Palić u doba socijalizma ( I deo )

Nekadašnja mondenska banja, nakon Drugog svetskog rata je počela da se širi, i na obale jezera prima mase izletnika. Kultura je zauzimala značajno mesto u novom društvenom poretku pa je Palić jedan za drugim dobio Letnju pozornicu, ZOO vrt, Galeriju slika i Lovački muzej.

Gužve na plažama „bačkog mora“  danas se mogu videti samo na starim fotografijama. Oko stotinu slika iz zbirke Istorijskog arhiva Subotice mogli su da vide posetioci  izložbe „Palić 1945 – 1985.“

U Noći muzeja, u staroj palićkoj vili koja je danas biblioteka, na šesnaest panoa je prikazano isto toliko epizoda sa obala jezera, iz vremena koje danas pamtimo kao SOCIJALIZAM.

Za one koji nisu videli izložbu, evo nekoliko detalja:

1959.

Pred kraj prošle godine, na Velikom štrandu započeta je bila gradnja i drugog bloka kabina. Danas je betonska konstrukcija već završena i za mesec dana u ovim kabinama će se moći svlačiti kupači.

Kupališna sezona na Paliću počinje 1. maja i završava se 1.oktobra. Glavna sezona traje od 1.juna do 1. septembra. Na istočnoj obali je „štrand“, kupatilo sa peščanom plažom dužine 1.270 metara i kapacitetom oko 10.000 kupača. Štrand je pogodan za kupanje dece, jer se tu jezero postepeno spušta u veće dubine. Pored peščane plaže, kupačima stoji na raspolaganju mol u dužini od 100 metara i bazen za sport na vodi.

1962.

U subotu 14. aprila na Paliću je na svečan način otvoreno letovalište FERIJALNOG SAVEZA. Za sada su potpuno preuređene obe vile, kuhinja i trpezarija. Stara kuhinja je zamenjena novom vrlo modernom, koja će raditi na principu samoposluge. Nekoliko puta nedeljno u parku letovališta priređivaće se igranke. Uz igranke predviđeno je i održavanje raznovrsnih priredbi. Uprava letovališta najavljuje i iznenađenja. Ove sezone na palićkom letovalištu moći će letovati svi omladinci, a ne samo članovi Ferijalnog saveza.

1963.

Subotičani su najviše tražili pivo i „Subotičanku“. Idući prepunim plažama, stiče se utisak da niko ne miruje. Deca se igraju, neko čita novine…ali ih brzo ostavlja. Nastala je prava potera za osvežavajućim pićima i vodom. U petak 28. juna, subotu i nedelju prodato je ukupno 150 000 flaša piva, 87 000 flaša „Subotičanke“ i 41 000 flaša „Jugo-kokte“.

1968.

Na plaži ispred „Vikend naselja“ i „Sportskog parka“ završavaju se radovi na montaži dva tobogana i jedne trometarske skakaonice. Uprava za održavanje sportskih objekata, koja izvodi ove radove, konačno je izvršila svoje obećanje. Nadamo se da će se i tobogani i skakonica moći upotrebljavati još ove sezone, ako bude sunčanih dana, i ako radovi budu skoro završeni.

1977.

U nedelju, kada jezero Palić bude i zvanično predato građanima Subotice i svima onima koji se budu vratili na njihove obale, ponovo rađanje pozdraviće i brigada omladinaca sastavljena od predstavnika svih omladinskih brigada iz čitave naše zemlje koji su protekle dve godine žuljevitim rukama doprineli da jezero bude ono što je nekada bilo i što je danas.

U protekle dve godine na Paliću je odjekivala pesma 1 500 mladih iz čitave naše zemlje i inostranstva.

Lansky

 KOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Uf, uvek ću se sećati tih kabina, bile su sjajne.

 2. Laki kaže:

  Slika koja pokazuje izgled stranda na weekend naselju ELAN tobogani i odskocna daska u sredini ….
  Fenomenalan dozivljaj je bio .

