Paprika ima dobru cenu, ali nema ko da je bere

Svaka domaćica zna da nema dobre zaprške bez vojvođanske paprike, ali put do trpeze najpoznatijeg začina iz ovog kraja nije nimalo lak, jer samo ručno obrana paprika daje kvalitet, a ove godine nema ko da je bere.

U vojvođanskom mestu Martonoš pre 40 godina nije postojalo domaćinstvo u kome se kao dopunski posao nije gajila začinska paprika, ali se zemlja u ovom kraju toliko zasitila semena da u odnosu na druga mesta Martonoš sada zaostaje po proizvodnji. Ipak, nekoliko prerađivača nije odustalo, naprotiv, papriku otkupljuju iz drugih krajeva Vojvodine i proizvode uspešno specijalitet za domaće i strano tržište.

– Imamo naša otkupna mesta u Vojvodini. Ugovorili smo otkup na oko 500 jutara. Paprika sada ima dobru otkupnu cenu od oko 45 dinara, ali ne znamo koja će biti prodajna cena. Tek smo nedavno uključili sušare i kada sve budemo sračunali, videćemo. U odnosu na prošlu godinu paprika je rodila samo 40 odsto i to je svima problem. Verovatno nećemo moći da izvozimo začinsku papriku u planiranoj količini, ali je prodajemo i na domaćem tržištu – kaže Duško Hajdin koji vodi veliku porodičnu firmu za preradu začina.

Smatra da bi martonoška začinska paprika trebalo da bude brend, ali se o njoj baš i ne vodi mnogo računa kao što je to slučaj u inostranstvu kada je reč o preradi domaćeg proizvoda.

– To je naš stari vojvođanski proizvod. Priznat je u svetu i smatram da je jedna od boljih paprika po boji, ukusu i aromi. Odlična je zato što joj odgovara ovo podneblje i broj sunčanih dana. Naša paprika se jede od Evropske unije do Amerike, u Australiji, Kanadi. Uzimaju je i za popravljanje loših paprika iz Španije i Kine. Tržište je takvo da i kod nas ide ta uvozna paprika i veliki pakeraji je uzimaju. Ali mi ostajemo dosledni i dok god budemo mogli radićemo samo našu domaću – naglašava Hajdin.

Mnogo problema, kaže, imaju s radnom snagom.

– Sve je teže. Mnogi radnici su otišli u inostranstvo, ali ima i onih koji se vraćaju jer su uvideli da ni tamo nije lako. Problem je što sada slabiji kadar izigrava dobru radnu snagu i moramo da se prilagođavamo jer je posao ogroman – navodi Duško Hajdin.

Kada bi bilo više radne snage, ljudi bi više sejali papriku, a preporuka iskusnog Hajdina onima koji žele da se oprobaju u ovoj proizvodnji je da ne seju u Martonošu, već u drugim vojvođanskim mestima, recimo, Somboru, Petrovcu, Kulpinu, u okolini Novog Sada, Staparu, Bajmoku ili Zrenjaninu.

– Ako je u Martonošu rodilo sedam tona paprike, onda je u Kuli rodilo najmanje 10 ili 12 tona jer je ovo četvrta klasa zemlje. Ne mogu reći da nije isplativo raditi. Jeste, ali ćemo ove godine svi lošije proći – poručuje Hajdin.

Problem sa radnom snagom potvrđuje nam i Angela Bite koja je posao prerade i proizvodnje začinske paprike nasledila od oca i dede.

– Sve je manje nadničara, a za dobru papriku treba ručni rad. Ako želite najbolji kvalitet, onda mašinsko branje nije dobro. Postoje kombajni za branje, ali onda ne možete očekivati lepu crvenu papriku. Papriku otkupljujemo od onih koji imaju nadničare i oni nam stalno govore da je jako teško naći radnu snagu – kaže Angela Bite.

Od berbe do trpeze

Posle berbe paprika stiže u Martonoš kamionima i ostavlja se na depou koji služi za dozrevanje i da bi se boja stabilizovala.

– Sa depoa je unosimo na preradu. Prvo ide tuširanje, pere se nekoliko puta. Sledi rezalica bez koje se ne može sasušiti i onda ide u sušaru, a odatle u džakove. Takva je tek poluproizvod. Meljemo je po potrebi, u zavisnosti od prodaje da bi zadržala miris aromu i ukus – kaže Duško Hajdin.

 

BlicKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Kako nema dovoljno radnika za branje paprika?
  Ja sam čuo da je Martonoš pun dokonih Roma i da ih je sve više i više i da tamo navodno nema nikakvog posla.

