Osumnjičeni za teške telesne povrede

Subotička policija je odredila meru zadržavanja do 48 sati Davoru B. (1989), Aleksandru R. (1989), Petru B. (1982) i Vukašinu R. (1985), svi iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo teška telesna povreda. Osumnjičeni se terete, da su oštećenom I.F. zbog ranije neraščišćenih odnosa, naneli teške telesne povrede opasne po život. Svi osumnjičeni su uz odgovarajuću krivičnu prijavu privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Subotici, koji im je odredio pritvor do 30 dana.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Od svega, gore navedenog, tačni su inicijali privedenih. Ostalo NE. Tešku telesnu povredu (odvaljivanje slezine), „oštećenom“ I.F., nanela je policija iste večeri, nekoliko sati nakon što ga je grupa mladića istukla zbog kradje. U ovoj informaciji se ne navodi da je I.F, provalnik, sitan lopov i zavisnik od opijata…. Žalosno. I uopšte, dokle će samozvani anonimusi sebe smatrati „novinarima“. Gospodo, ta profesija ima i svoja pravila, za nju se školuje, diplomira na fakultetu….

 2. freelancer kaže:

  Osim toga, nisu u pritvoru…

 3. ilse koch kaže:

  slazem se sa vama to sto neciji rodjo ili kum ili sta vec u redakciji ma ccccccc e pa tako bi mogli i neki metalostrugari da rade kao neurohirurzi zar ne sramota a i tuzno sto jos uvek ovako se laze!!!!!!!!!!

 4. aman kaže:

  Smatram da ti mladici nemaju pravo da tuku nikoga jer ukoliko su sigurni u tu kradju bilo je potrebno da to prijave najblizoj policijskoj stanici a ne da oni sprovode pravdu i da coveku nanesu teske telesne povrede opasne po zivot sto znaci da to nisu dva samara nego prebijanje.Izeleo bih da se nadovezem na freelancera i da kazem da oni sto su  tukli nisu nista bolji od istucenog sto se tice gore navedenih osobina.

 5. pajo kaže:

  aman:

  Smatram da ti mladici nemaju pravo da tuku nikoga jer ukoliko su sigurni u tu kradju bilo je potrebno da to prijave najblizoj policijskoj stanici a ne da oni sprovode pravdu i da coveku nanesu teske telesne povrede opasne po zivot sto znaci da to nisu dva samara nego prebijanje.Izeleo bih da se nadovezem na freelancera i da kazem da oni sto su  tukli nisu nista bolji od istucenog sto se tice gore navedenih osobina.

  Ja mislim da je jedino ok u USA da provalnika na svojoj imovini mogu da lisim zivota,a na ulici mogu da upotrebim prekomernu samoodbranu! To vec zivi kao zakon i u Hungary! Pa da vidimo ko ce onda u provalu!

 6. Iby P. kaže:

  Do 27. Oktobra 2011. g. drzavaljani USA su imali pravo da koriste svako moguce sredstvo da bi zastitili iskljucivo samo  svoj zivot (ne i imovinu) od napadaca – bez toga da  u  slucaju smrti napadaca, odgovaraju za svoje delo.

  Postojeci zakon USA  kaze da  drzavljani  mogu delovati (koristiti silu) samo  u slucaju ako su se bojali za svoj zivot ili zivot  svoje porodice .  Zakon je takodjer postavljao mogucnost lisenja zivota  napadaca, ako zrtve djeluju iskljucivo  u samoodbrani, bez zakonskih konzekvencija.

  27. Oktobra 2011. godine, Sekretar Pravosudja USA Ken Clark je objavio drasticne promene u Zakonu vezano za „prava zrtava“  na osnovu kojeg se daje mnogo vise prava drzavljanima da zastite svoj zivot, zivot svoje porodice,  svoju imovinu i biznis od napadaca, provalnika i uljeza.

  To  fakticki znaci da  ako neko  reaguje „instinktivno“, koristi razumnu silu u cilju odbrane  svog zivota, doma i poseda  (ili biznis) ce biti zakonom zasticen.  Istovremeno Ministartvo Unutrasnjih Poslova je promenilo protokol ( uputstva i direktive)  policije o tome kako treba postupiti prema osobi koja je napala uljeza (provalnika) u svom domu tj. na svom posedu.

  Novi zakon obezbedjuje:

  – Zakonsko pravo zastititi svoj dom, vlasnici ce biti u mogucnosti da se bore protiv provalnika bez straha od progona

  – U slucaju odbrane, ljudi mogu koristiti „razumnu silu“ ako vide pretnju, bez straha od progona

  – Mnogo strozije kazne za „knife crime“ (Noz koristen u  situacijama ukljucujuci i nasilnu kradju, silovanje, seksualno zlostavljanje i nasilje u porodici.

  –  Prosirenje liste krivicnih dela  vezano za napad na imovinu i lice, za koje se izrice dozivotna kazna
  ,

  –  Primanja (zarade) zatvorenika unutar zatvora bit ce  placeni zrtvama kriminala.

  –  Krivicnim delom ( a ne prekrsajem) se smatra bespravni ulazak na zemljiste ili posed, bespravno useljenje  u tudji dom ili na tudje zemljiste.

  Do promene Zakona je doslo na osnovu inicijative javnosti (drzavljana) zbog abnormalno visokog broja krivicnih dela protiv imovine i lica.  Ova promena se smatra istorijskom jer  to znaci da hapsenja nisu potrebna kada domacini ili preduzetnici kazu da su delovali u samoobrani. Napokon zrtve imaju vise prava od kriminalaca!!!

  Ne bih ulazila u posebne odredbe Zakona u pojedinim drzavama SAD-a, kao npr. Texas koja daje maksimalna prava „zrtvama“ da svim mogucim sredstvima odbrane svoj zivot i imovinu cak i  u slucaju  najminimalnije pretnje.

  U svakom slucaju, uzimajuci u obzir cinjenicu visokog broja provala, pljacki i generalno napad na imovinu i lice , bilo bi krajnje vreme promeniti Zakone u Srbiji. Vazeci Zakon daje opsti utisak da su  kriminal i kriminalci zasticeni, a zrtve okrivljene i osudjene. Ako bi Zakon bio slican  zakonu u SAD (bilo bi krajnje vreme preuzeti i nesto korisno i funkcionalno iz „americkog modela“ a ne samo lose) onda bi i kriminalci dva puta razmislili pre nego sto krenu u provalu ili pljacku. 

  Zelim Vam dobro jutro:)   

 7. pajo kaže:

  Dali neko zna kako moze da građanin osvari uvid u svoj kriminalni dosije?

OSTAVITE KOMENTAR