 3. Camporosso kaže:

  Prekrasno letnje nedeljno jutro obecava vreli dan. SET (Suboticki elektricni tramvaj) povecava broj vozila za liniju na Palic. Kola za vucu, sa dve letnje prikolice, i samo par minuta iza njih jos jedna isto takva kopozicija, obe krcate gradjanima svih uzrasta, i tako skoro celo prepodne. Omladina, stariji svet, ocevi sa decom ili citave porodice u prosirenom sastavu.Sve to ide vec od ranog jutra tramvajem ili biciklama, na strand da sto pre zauzme bolje mesto. Vec kod Zoo-vrta i vodotornja pocinje rasporedjivanje ko gde vise preferira i koju Palicku obalu odnosno koji strand. Nisu se ni tada bas svi ljudi kupali u Palickoj vodi. Mnogi su dolazili pre svega zbog druzenja i raznih drugih aktivnosti. Poseta Palicu je bila izvesni „Lifeststyle“ tog socijalistickog vremena. Sam odlazak na Palic je za nas klincadiju prvenstveno znacio kupanje, igre loptom u vodi i obavezno igranje „vije“ gde su dolazile do izrazaja licne sposobnosti u plivanju i ronjenju. U takve dane se imao osecaj da se je citav grad preselio na Palic. Prisecam se tipicnog porodicnog piknika na Suboticki nacin. Cela porodica obicno jos i komsijska deca pride, prostre negde u hladovini nekoliko cebadi i onda majka poredja svakakve lonce i laboske, crvene, plave i sve na tufne, sa gulasima i paprikasima, vekne hleba, tanjiri, escajg i case, toci se pivo vino i sokovi i sve to uz jezivu galamu i deranje, muz na zenu, zena na decu i tako u krug. Naravno bilo je tu i malo finijeg sveta sa knjigom ili casopisom u ruci koji je dosao da se sunca i malo uhvatu boju pred odlazak na more. Tu i tamo se malo rashladi ispod tusa. Omladina flertuje na sve strane. Videti i biti vidjen je glavna deviza onih koji ne leze negde na obali vec su stalno u pokretu idu s jednog kraja stranda na drugi i pokazuju ono sto misle da je za pokazati. Kako onaj muski tako isto i onaj zenski svet. Prava revija lepo razvijenih sportskih tela ili mini – bikinija. U kasno popodne lavina krece u suprotnom smeru ovaj put prema gradu. Guzve na tramvajskom stajalistu. Jos jedan nedeljni dan je priveden kraju, a vec sledeceg radnog dana je Palic skoro prazan i potpuno u rukama ribolovaca, omladine na raspustu, i penzionera.

 4. Borisav kaže:

  I onda kazu da nam ne fali banja sa bar 500 lezajeva…..bila bi puna non-stop…neka je 20e po lezaju u proseku = 10.000 eura /dan…plus prosek od 1000 ulaznica na dan x 500 dinara x 365 dana…..i narafski jos 50.000 pića/dan …..hrana…suveniri…prateci program…
  lepa cifra se tu smeska….samo nam nedostaje neka peticija ili stranac da uloži novce…i naravno da gradski nam oci daju amin….

 5. Borisav kaže:

  hehe …omakla se cifra za pića na dan…ali je i tu realno oko 3000-5000/dan prosek…

 6. Aleksa kaže:

  @Camporosso
  Izostavili ste jedan vazan detalj. Naime kada se tramvaj priblizavao Muskom strandu, jos u pokretu smo skakali iz njega i juris na blagajnu da dobijemo kabinu. Posle podne je pocelo razmisljanje kako cemo se vratiti. Kako bi uhvatili mesto u tramvaju peske smo odlazili do Abazije i sedali u tramvaj prema Muskom strandu i mesto je bilo obezbedjeno.
  Sve ostalo je istorija. Pozdrav Kertvarosu!
  Uzgred, voleo bih da se upoznam sa likom koji je dao negativan nik na Vas komentar.

 7. Camporosso kaže:

  @ Aleksa,
  Kertvaros se zahvaljuje, i srdacno uzvraca pozdrav.

 8. croat kaže:

  Aleksa i ja sam se bas pitao kakav je to pacijent! Camporossov komentar sam dva puta procitao i osecaoa se kao da sam i ja na Palicu tih davnih veselih dana! Zahvaljujem obojici na divnoj prici!

 9. Aleksa kaže:

  Evo, i ja sam dobio minus. Bravo!

 10. Pavle kaže:

  A zezate ? Cak i ribe bolje izgledaju nego danas.

 11. eee kaže:

  Tacno se po ovim slika vidi da se nekada bolje zivelo!

OSTAVITE KOMENTAR