OPET JE U SVOM KAVEZU: Vraćen nestali majmun iz ZOO vrta

Jutros pred zoru, oko četiri ujutro, pred kapijom ZOO vrta na Paliću, čuvari su našli kavez sa nestalim majmunčetom, vrste “tamaris“, koji je ukraden pre deset dana.

To je potvrdila danas i policija u Subotici, kojoj je prijavljen nestanak majmuna a nakon istrage predmet je predat i Tužilaštvu.

Majmun je nestao iz zaključanog kaveza. Protekle sedmice zvali su uznemireni građani, a biolog ZOO vrta Kristijan Ovari je i njima i medijima rekao, da je životinja sigurno uznemirena, te da može biti i opasna.

– Ugriz nestalog majmuna može da bude opasan, jer može da prenese i bakterijsku infekciju. Zato je najbolje da mu građani ne prilaze, a ako ga vide da prijave ZOO vrtu ili policiji, podseća Ovari za Kurir.

FOTO: N. M.

Danas kaže da veruje, da su mediji pomogli da majmun bude vraćen, i to odmah nakon objavljenih tekstova, zbog upozorenja da životinja može da bude opasna.

– Radi se o petogodišnjoj životinji, koja je sada već seksualno zrela, ali to nije bio razlog nestanka, jer je kavez bio zaključan. Roditelji tog majmuna nisu više živi, ali u palićkom ZOO vrtu je i njegov brat. Upozorili smo da se hrani posebnim kašama ali da jede i gmizavce i da može preneti bakterijsku infekciju, ukoliko ugrize čoveka, kaže Ovari.

U Ustanovi nisu izgubili nadu da će se majmun vratiti, ali su sumnjali da se toliko dugo krije u krošnjama, ako ga je neko pustio iz kaveza.

– Jutros rano, noćni čuvar Zoološkog vrta na Paliću čuo je zvuk motora vozila. Ali pre kapijom nije bilo nikog, dok je na zemlji stajao mali kavez,  u kojem je čučao nestali majmun. Vratila ga je nepoznata osoba, kaže za Kurir biolog, kustos ZOO vrta na Paliću, Kristijan Ovari.

U Ustanovi su zadovoljni, kažu da je neko verovatno posle pisanja medija shvatio da priča nije bezazlena, ili se uplašio.

– Odmah je pojeo specijalnu kašu koju smo za njega pripremali. Srećan sam što se vratio živ. Zapamtio sam majčinu priču, da je svaki prst na ruci jednako važan i voljen, a tako je i sa životinjama u ZOO vrtu, dodaje Ovari.

Radnici ZOO vrta, prijavili su i policiji, da je jutros majmun vraćen i nađen u kavezu, ispred kapije. Sad im je manje važno i ko ga je ukrao!

Ovari kaže, da su zahvalni što je životinja opet u ZOO vrtu, ali da su zadržali sumnju da je majmuna iz zaključanog kaveza mogao odneti samo neko ko je možda znao gde su ključevi od kaveza, pa se predomislio i vratio majmuna, kada je javnost upozorena da životinja može da bude opasna.

 

Kurir

 KOMENTARI

 1. Bojan kaže:

  Da li je moguce da su ljudi spali na ovako nesto??? Pa, sto ne pokusase lava da ukradu, olosi??!!

 2. avet kaže:

  Hvala bogu, samo kada je mali majmun vraćen nazad.
  Sada napokon možemo predahnuti svi na Prozivci, napokon možemo slobodno da širom otvaramo prozore, bez bezbojazni da će se majmun uvući u sobu.
  Samo da mi je znati šta je hteo da uradi sa majmunom ovaj što ga je odneo iz zološkog vrta.
  Pa nije majmun pas ili mačka, pa da se tek tako drži u stanu.
  Ali ko zna, možda je jadnik jako usamljen, pa je hteo sebi nabaviti društvo.

 3. baldhawk kaže:

  Ne znam kako im je nebitno ko je ukrao, kad sve ukazuje na to da je neko iz njihovih redova to uradio. Danas majmun, sutra možda neka još opasnija ili vrednija životinja. Sumnjiva priča u svakom slučaju.

 4. Zora kaže:

  Nadam se da neko neće nasilno otvoriti neki kavez… Kad se tako lako može izneti agresivni majmun… Ne znam sta reci!

 5. Bela kaže:

  Sada može pomoći policiji da nađu kradljivce kada ih prepozna.

 6. JaPaja kaže:

  Ja mislim da ga niko nije ukrao. Majmun se uzeleo da vidi svog hranitelja koji je nekad radio u zoo vrtu i presao da rade u gradu na funkciju u …. pa je angazovao nekog da ga odveze i vrati. Dusa od majmuna.

OSTAVITE KOMENTAR