Pacijent iz Subotice prva osoba u zemlji kojoj je ubačen citostatik direktno u tumor

Pacijent J. B. (1950) iz Subotice prva je osoba u našoj zemlji kojoj je ubačen citostatik direktno u pet centimetra veliki tumor u plućima. Intervencija je urađena prošle nedelje u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a zahvaljujući njoj se smanjuje tumor i citostatici ne dospevaju u cirkulaciju.

Upravnik Klinike za urgentnu pulmologiju Instituta docent dr Jovan Matijašević kaže da je pacijent dobro i nakon dva dana je otpušten kući.

Niko u regionu ne radi ovu intervenciju, a u Evropi se najviše radi u Frankfurtu i Bonu, gde smo i mi bili na edukaciji. Do sada je procedura rađena za hepatocelularni karcinom jetre, a sada se prvi put radi karcinom bronha i ulazi u pluća, kroz plućnu cirkulaciju, navodi dr Matijašević i dodaje kako je pacijent intervenciju imao 13. novembra i sve je prošlo bez komplikcija, a dolaziće na dalje kontrole i lečenje.

Ova intervencija se izvodi u tri slučaja. Prvi je kada je tumor resektabilan, odnosno može da se operiše, ali je zbog nekih drugih bolesti operaciju nemoguće izvesti. Drugi slučaj je kada je tumor u poodmaklom stadijumu, te treba da se smanji na stadijum koji ispunjava kriterijume za operaciju, a treća indikacija za intervenciju je kod metastaza vanplućnih tumora, i to kolorektalnih i sakoma.

Kateterom se ulazi od prepona kroz donju šuplju venu, kroz desnu prekomoru i komoru srca, potom smo išli u levo plućno krilo i došli do grane arterije koja ishranjuje tumor. Pozicionirali smo mikrokateter i aplikovali citostatik i embolizacioni materijal, koji zapušava arteriju i tim sprečava citostatik da ode u cirkulaciju, nego ostaje samo u tumoru, koji je kod ovog pacijenta imao pet centimetara, objašnjava dr Matijašević i ističe kako je značajnu ulogu u proceduri imala radiolog dr Slobodanka Pena Karan.

Embolizacioni materijal je skrobna mikrosfera i resorbuje se u roku od dva, do tri sata. Citostatik koji se daje na ovaj način, direktno u tumor, ima daleko veću dozu od one koja se daje u sistemskoj hemioterapiji, a doza može da bude veća i do 20 puta, u zavisnosti od procene.

Pacijent je bio samo u lokalnoj anesteziji i već nakon dva sata je samostalno hodao, a intervencija je trajala oko sat i po. Nekada se uradi samo jedna ova transpulmonalna hemoembolizacija (TPCE), a nekada je potrebno i do pet puta da se izvede. U nekim situacijama uradi se samo TPCE, nekada se kombinuje sa zračenjem, sistemskom hemioterapijom ili sa radiofrekventnom ablacijom tumora, navodi dr Matijašević i naglašava da je ov metoda kojom se smanjuje tumor i nudi drastično duže preživljavanje obolelih.

Lekari Instituta za plućne bolesti Vojvodine bili su pre mesec dana na edukaciji u Bonu, a sada je intervenciji prisustvovao dr Jurgen Ebert, onkolog iz Berlina, koji je osmislio ovu metodu na jetri. Dr Ebert je održao i predavanje koje je obuhvatilo polje indikacija za ovu metodu , a prikazao je i dosadašnje naučne studije koje potvrđuju da ova metoda ima svoje realno mesto u grupi procedura za lečenje malignih tumora na plućima, i primarnih i metastaskih.

Mesečno bismo po indikacijama imali oko 30 pacijenata iz Vojvodine za ovu proceduru. Ministarstvo zdravlja nam je odobrilo ovu novu proceduru, a ostaje još da je prepozna i odobri i Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao bismo mogli i da je radimo i uvrstimo u redovne procedure, naveo je dr Matijašević.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. marko kaže:

  Zgodan anti-teg za „šalter“, ne!?

 2. pravednik kaže:

  Baka ima 90 godina i tumor na dojci i nece da je operisu u subotickoj bolnicijer je stara. Ko odredjuje koliko je ko star za operaciju

 3. Erika kaže:

  …svaka čast!!! samo da još odobri Rep fond !…

 4. Liberty kaže:

  @pravednik
  Pa odredjuju lekari – utvrdjuje se odnos benefita i rizika. Verovatno Vasa baka ima neke bolesti ili opste zdravstveno stanje koje dodatno komplikuje operaciju, pa su zakljucili da je manje opasno da je ne operisu. U tim godinama ljude retko operisu, osim ako nije neki prelom ili nesto urgentno.

 5. saša kaže:

  @pravednik
  Pravila struke i propisane procedure. Ja u životu nisam čuo da je neko u 90-toj godini života operisan od bilo čega.

 6. Adrijana kaže:

  Posle sedemdesete si već otpisan ,ni hitna ti ne izlazi …dok im objasniš šta fali osobi sa tegobama pacijent umre…

 7. Istina kaže:

  @pravednik

  Određuju vlasnici „nezavisnog“ zdravstvenog sistema Srbije.

  @saša

  „Pravila struke i propisane procedure“

  U Srbiji ne postoji tzv. Protokol lečenja, samim tim ni pravila struke. Zašto? Da bi se izbegla odgovornost. Porazboljevaju se i pomru milioni i… nikom ništa. Sem toga, Srbiju i ne leče, nju ubijaju. Sve je to deo antisistema Srbija. Tako prosto, da ti pamet stane.

 8. stormwatch kaže:

  @msnms

  Pa tako su i tvoji devedesetih odlucivali ko ce da umre a ko da ostane zhiv, ko su junaci a ko dezerteri i ko su patriJote a ko su izdajnici…..danas su ti isti tvoji na vlasti i danas rade isto, a ti si u tom sistemu jako dobro placen za takva nedela.

 9. saša kaže:

  @Istina
  Tebi je izgleda odavno stala.

 10. Puška ubojita kaže:

  Što se tiče Subotičke bolnice skorašnje iskustvo mi daje za pravo da kažem u toj ustanovi nikad nije bila gora situacija. Svi zaposleni zive i radeu strahu, skoro pa se boje sami sebe. Ima tamo divnih ljudi i stručnjaka ali nisu trenutno poziconirani gde treba i nisu cenjeni već se i sami boje ko će ih za bilo koji korak ocinkariti. Jednom rečju tuga a najviše stradaju pacijenti. Doživeli smo da doktor specijalista sedi u lekarskoj sobi i objašnjava članovima uže porodice u kakvom stanju je pacijent s tim da pola bitnih elemenata zašuškava a ne zna da sam se već informisala kod radiologa o rezultatu. I kada je opomenut da ne daje pravu informaciju da se pacijent ne leči kako treba u tom momentu kaže „pa znate Vašeg muža su meni uvalili i nije niko hteo da ga leči iz razloga ……“. Da bih preduzela sve moguće i prebacila pacijenta u drugu ustanovu gde se stvarno ustanovilo da je pacijent izuzetno bolestan i životno ugrožen.Znači morate uzeti sve u svoje ruke. Toliko o Opštoj bolnici Subotica.

OSTAVITE KOMENTAR