Otvaranje sezone na pačirskom kupalištu

Danas se otvara štrand, a na jesen će biti gotov zatvoreni bazen

jezero_pacir

Proteklih dana je napunjeno jezero slanom vodom, otvoreno pre dve godine, uređena je okolina, a ako vremenske prilike budu dozvoljavale, moći će započeti kupališna sezona u Pačiru. Jezero sa specijalnom, slanom vodom, i štrand oko njega sa pratećim objektima će se otvoriti prvog juna, danas, u 10 časova. Prema balneološkom nalazu, voda koja dotiče iz 1.400 metara dubine spada u kategoriju lekovitih voda i sadrži mnogo mineralnih materija, kao i kiseonik, te pogodno deluje za ublažavanje kožnih bolesti, povreda, za rehabilitaciju, a zbog sadržine soli pogoduje i za lečenje bolesti disajnih puteva. Jezero raspolaže sa oko 2.000 kvadratnih metara vodene površine, a najdublja tačka je 1,6 metara.

Temperatura lekovite vode je između 30 i 35 stepeni Celzijusovih. U pačirskoj banji na raspolaganju posetilaca stoji objekat od 240 kvadratnih metara kome pripadaju ulazne kapije, svlačionice, mokri čvor i ugostiteljski objekat, gde se mogu dobiti palačinke, mekike i krofne. Dnevna ulaznica košta 400 dinara, za decu između 4 i 14 godina cena ulaznice je 250 dinara, a za mlađu decu je ulaz besplatan. Porodična ulaznica za dva roditelja i dvoje dece je 1000 dinara, a za dva roditelja i jedno dete 800 dinara. Nakon 17 časova ulaznice koštaju 200 dinara za odrasle, a 120 dinara za decu. Žitelji Pačira će, kao i ranijih godina, moći kupovati ulaznice povoljnije. Pačirski štrand i dalje nudi pogodnosti posetiocima.
Kao što smo o tome već pisali, protekle jeseni su žitelji Pačira započeli izgradnju zatvorenog dela na prostoru kupališta od 540 kvadratnih metara. Zoltan Sombati, predsednik saveta mesne zajednice Pačira, kaže da je postavljanje temelja seoskog turizma dobilo zamaha u selu.
– Jezero je povećalo turizam u selu, već se gradi 4 ili 5 raznih pansiona i mesta za smeštaj. Ljudima koji žive ovde to daje dobar osećaj, ali i radno mesto, a po našim nadanjima, i mogućnost za život – izjavio je nedavno. Na novom, zatvorenom delu će vodena površina iznositi 200 kvadratnih metara, a grade se i bazeni dubine 90 centimetara, sa termalnom vodom. Pored toga, objekat će sadržati saunu, svlačionice i restoran. Projekat koji se ostvaruje od mesnog samodoprinosa i sredstava lokalne samouprave će se prema planovima završiti na jesen, a od septembra će kupalište moći posećivati svi željni odmora i lečenja. Sve to znači da će kupališna sezona u ovom srednjebačkom naselju trajati tokom cele godine.

 

Magyar szoKOMENTARI

 1. roki kaže:

  BRAVO ZA PAČIR. Ovo je pojam za Suboticu. Bitno da se Moraholom trpa nasim novcima a da ovde nema ko da napravi nesto iole ozbiljno. Ko to koči izgradnju banje na Paliću? Koji je to madjarski lobi koji ne dozvoljava da se krene sa gradnjom? Kasa je mrtav, zar i Maglai mora biti ubiven pa da napokon pocne gradnja ozbiljne banje na Palicu?

 2. Lenin kaže:

  Ja se divim ovim ljudima!Za bagatelu će napraviti nešto fenomenalno.Nasuprot našem enormno skupom elitnom bazenu na Prozivci,ovaj će imati šanse da i radi rentabilno.Odlično!Za primer! 🙂

 3. Mile protiv tranzicije kaže:

  A sezona na pačirskom putu nije ni zatvarana 🙂

 4. Justitia kaže:

  Svaka čast!

 5. Pametnica kaže:

  Sve je super osim cene ulaznica, tu još dodati potrošeni benzin pa hranu, pa još članove porodice koji su sa vama, sve skupa trošak koji narušava kućni buđet. Naravno.. Ako nisi Pačirac.

 6. Sale kaže:

  Juhuuuu. Sve je fenomenalno ali …. Trazim porodicu dobre volje iz Pacira da moju porodicu prijavi na svoju adresu i tamo smo svaki dan 🙂 Zaista je osoblje divno i voda i ambijent, sve je fulu, ali ceneeee. Cetvoroclanoj porodici je potrebno 2000,00 din, retko ko to moze izdvojiti i priustiti.

 7. kukuriku kaže:

  a koliko je u Moraholomu za cetvoroclanu porodicu? Tamo je i skuplje od Pačira

OSTAVITE KOMENTAR