Panel o Paliću: Voda nikad nije bila idealna

Biser panonske nizije je prepoznatljiv po jedinstvenoj  arhitekturi, šetalištu i Velikom parku. Palićko jezero je vekovima pod snažnim uticajima ljudskih aktivnosti.

“Zvanični podaci o kvalitetu vode postoje još iz 1847.godine kada je rađena prvi put hemijska analiza vode, sa ciljem njenog korišćenja u banjskom turizmu. To je bilo jedno tipično slano jezero, natrijum-karbonatnog tipa. Taj sastav vode je omogućio lekoviti banjski turizam, a komercijalno je koristilo za pravljenje sode. Ovo jezero je u prošlosti nekoliko vekova bilo sasvim drugačije po svome sastavu i u njemu nije bilo ni mnogo ribe, trske…Međutim, ni tu ne treba romantizirati da je tada u prošlosti  tu uvek bila neka idealna voda. Bilo je peroda kada je na pojedinim mestima mogla i da se pije. Ono što je interesantno, Palić je bio vrlo nestabilan. Bilo čas ga ima, čas ga nema i drugačiji su uslovi bili. Tada su počele vode iz Subotice da se ulivaju u jezero i tu nastaju dramatične promene, koje su još početkom 19.veka zacrtale da banjski turizam više neće moći da ide u tom pravcu.Voda je polako počela da se menja i od natrijum karbonatnog  smo dobili natrijum sulfatno jezero. To je posledica zagađenja kroz kanalizaciju, ali i tih procesa da se jonski sastav promenio i da je sve više dolazilo u jezero. Kada to pogledamo iz ugla zađađenja koje je počelo u 19. veku i nastavilo se u 20.veku svi znamo šta se desilo 70-tih godina i čuvena sanacija jezera Palić. Urađeno je jedno sveobuhvatno saniranje jezera. U ideji nije bilo puno propusta, problem je što mnoge stvari nisu realizovane iako su planirane. Brzo je kvalitet vode počeo da bude nezadovoljavajući. 2014.godine usvojen je plan za unapređenje stanja jezera Palić i njegove okoline”, rekao je Žika Reh biolog.

palicko-jezero

Mišel Roman, član Radne grupe za sanaciju jezera Palić objašnjava da je preduzeto niz koraka od 2014.godine, kada je donet plan za ozdravljenje jezera.

“Pre dve godine smo usvojili plan za unapređenje stanje jezera i njegove okoline. Glavni cilj ovog projekta jeste da vratimo jezero Palić i Ludaš u život. Jednostavan pokazatelj je na osnovu koga građani mogu da ocene uspeh ili neuspeh projekta je prozirnost vode. Danas je prozirnost vode 15 centimetara, a cilj ovog projekta je da kada sve te mere završimo, da prozirnost vode bude minimum 1 metar za jezero Palić i Ludaš”, ističe nemački hidrolog Mišel Roman.

Nemačka razvojna banka KFW  Subotici  je dodelila  6,5 miliona eura nepovratnih sredstava za sanaciju jezera Palić I Ludoš. Projekat bi trebalo da bude završen u potpunosti do 2020. godine.

 KOMENTARI

 1. Istina kaže:

  Od tih 6,5 ima da uloze samo 3…a ostalo ode u privatne svrhe 🙁

 2. Megille kaže:

  Pranje novca od satrane stranih Nemačkih stručnjaka…

 3. pokojni Toza kaže:

  Inace cena ciscenja 4. sektora od pola metra mulja je po jednoj ranijoj studiji bila 5 miliona evra!! Mislite o tome. Nova vlast nove cene nova tehnologija

 4. Ðenđi kaže:

  I taj 6,5 milion evra će neko, neki ukrasti, od Palića opet neće biti ništa!

 5. gliposti kaže:

  ajde ne lupajte gluposti u komentarima. kada vas citam, shvatam zasto je Palic zagadjen.

OSTAVITE KOMENTAR