankim, piskutavim glasom, ili mogu i dalje da koristim svoje duboke basove.
  Pretpostavljam da je i brijanje nogu u ovim situacijama obavezno svake nedelje jedanput.

 17. stormwatch kaže:

  @Bunyevac

  U Subotici nema velikih Hrvata, ima samo onih koji znaju ko su i shta su poreklom, i to sto jesu uvek cuvaju i cuvace uvek bez majmunisanja i nametanja drugima. Ono sto zaista ne postoji je izmisljena Bunjevacka nacija koja i jeste izmisljena sa ciljem kako bi se razbila hrvatska manjina. Evo uzmimo samo ovaj portal za primer, ovde se svakodnevno preko desetina poruka diskutanata a ne retko i od samih autora tekstova negira i samo postojanje hrvatske manjine u Subotici, koja je nekada bila grad sa vise Hrvata od Zagreba, da ne pominjem da godinama vlada stanje lincha na svakog ko bi isao tolilo daleko da se drzne da se tako izjasni. Kako onda uzeti bilo sta za ozbiljno ovde napisano? Nikako.

 18. Istina... kaže:

  U Subotici je bilo više Hrvata nego u Zagrebu? Ah, kakve li laži. Grandiozne! Analogno tome danas u Subotici ima više Kineza nego u celoj Kini. Priznajem, veoma loš pokušaj Industrije svesti da interesno utiče na građane i njihovu percepciju „stvarnosti“.

  Bunjevačka nacija nije izmišljenja! Ako jeste kako je onda bilo moguće da po „ličnoj“ naredbi Josue Ambroza alias Josifa Waltera Weissa alias Tita Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine (Odeljenje za unutrašnje poslove, br. 104071945) 14. maja 1945. u Novom Sadu donese Dekret kojim zabranjuje Bunjevcima i Šokcima takvo izjašnjavanje. Tekst: „Događa se da se mnogi Hrvati uvode kao Bunjevci i Šokci u rubrike gde se označava narodnost, a ne kao Hrvati i to biva često po njihovom izričitom zahtevu ili po volji i nahođenju dotičnog činovnika. Kako bunjevačka i šokačka narodnost ne postoje, to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu.“

  Ključna je poslednja rečenica koja priznaje da Bunjevci i Šokci postoje jer kaže, citiram, „Bunjevce i Šokce imadete tretirati…“ Kako se može tretirati nešto što ne postoji. Ne može, što implicira njihovo postojanje.

  Link dokumenta: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/GNOOV_1040-1945.png

  Dana 6. novembra 1944. na narodnom zboru u Subotici i Somboru general Božidar Maslarić je govorio na partijskim sastancima KPJ o „hrvatstvu Bunjevaca“. Isto je učinio i general Ivan Rukavina u Tavankutu 25. decembra 1944. Prvi korak novih vlasti je bio da se izbriše nacionalni identitet i ime Bunjevaca i Šokaca i da postanu Hrvati. Ovome je svesrdno pomagao katolički kler. Tito je na osnivačkom kongresu KP Srbije, 8. maja 1945. govorio o Bunjevcima kada je istakao da su Bunjevci Hrvati i da su oni zapravo tvorevina srpskih šovinista. „Uzmimo naprimer Vojvodinu. Mi gradimo jedinstvo i bratstvo, ali srpski šovinisti u Vojvodini neće da priznaju Hrvatu da je Hrvat, već ga zovu Bunjevac” - Josip Broz Tito, 8. maj 1945. Na ovaj način nove vlasti su sa najvišeg vrha počele na silu da asimiluju Bunjevce.

  Hrvatski kardinal Franjo Kuharić je sredinom 1990. posetio Suboticu, gde je predvodio proslavu Velike Gospe i završne žetvene svečanosti „Dužijancu“.

  Početkom 1991. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je poslao vladi u Zagrebu telegram, u kom joj je izrazio podršku u sporu sa Srbima u Hrvatskoj: „U ovim kritičnim vremenima Demokratski savet Hrvata u Vojvodini, kao predstavnik velike većine hrvatskog naroda u Vojvodini, ovim putem izražava svoj prosvjed protiv napetosti i zaoštravanja odnosa u Jugoslaviji. Smatramo da na demokratskim izborima izabrana vlast Republike Hrvatske ima sva legitimna prava da demokratski uređuje odnose u Republici i mi joj u tome pružamo potpunu podršku. Vijesti koje čujemo uznemiravajuće su i izazivaju duboki strah u narodu i one pored vijesti o ratu u Zalivu čine život još nemirnijim…“. Međutim, oni Bunjevci koji sebe nisu smatrali Hrvatima osporavali su predsedniku DSHV da govori u njihovo ime. Tako su neki govorili da DSHV od Subotice i okoline želi da napravi „hrvatski Knin u Vojvodini i Srbiji, kao protivtežu pravom Kninu“. Novinar Petar Ignja je držanje političara DSHV prokomentarisao kao „nož u leđa“ Jugoslaviji.

 19. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Vidis kako sam te lako lansirao iz rupe shtakorske u kojoj si obitavao. Na pravu istinu si odma skochio lazima i fabrikacijama. Druge mozda mozes majmunisati, ali mene ne….btw…ti si apsolutno neuracunjiv i nebitan, opet….protiv Suboticke demografije kroz istoriju ne mozes nista…samo da skakuces…

 20. Goran kaže:

  O Bunjevcima ima nekoliko opširnih blogova na internetu pa se iz te istorijske građe može iskonstruisati njihov identitet.Ne verujem da tu ima bilo kakvih nepoznanica,nego je samo stvar političkih interesa koji su se preko njih prelamali.

 21. Amazonac kaže:

  Smorio sam se biti musko… planiram u zensko da se prebacim. Ako se predomislim da li mogu ponovo kao musko da se prijavim?

 22. Indijanac kaže:

  @Amazonac
  Prijaviti se sigurno možeš, ali moraš ponovo da se operišeš.
  Hihihi, kako da ne, doktor će ti reći da odeš u mesaru i kupiš sebi kobasicu veličine koju želiš, pa će da ti prišije nazad.
  Ala si me nasmejao, ne mogu da prestanem sa smejanjem.
  A postoje srpska, mađarska, slovenačka, kranjska, konjska kobasica, možeš da biraš po sopstvenoj želji.
  Srpska kobasica je najveća, a mađarska najtvrđa.

 23. Goran kaže:

  Najsigurnije je odmah ugraditi i mušku i žensku „onu stvar“ pa se onda može menjati po potrebi.Kao automobili i na benzin i na struju.

 24. Raz-Um kaže:

  Kao sto ne mozes kucanjem novih brojeva u digitalnu knjigu maticnih da promenis godine (da budes mladji ili stariji), tako ne mozes ni magicno da promenis pol. To sto se neko oseca da mu telo nije istog pola kao mozak je cista glupist. Niste sastavljeni u fabrici nego ste rodjeni kao integrisano bice. Niko od nas nije petniji od Boga, ili ako ne verujete u Njega, onda od prirode i evolucije koja je milijardama godina prirodnom slelekcijom unistavala krs a ostavljala dobro da zivi. Nema ljutis, samo kazem. Ljubi cika :*

 25. Raz-Um kaže:

  Kako se ovo o promeni pola pretvorilo u raspravu oko Hrvata i Bunjevaca i polujednih-poludrugih meni nece biti jasno. Je6e$ mi jelku. Ako nemate kome dodjite sebi. P.S. Srecni Praznici, ali stvarno, da ste mi zivi i zdravi, pa makar Adam bio Eva.

OSTAVITE KOMENTAR