Ovom dečaku srce je toliko slabo da ne izlazi iz kuće

Daniel Budai (15) iz Subotice već tri godine ne ide u školu jer ima trajno oštećenje srca i pluća, a jedino društvo koje ima dok je njegova majka na poslu su papagaj Micko i mačak.

foto: Biljana Vučković

Ovaj hrabri dečak, i pored velikih zdravstvenih problema, ne skida osmeh sa lica, a najradosniji je kada ga neko poseti i kada dobije domaće i druge zadatke za školu pošto zbog bolesti ne sme da se zamara i da se bavi nijednom aktivnošću koje su njegovim vršnjacima svakodnevica.

Majka Monika, Danielova najveća podrška, kaže da je on rođen sa oštećenjem srca koje lekari nisu primetili na vreme, a veliki zdravstveni problemi pojavili su se pre osam godina. Bolest svakodnevno napreduje, a lekari predviđaju da će Danijelu biti neophodni transplantacija i srca i pluća.

– Zbog slabosti srca krv se ne pumpa dovoljnom jačinom, već se vraća u pretkomoru, a zatim u pluća. Daniel svakodnevno mora da pije šest lekova, ali mu stanje komplikuje i pojava urata u krvi i nekakva kiselina mu napada zglobove, zbog čega sve teže hoda. Ne sme da se zamara, da nosi torbu, ništa teško. Moramo često da idemo na preglede u Beograd, u Tiršovu. Jako mu je teško – priča majka Monika Budai.

Kako je majci rečeno, sve dok Danielu pomažu lekovi, neće prestajati sa ovom vrstom terapije, ali u dogledno vreme sasvim sigurno moraju razmišljati o transplantaciji. Takve operacije rade u Beču i Londonu, ali pošto dečak još nije ni na jednoj listi, smatra da je najbolje da naši lekari kažu poslednju reč.

foto: Biljana Vučković

– Daniel je ranije imao napade, sada ređe, ali promene vremena jako utiču na njega. Do prošle godine su sa nama bili moji roditelji, ali su za pet dana oboje preminuli. To je bio veliki šok, pogotovo za mog sina, koji je svakodnevno sam dok sam ja na poslu. Mnogo se plašim za njega – kaže Monika, koja je od 2009. godine razvedena, a i sama ima zdravstvenih problema prouzrokovanih dijabetesom. Zaposlena je kao spremačica u subotičkoj Policijskoj upravi i od svake plate, koja je svega 26.000 dinara, izdvaja skoro polovinu za stambeni kredit.

Kuća je trošna i puna vlage zbog čega ju je teško zagrejati.

Najviše bih voleo da ponovo uđem u svoj razred

Daniel kaže da želi da se bavi sportom, sanja o tome da će jednog dana potrčati, da će sa drugarima ići u šetnje, ali je svestan da je to zasada nemoguće. Pošto nije u mogućnosti da ide u školu, nastavnici iz OŠ „Jovan Mikić“ dolaze kod njega kući. Svaka njihova radna poseta za Danijela je praznik, a kada ugleda drugare na kapiji, njegovoj sreći nema kraja.

– Ranije sam išao u školu školskim autobusom i jedna učiteljica mi je mnogo pomagala, nosila mi je čak i torbu. Najviše na svetu bih voleo da ponovo uđem u svoj razred, da budem sa drugarima. Jako mi nedostaju. Dođu kada su praznici i kada mi je rođendan, ali bi bilo lepše da sam sa njima. Uglavnom sam sam i sa majkom, ali ona mora da radi. Društvo mi prave samo papagaj Micko i moj mačak – kaže hrabri dečak.

 

BlicKOMENTARI

 1. Saki kaže:

  Mogo bi grad i jaci privrednici da odrese kesu i da se spase jedan mladi zivot

 2. paulina kaže:

  naravno da bi grad mogao da pomogne, a i „jaki“ ptivatnici….ali, kako smo mi naučili samo da pametujemo i pljujemo, to treba ovaj put izostaviti i pod hitno se organizovati i pomoći ovom detetu…nigde ne piše koliki je iznos potreban za operaciju, koja će na kraju i te kako biti potrebna, i zašto čekati zadnji momenat i prikupljati pare, jer može biti kasno…zato je u članku trebalo navesti na koji način donirati novac, ili što je još delotvornije, i ako sam i sama protiv toga, ne zato đto sam sebična, nego zato što drđava plaća kojekakve promašene investicije, iz kojih ima koristi, a decu lečimo SMS porukama…i ipoed toga, mislim da bi SMS poruke i ovom detetu pomogle, ali treba da se izorganizuje na koji način…znam da i sama, a verujem i mnogi drugi, najlakše pošalju par poruka, nego da se po bankama vucaraju, čekaju red i sl. zato i što pre treba početi akciju pomoći i prikupljanja novaca, ali treba lokalni mediji da to objavljuju što više…iz ovog članka se ništa ne vidi, sem da je dete bolesno, ali treba napisati i kako mu pomoći i gde novac proslediti…..

 3. Bob Rock kaže:

  Svakako je za svaku pohvalu želja sugrađana da pomognu, ali ovde mora da postoji sistemsko rešenje na nivou države. Od oslobađana roditelja poslovnih obaveza do maximalne zdravstvene nege na nivou RS, a to gde to nije dovoljno i do inostranstva. Život nema cenu.

 4. UFFFFFFFFFFF kaže:

  Ala ova Paulina sxre. Ma kome si bre ti nešto dala, jedino onom tvom klipanu za minđuše. Ne pametuj tu brepo forumi kada znamo ko si ceo gra te zna bre.

OSTAVITE KOMENTAR