Palić po drugi put raskopavaju – Digitalizacija po meri ašova

Brzi megabajti novih tehnologija i pre nego što su stigli do krajnjih korisnika na terenu su se „sapleli” preko ašova i bagera. Sedmicama se ljute stanovnici Palića što njihovo naselje, turističku diku grada, operateri po drugi put raskopavaju zbog optičkih kablova. Ne samo što kopaju, već za sobom, tvrde građani ljutito reagujući na internet forumima, ostavljaju nered, krš i slabo zatrpane rovove.

foto: politika

Skupština MZ Palić zbog toga je izdala saopštenje u kojem građanima objašnjava da oni niti su dali odobrenje, jer to nije u njihovoj nadležnosti, niti su obavešteni o vremenu i trasi kopanja, i pozivaju investitore da uništene javne površine što pre dovedu u red. U razgovoru za „Politiku” sekretar ovog naselja Tibor Bognar kaže kako su pre dve godine sa radošću popunili upitnik Ministarstva turizma i telekomunikacija o tome da li su zainteresovani za uvođenje optičkih kablova i sa njima i novog brzog interneta.

„Ovde je mnogo privatnih preduzetnika, kao i ugostitelja i svima nedostaje bolji internet. Ali nismo mislili da će to ovako da izgleda na terenu”, kaže Bognar. Objašnjava kako je prvo prošlog leta kopao izvođač „Sattrakt”, sada ponegde istim putem ide ekipa koju je angažovao „Telekom”, a pošto se nakon prvog kopanja javne površine nisu ni slegle i zaravnile, meštanima se čini da je novi izvođač još „opušteniji” u odnosu prema javnom i privatnom prostoru. Bognar zamera gradskim vlastima što im nisu javili kada će početi radovi kako bi mogli da fotografišu ulice, i da onda dokumentovano mogu da se pozivaju na, u propisima navedeno, „prvobitno stanje”.

Mnogo žalbi građana bilo je i na radove u drugim delovima grada, Kertvarošu i Malom Radanovcu. U Kertvarošu je tek nedavno sanirano oštećenje na kolovozu nastalo nakon kopanja mesecima ranije. Nadležne službe tvrde da su reagovale i intervenisale, međutim, na terenu se ne vidi da je to promenilo situaciju.

U Službi za građevinarstvo kažu da je njihov zadatak izdavanje lokacijske dozvole i građevinske po prijavi početka radova, i da oni ne kontrolišu situaciju na terenu. To je zadatak JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, i u pisanom odgovoru Milana Marjanova iz ovog preduzeća navodi se da im se do sada obratilo pet operatera sa željom da postave optičke kablove. Dosadašnji rovovi po ulicama očigledno su tek početak u prekopavanju grada. Nadležni objašnjavaju da za ovu situaciju nema racionalnijeg pristupa jer svaki operater je vlasnik svog voda i svoje instalacije postavlja i brine o njima nezavisno. Zahvaljujući postavljanju novih tehnologija u ovo preduzeće prošle godine slilo se 16 miliona dinara.

U uputstvu o postupku i obavljanju raskopavanja i popravci saobraćajnica nakon intervencija na podzemnim instalacijama, koje je na snazi u ovom preduzeću, navodi se da investitor mora ulicu da vrati u prvobitno stanje, a da ukoliko se to ne desi treba da se obrate lokalnom inspektoru za komunalne poslove. U JP za upravljanje putevima kažu da su o nastalim problemima obavestili Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove grada.

Iz ovog sekretarijata na pitanja „Politike” stiglo je šturo saopštenje u kojem se navodi da su imali više desetina prijava građana zbog kojih su inspektori izlazili na teren. Najviše primedaba je bilo iz Kertvaroša i Malog Radanovca. Konstatovano je da su investitori oštećivali instalacije, uništavali zemljane površine, ali i kolovoze i pešačke staze, te da im je nalagano da površine vrate u prvobitno stanje po završetku radova, a ukoliko to nije bilo učinjeno, ponovo su dobijali takvo inspekcijsko rešenje.