 2. Ludi milojko kaže:

  Oni su tamo da odnose a ne da rade

 3. Originalni Realan original kaže:

  U zabranjenim knjigama se može pročitati da je paprika simbol ropstva, nesvesti. Simbol Satane. Tako mladi, po ugladu na mene, beže kolektivno na zapad i izbegavaju ovakve poslove. Poslušajte moje reči i crpite znanje iz izvora svetlosti.

 4. Burdus kaže:

  Nije ni cudo sto ima sve manje nadnicara, kad su same gazde pokvarene do bola i samo se dernjaju na radnike i placaju minimum minimuma. Priznajem da sam i ja jedan od takvih gazda, ali kome smeta nek samo unajmi 2-3 jutra zemlje pa nek vidi koliko je tesko.

 5. jasso kaže:

  Sve je tu napisano,manje je rodilo,kuknjava gazda da nema radne snage,ali nigde nije napisano koliko bi potencijalni berac mogao da zaradi na dan rada,kad nema beraca i nece da rade…

 6. Jedini pravi Realan original kaže:

  Krađa mojih nickova i pisanje pod njima me zabavlja. Koliko li samo truda, vremena, energije i nerava troše na mene, prosto imponuje. A mene zabole lakat za njih. Gospodo na zadatku, samo napred! Najurite sve koji znaju, ostaće vam samo idioti, da se zakitite njima.

 7. R.Ž. kaže:

  „Problem je što sada slabiji kadar izigrava dobru radnu snagu i moramo da se prilagođavamo jer je posao ogroman“ Istina je! Kod nas u malom iđošu ista priča. Situacija je takva da treba da nekoga moliš, platiš ga, više nego ostali daju i posle svega ne odradi posao kako treba. Ili sutradan ga nema.

 8. Pajo kaže:

  Kome nedgovara nesto neka proda zemlju arapima!

 9. Pera kaže:

  Nizak standard dovodi do ovih problema.Treba angazovati zatvorenike i nanogicare da rade za naravno nadoknadu.

 10. nerist kaže:

  daj mi broj kontakt od tih arapa da im prodam ovo malo sto imam pa da begam iz jebene Srbije Vuciceve.

 11. Megille kaže:

  Zato i podržavaju mađari poput Hajdina Vučića jer je on odredio te mizerne plate koji se isplačuju nadničarima bez toga da im se uplati radni staž ,socijalno osiguranje i ostale zakonske obaveze prema državi. Ovo se u ekonomiji zove rad na crno u čemu učestvuju poslodavci i radnici-nadničari…

 12. JaPaja kaže:

  Ova Subotica je puna prepametnih mudrosera da te Bog sacuva.
  “ … jer je on odredio te mizerne plate koji se isplačuju nadničarima bez toga da im se uplati radni staž ,socijalno osiguranje i ostale zakonske obaveze prema državi“.

  Niti je to odredio Vucic niti onaj pre Vucica ni pre pre …
  Odkako znam za sebe a nije mi malo godina nikada nadnicaru nije obracunavan radni staz i … Jos kao student u Brozovo doba isao sam na berbu duvana u tadasnjem Rasadniku na palickom putu i ni tada nisu nas prijavljivali niti uplacivali radni staz.
  Za sve sto nekom ne odgovara kriv je Vucic i on je to izmislio. Kad prave izvestaje ti isti iz DS-a u partijskom izvestaju pisu doveli smo u Subotici …. pa sledi podugacak spisak firmi pa i firme koju je namestio bivsi gradonacelnik – konobar Sasa Vucinic a kad je u pitanju plata u tim firmama onda je ona bezobrazno mala ali tada nisu oni krivi vec opet ovaj Vucic. To se zove bolesna mrznja i drugacije nikako.
  Ja cu samo dodati za komentar Sido Sido rodila si idiota.

 13. Megille kaže:

  @ JaPaja : ‘ Veliki borac ‘ za Srbiju i srpstvo ,zašto do sada nije izmenio tu nepravdu o izrabljivanju radnika ? Zašto nije proterao te strane investitore koji ne plačaju pošteno radnike , već ih iskoriščavaju ? Naime mnogi investitori u Subotice su ‘ prebacili’ svoje firme iz država poput Poljske ,Češke i drugih gde ih više nisu mogli trpiti zbog malih plata koje isplačuju radnicima.Uostalom pre cca godinu dana u Subotici u privrednom parku ‘ Mali bajmok’ Vučić i Dittman bivši Ambasador nemačke su ‘lopatali’ kada su postavili temelj nekog novog pogona ‘Simensa’….

 14. Vojvođanin kaže:

  Ako postoji nešto odvratnije u Srbiji od Vučića i njegovih nazadnjaka koji su zajedno sa SPS-om uništili i do kraja ponizili Srbiju od početka devedesetih pa naovamo, to su ovi neopisivo odvratni sns poltronski botovi i dlisci.

 15. Darko kaže:

  0691737101

OSTAVITE KOMENTAR