Otvoriti vrata subotičkih hramova

Da li Subotica treba da otvori vrata svojih hramova u turističke svrhe?

Kada bi među građanima napravili anketu verovatno bi od velike većine dobili potvrdan odgovor. Međutim, iako su praktično svi hramovi obnovljeni u poslednje vreme, i izgledaju bolje neko ikada, pitanje njihove aktivacije u turističke svrhe će verovatno ostati za neko drugo vreme.

Ne treba kriti i sebe lagati, činjenica je da u Subotici to nema ko da realizuje. Stoji i da svi bivši i sadašnji turistički radnici nisu u stanju da aktiviraju jedan vidikovac u Gradskoj kući, a kamoli da sinhronizuju subotičke verske organizacije i otvore vrata njihovih zdanja za sve Subotičane i sve goste. A imamo čime da se pohvalimo i šta da pokažemo. Katedrala, Sinagoga, Franjevacki samostan i pravoslavni hram. Kroz njih provejavaju neobarok, neogotika i secesija, subotički sakralni objekti odišu elegancijom i monumentalnošću. Čak i ona izlizana i istrošena reč „multikulturalnost“ dobija na ozbiljnosti jer ove hramove cene svi bez obzira na versku pripadnost.

Daleko od očiju javnosti obnovljena je crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Postojala je bojazan da posao neće biti obavljen na zadovoljavajući način ali je sve prošlo u najboljem redu i crkva je zadržala svoj originalan izgled.KOMENTARI

 1. lgbtpopulacija kaže:

  Sramota je da kad dodju gosti i turisti u nas grad, ne mozes da im pokazes te lepote. Voleo bih da pravoslavni hram sredi i ogradu oko crkve tamo gde je sad zid i da se srusi ona mala stracara i prazan plac i da to sve zajedno bude jedan lep park.

 2. Hrvoje Macanović kaže:

  O tom pitanja tzv. turistički radnici najmanje mogu da odlučuju … Ali ideje jeste i lepa i korisna. Svojevremeno sam imao sreću da budem u Zagrebu upravo kada je zagrebačka katedrala otvorila svoje riznice i neprocenjivo kulturno blago izložila posetiocima. Verujte mi da sam bukvalno dva dana proveo u katedrali uživajući u izloženim predmetima.
  Ubeđen sam da i naši hramovi imaju čime da se podiče, ako ništa drugo onda barem lepo uređenom unutrašnjošću.

 3. Darko kaže:

  Zasto smo mi losiji od Segedina i slicnih gradova? Ko to koci bilo kakvu inicijativu u Subotici?!?! Imamo potencijala da isplivamo malo iz ovog ambisa u kom smo samo da malo mucnemo glavom…

OSTAVITE KOMENTAR