Prvi investitor koji je postavljao optičke kablove je operater „Sattrakt” i njihovi predstavnici kažu da, pošto dobro poznaju teren Vojvodine, nastojali su da vode računa o potrebama građana za koje računaju da će biti njihovi budući korisnici. U pisanom odgovoru Bojane Kusovac, prosleđenom preko konsalting kuće navodi se da su se širili u naseljima Tokio, Kertvaroš, Mali Radanovac i Palić, ali tvrde da su imali veoma mali broj reklamacija, te da su sadašnje žalbe na Paliću u vezi sa podizvođačkom ekipom „Telekoma”.

 

POLITIKA

 KOMENTARI

 1. XXX kaže:

  Sve je to planirano i pod kontrolom…

 2. Posmatrač kaže:

  A gde je reakcija „nadležnih“ za saniranje posledica koje se ostavio izvođač „Gaditelj NS“ iz Novog Sada tokom izgradnje magistralnog kolektora? Jesu zatrpali rupe, jesu zakrpili pešačke staze i sada je tokom kiše sav taj teren potpuno neprohodan jer biva potopljen. Gde je reakcija za tako nestručno obavljen posao koji smo mi građani skupo platili i još ćemo plaćati?

  Ne kažem da travnjaci ispred kuća nisu toliko bitni, ali budimo realni, ako je kod onako velikog projekta izostao nadzor i, kasnije, reakcija „nadležnih“, kako očekivati da će iko da reaguje za ove manje, a još uz to privatne radove?

 3. Salamander kaže:

  Sada je situacija još i dobra kako je bilo ranije…iskopaju u jesen a zatrpavaju u proleće, a u međuvremenu zaborave da postave kabel, pa kopaju ponovo iz početka – to je istinit događaj ako nekoga zanima koji se desio u Malom Bajmoku. Da zanemarimo šalu, nikada izvođači neće dovesti kompletno u red ulice jer bi morali da produže radove na nekoliko meseci dok zemljište ne slegne – to niko ne kontroliše pa ne moraju da brinu o tome. Da smo nekakva normalna zemlja urbanizovane lokacije bi već imale ukopane cevi za uvlačenje kablova jer su većina placeva kupljene sa URAČUNATOM infrastrukturom koja se posebno plaća.

 4. jasso kaže:

  Zasto ste mi uskratili komentar,zar zato sto sam pohvalio jednog investitora,koji je sve uradio kako treba i sve doveo u red posle kopanja,samo pitam,jer mi dosta komentara ne objavite iako nikog ne vredjam,cini mi se da je to licna netrpeljivost jednog od administratora i vlasnika sajta…P.S.,znam da i ovo necete objaviti,jer bilo ko uputi neku kritiku,na vas racun,toliko ste sujetni,da onda uglavnom blokirate komentare…

 5. emanuel kaže:

  I šta će biti na kraju sa ovim? – Puj’Pike’nevaži?

  U oktobru SatTrakt ulazi u ulicu i vrše prekopavanje svih bašta, kolko tolko „su vodili računa“ ali ništa posebno… 2 nedelje posle njih ulazi Telekom u ulicu/ kopa iste rovove ali ovaj put sa bagerom sa NULA pažnje na bilo šta …
  Uspeli su da mi preseku vod vode do kuce … i da to popravljaju 2 sata dok voda curi … i nikom ništa.
  Palić sada izgleda kao veliko gradilišta, sve razjebano i raskopano …

  I to je opšta slika i prilika sVrbije u kojoj živimo …

  1 rov se 2x kopa za istu stvar!!
  jer na kraju dana svako treba da zaradi svoje parče kolača umesto da se dogovore, smanje troškove i urade to kako treba… bar jednom u životu…

OSTAVITE KOMENTAR