Pacovi zagorčavaju život porodici Lenđel

Glodari su se nastanili u susednoj ruševnoj kući čiji vlasnik je socijalno ugrožen, a kuću je napunio smećem, čak i čoporom pasa.

Porodica Lenđel već je pretrpela napade i pacova i pasa koje je u svojoj ruševnoj kući nastanio njihov komšija, koji je često u alkoholisan stanju i sklon gomilanju smeća. Robert Lenđel koji živi u ulici Ljube Nenadovića kaže da je njihov komšija stalno u alkoholisanom stanju, i da je napravio čitavu deponiju iz koje iz dana u dan pacovi pretrčavaju do njih, ulazeći čak i u njihove sobe. Do sada je uništio nekoliko pacovskih legla. Poslednji put kada se to dogodilo morali su da skinu drveni pod i ponovo izbetoniraju pod. „Progrizli su i put ispod kade, odatle se čuje njihovo cijukanje, i kako grizu kadu. Izgrizli su i odvodni sifon ispod kade i morao sam da ga zamenim.“

Porodica se uzalud obraćala policiji, komunalnoj policiji, građevinskoj i zdravstvenoj inspekciji, niko ne smatra da je nadležan u ovom slučaju. Glava porodice obratila se pismom i gradonačelniku i čekaju odgovor. S obzirom da je komšija koji izaziva probleme socijalni slučaj, obratili su se i Centru za socijalni rad i pozvali njihove saradnike. „Oni su se svojim ušima uverili kako pacovi grizu brodski pod i žena iz Centra je rekla da ne može da veruje u ovo, da to nije normalno šta se ovde događa“.

Agresivni psi iskidali su i žičanu ogradu, a Eriku Lenđel i napali. Imala je ugrize na nekoliko prstiju, i potražila je i pomoć lekara. Ovaj slučaj prijavljen je komunalnoj policiji. Jedno jutro probudila se na ugriz pacova. „Probudilo me je da mi nešto grize prste. Prvo sam mislila da čarape, jer su mi one bile na nogama i u njima sam spavala, da su se zakačile za cipzar. Kada sam osetila da me nešto sve jače grize, jače sam trgla nogu i tada sam čula da je skočio pacov“.

Komšija Miroslav Simić, koji je takođe ugrožen, predložio je da će o sopstvenom trošku izgraditi toalet baštenskom komšiji koji im pravi probleme. „Ovuda trčkaraju pacovi, gušeri, smeće je na sve strane, nema toaleta, nego sve obavlja napolju, mokri naočigled komšinice i dece“.

Dodaje da problematični komšija ima i podstanara sa kojim ceo dan provodi u piću.

Pokušali smo da uđemo do vlasnika koji zadaje brige, i od kojeg pacovi i gušteri prelaze kod suseda, ali niko nije otvorio vrata, nikoga nismo zatekli kod kuće ma koliko da smo udarali na prozor. Ali naišli smo na pacove, i veliki broj zatvorenih pasa koji se nalaze unuatr kuće u sobi. Čuo se glasan lavež i svuda se širio užasan smrad.

Pacovi mogu da izazovu masovno trovanje, zbog toga bi ovde trebala da reaguje zdravstvena inspekcija, kaže advokat Đerđ Bucko, jer zakon to i predviđa kako bi se stanovništvo zaštitilo od zaraznih bolesti. Postoji i obaveza trovanje glodara. „Ukoliko negde postoji posebna opasnost, onda mora postojati nadležna služba da spreči izbijanje moguće zaraze. Dakle, nesporno smatram da je nadležnost na stolu sanitarne inspekcije“ kaže Đerđ Bucko, advokat.

Susedi mogu i da tuže komšiju koji izaziva probleme jer na neodgovarajući način koristi svoju imovinu, i nanosi štetu komšijama, dodao je stručnjak.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Po izjavi advokata Đerđ Bucko, u Subotici ništa ne funkcionira…niko nizašta nije nadležan …???

 2. Ime kaže:

  Gradonačelnik i kompanija u stanju su samo da daju pompezne izjave o otvaranju novih radnih mesta i slične nebuloze, a padaju na najobičnijim problemima koje uopšte ne znaju da reše, jer su u stvari nesposobni za bilo šta. Treba novinari da im otkrivaju kako u gradu ne funkcioniše ni jedna institucija od životne važnosti. Samo prebacuju odgovornost jedni na druge. I sad šta? Uz malo sreće, napraviće neki izuzetak, isporučiti nekoliko naloga nekome, pa do sledeće nevolje. Totalni diletantizam. Njima više nikada vlast u ruke! Biće prilike. Ovde je neophodan totalni reset.

 3. yu kaže:

  U Aleksandrovu-Novo naselje, psi su napali dva dečaka i jednog ugrizli. Srećom što je komšija video pa ih je uvukao u dvorište i pozvao Komunalnu policiju.
  Psi imaju vlasnika i zna se koje, nedaleko od mesta događaja.
  Ovo nije usamljen slučaj već su bili ranije napadnuti od pasa. Deca kad idu u školu idu okolnim ulicama da bi izbegli susret sa psima. Komunalna policija prolazi u kolima
  preko nedelje ali nerešava pitanje pasa koji se šetaju po ulicama i napadaju prolaznike. Od Komunalne policije do Vatrogasaca svi bi trebali da imaju osim kola i adekvatnu opremu. Koliko se para potrošilo na nekulturne proslave deo se mogao utrošiti na opremu javnih službi neophodnih građanima.

OSTAVITE KOMENTAR