Pastor: Empatija prema izbeglicama, ali i stanovništvu

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da, kada je reč o migrantskoj krizi, moramo imati empatiju prema izbeglicama, ali i prema lokalnom stanovništvu, ponovivši „da on nije glasnogovornik Mađarske, niti mađarske Vlade“.

644570_kanjizamigranti-u-centru-grada_ff
Pastor je u razgovoru za „Danas“, upitan zbog čega su njegovi nastupi u javnosti, po mnogim tumačenjima shvaćeni kao govor koji širi ksenofobiju, rekao da je on slobodan čovek i da nije njegov problem kako se njegove izjave tumače i doživljavaju.

„Zato što sam slobodan čovek. Kako to neko tumači i doživljava, nije moj problem. Moramo imati empatiju prema izbeglicama, ali i prema lokalnom stanovništvu. Dakle, moramo pomoći ljudima koji beže iz ugroženih oblasti koliko god možemo, ali moramo voditi računa i o našem stanovništvu“, ističe Pastor.

Komentarišući navode da se takvim stavovima približio ekstremnoj desnici i nacionalističkim strankama u Srbiji, odnosno da se promenio, jer je važio više za građansku i liberalniju opciju, Pastor kaže to nije nikakva promena njegovog stava, jer „to zagovara stalno“.

„Nisam ni sada na istoj političkoj liniji sa srpskim desničarima i nacionalistima, odnosno Nenadom Popovićem, liderom SNP. Očito je da je EU nemoćna da se izbori sa tim problemom. To istovremeno znači, naravno, da mi moramo pomoći koliko možemo“, napominje sagovornik „Danasa“.

Upitan kako vidi tvrdnje da je glasnogovornik mađarske vlade, odnosno, zbog čega je izjavio da „poštenim građanima“ zid na mađarskoj granici neće smetati, Pastor je to još jednom negirao.

„Ja nisam glasnogovornik ni Mađarske, ni mađarske vlade. Nisam rekao da poštenim građanima zid neće smetati, već da ta fizička prepreka – zid – neće imati uticaja na ljude koji poštuju zakon“, zaključio je Pastor.

 

Tanjug, DanasKOMENTARI

  1. neca kaže:

    O lokalnom stanovništvu se ne misli već godinama pa i ove izbeglice gledajući nas-zombije po gradu, nemaju se čemu nadati, nego bežanija-što dalje!

OSTAVITE KOMENTAR