Palićke banane

Jedna od turističkih atrakcija u jadranskom letovalištu Opatija, bila su i stabla banane u parku koji se nalazi u centru mesta. To čudo je moralo da se pogleda jer se za druga u našoj zemlji nije znalo. Tada, u vreme Jugoslavije, u turističkim prospektima se navodio i podatak da najviše sunčanih dana u godini imaju Hvar i Palić. Nije najjasnije kako se to klima na Paliću toliko razlikuje od ove Subotičke ali ako je to bilo u cilju turističke propagande, onda nećemo pitati dalje.

Promenilo se od tada puno toga pa tako i ovo sa bananama. Sada ovo majmunsko voće raste i u našim krajevima. Za sada pod kontrolisanim uslovima, u baštama Subotice i Palića. Ova biljka je jedna od onih koje dvorištu daju atmosferu džungle i tropskih šuma.

Evo nas u jednom vrtu, u naselju Palić, da vidimo kako to izgleda.

Stablo je visoko preko četiri metra. Pre zimskog perioda grane se potkrešu, stablo se ušuška suvim lišćem i obmota folijom a kada prođu mrazevi, banana je spremna za preporod.

Pre nego što se krošnja razgrana, počnu da rastu neki neobični oblici koji se lagano transformišu u plodove.KOMENTARI

  1. adkersu kaže:

    Lansky, pogrešan podatak. Hvar jeste imao najviše sunčanih dana, a Palić se upoređivao sa Opatijom po broju sunčanih SATI godišnje – 2100, tzv. godišnja insolacija. Ugodan dan svima.

  2. Charry kaže:

    Wow! Impresivno!

OSTAVITE KOMENTAR