Otvoreno pismo gradonačelniku od strane Udruženja poljoprivrednika

Kako nove izmene Zakona o poljoprivrednom zemljiśtu omogućavaju prodaju manjih parcela državnog poljoprivrednog zemljiśta, tražimo da se za tu namenu opredeli 2000 hektara na područiju grada Subotice Programom zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu, navodi se saopštenju Udruženje poljoprivrednika Subotica.

„Time bi se povećala konkurentnost malih porodičnih gazdinstava i stvorili bolji uslovi za seoske sredine. Ima puno malih parcela do jednog hektara, parcela koje su u suvlasniśtvu sa poljoprivrednicima ili se graniče sa onima koji bi povećali svoju parcelu.
Očekujemo da više stotina poljoprivrednika u Subotici poveća svoj posed za u proseku 5 hektara. Ukiliko gradska komisija za izradu Programa za 2016. godinu u kojoj treba da bude bar pola pravih zemljoradnika, ne odredi parcele koje će da se ponude na prodaju, davanjem do 30 godina u zakup firmama, investitorima i drugima, za prodaju neće ostati.
Pomozimo onima koji su joś ostali u seoskim sredinama sa namerom da se bave poljoprivredom.

Očekujemo da nas Vi kao gradonačelnik podržite i obezbedite sprovođenje izmenjenog Zakona u interesu poljoprivrednika a ne samo velikih kompanija i tajkuna“, zaključuje se u otvorenom pismom koje je upućeno gradonačelniku od strane Udruženja poljoprivrednika Subotica.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR