Organska hrana s Hajdukova tražena u svetu

„Zdravlje na usta ulazi“ – kaže narodna izreka. Organski proizvodi postali su sinonim zdrave ishrane. Oni su i veliki izvozni potencijal Srbije, a posebno Vojvodine. Da zdrava hrana može da bude srpski brend te da kvalitet uvek nađe put do tržišta, dokaz je i preduzeće „Suncokret“ iz Hajdukova kod Subotice čiji organski proizvodi su traženi ne samo širom Evrope već i Amerike.

Suncokret sa vojvođanskih njiva svoje lice okreće prema Suncu, a preduzeće „Suncokret“ iz Hajdukova je gotovo tri decenije usmereno ka proizvodnji zdrave hrane. Osnivač i vlasnik „Suncokreta“ Ivan Perčić, kao vegeratijanac i poklonik makrobiotičke ishrane, davno je uvideo nedostatak hladno ceđenih ulja na našem tržištu pa je pokrenuo njihovu proizvodnju zbog velikog značaja u zdravoj ishrani. Prva kupljena oprema bila je stogodišnja hidraulična presa za ceđenje devičanskih ulja od bundeve i susama na tradicionalan način, a sada ima proizvode koji su jedinstveni i traženi u svetu.

                                                                               rtv

„Najnoviji program su nam proteini. Dakle, imamo proteinske smeše i imamo proizvod koji sada prodajemo po svetu. To je jedinstven proizvod – bezglutenski organski veganski kreker sa povećanim procentom proteina“, kaže Perčić.

Preduzeće „Suncokret“ osvojilo je sva prestižna domaća i strana priznanja, a u konkurenciji među 300 preduzeća, ova kompanija nedavno je izabrana za najuspešniju u trci za „Blic preduzetnika 2017“ i osvojila nagradu od milion dinara. Kao recept za uspeh koji sam primenjuje, a preporučuje i drugima, u šta se uverio i na Sajmu zdrave hrane u Nirnbergu, Ivan Perčić navodi istrajnost i – kvalitet.

„Na štandu Srbije bilo je, recimo, dosta proizvođača džemova i pekmeza malih radionica i imali su jako veliko interesovanje američkih kupaca tako da, generalno, dobar proizvod će uvek naći svog kupca tako da je, po mom mišljenju, to recept za sve koji žele postići nešto u svom poslu“, napominje on .

Zdrava hrana ljubav je i njegovih naslednika pa će „Suncokret“, očigledno, imati i svetlu budućnost.

„Imam veliku sreću da su deca stasala uz „Suncokret“ i da su zavolela ovu priču i imam , dakle, veliku, veliku sreću da ću ostaviti drugoj generaciji da nastavi da se bori i da razvija tu priču“, dodaje Perčić.

Tokom godina, „Suncokret“ je proširio asortiman na preko 20 vrsta jestivih, lekovitih i kozmetičkih ulja. Potom je počela prerada uljarica u vidu putera i štanglica, da bi danas „Suncokret“ imao preko 50 proizvoda koji su našli svoje mesto na domaćem, ali na tržištima Velike Britanije, Francuske, Holandije, Mađarske, Španije, a nakon nedavnog učešća na Sajmu zdrave hrane u Njujorku, i Kanade i SAD, što dokazuje da proizvod sa vojvođanske ravnice itetako može da bude brend i na svetskom tržištu.

 

RTVKOMENTARI

  1. Marija Siska kaže:

    Gde se mogu kupiti u SIBOTICI? HVALA

OSTAVITE KOMENTAR