Otvoreno prvenstvo Subotice: Nađ Heđeši odbranio titulu

Na Otvorenom prvenstvu Subotice, prema očekivanju, trijumfovao je prvi favorit i prošlogodišnji pobednik, intermajstor iz Tavankuta Balind Nađ Heđeši.

On je u pretposlednjem osmom kolu bio na ozbiljnom ispitu, ali ga je uspešno položio, igrajući crnim figurama protiv najprijatnijeg iznenađenja prvenstva, mlađanog majstorskog kandidata Nikole Skenderovića. Partija je rešena u završnici u obostranom cajtnotu, kada je Nikola zbog značaja partije ipak podlegao pritisku i odigrao nekoliko nepreciznih poteza, a to je mnogo iskusnijem Balindu bilo dovoljno da zabeleži odlučujuću pobedu za konačni trijumf. Ostao mu je zadatak da u poslednjem kolu belim figurama remizira s mladim FIDE majstorom Arpadom Kečkemetijem, što je lako i ostvario, i tako prvi prošao kroz cilj i odbranio titulu sa sjajnih 7,5 poena iz devet partija.

U sjajnom finišu Prvenstva, istakao se i iskusni majstorski kandidat Atila Nađ. U osmom kolu savladao je FIDE majstora Kristijana Tančika, a u devetom odličnog majstorskog kandidata Đorđiju Zvicera. To mu je donelo zasluženo drugo mesto u konačnom poretku sa osvojenih sedam poena. Mladi FIDE majstor Arpad Kečkemeti zasluženo je osvojio treće mesto sa 6,5 poena. Tokom celog prvenstva igrao je vrlo preduzimljivo, s velikom željom da svaku partiju pobedi. Ni malo mu ne možemo zameriti na brzom remiju u poslednjem kolu s pobednikom prvenstva, jer mu je taj remi doneo treće mesto, što je svakako veliki uspeh za mladog Arpada. Više nego zasluženo četvrto mesto osvojio je Nikola Skenderović. Svojim nastupom i igrama na prvenstvu, zaslužuje najveće pohvale. Uspeo je da, posle poraza u osmom kolu od pobednika turnira, u odlučujućem devetom kolu crnim figurama savlada FIDE majstora Kristijana Tančika i sa 6,5 poena se domogne deobe trećeg mesta s Kečkemetijem. Nikola je svojim nastupom dokazao da ima potencijala za dalji napredak i da se od njega u budućnosti mogu očekivati još bolji rezultati. Za to je, naravno, potrebno uložiti još mnogo rada, što se od Nikole i očekuje.

Prvenstvo je i ove godine uspešno je organizovao Šahovski savez Subotice. Uslovi za igru su bili sjajni, a publika korektna, prava šahovska. Odziv za Prvenstvo je bio očekivano dobar, kao i prethodnih godina. Svi takmičari su bili više nego korektni, tako da sudije nisu imale težak zadatak. Sve partije sa ovogodišnjeg Prvenstva su dostupne svim ljubiteljima šaha na sajtu FIDE.

Objedinio uspehe

Na Brzopoteznom prvenstvu Subotice koje je odigrano proteklog vikenda u organizaciji šahovskog kluba G.U.P „Penzioner“, pobedio je intermajstor iz Tavankuta Balind Nađ Heđeši sa osvojenih 13 poena iz 15 partija. Ovim trijumfom Nađ Heđeši je objedinio obe titule prvaka Subotice – i u redovnom i u brzopoteznom šahu.

Drugo mesto zasluženo je osvojio iskusni majstorski kandidat Milomir Tovilović iz Panonije, koji je za pobednikom zaostao samo jedan poen. Trećeplasirani sa 11 poena je subotički FIDE majstor Kristijan Tančik, inače pobednik nedavno održanog brzopoteznog turnira u Senti, koji se tradicionalno organizuje kao spomen turnir Bobija Roberta Fišera, bivšeg nezaboravnog prvaka sveta. Četvrto mesto u ovoj veoma jakoj konkurenciji, sa 10,5 poena, zasluženo je osvojio dr Nebojša Roganović iz Vrbasa, inače rođeni brat velemajstora i reprezentativca Srbije Miloša Roganovića. Na prvenstvu je učestvovalo 29 igrača iz Subotice i okolnih mesta, koja gravitiraju Severnobačkom okrugu. Odigrano je 15 kola po Švajcarskom sistemu, sa tempom igre od pet minuta po igraču. Turnir je igran po FIDE pravilima, a ujedno je i rejtingovan kod FIDE. Organizator prvenstva ŠK G.U.P „Penzioner“ je za sve učesnike obezbedio skromnu zakusku, a deset najuspešnijih takmičara dobilo je i skromne novčane nagrade.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Tomislav Tošo Mačković kaže:

  Čestitam svom komšiji Nađ Heđešiju. Bravo mali !!!!

 2. zis kaže:

  EEE da su mu bili protivnici vučko i slina osvojio bi četvrto. Ovako nije imao jaku konkurenciju

 3. 1.9 TDI kaže:

  Dje Gojko? on je mastermajnd

 4. Deki kaže:

  Balint ante portas

 5. Megatron kaže:

  Bravo Balinde !

OSTAVITE KOMENTAR