Pet milona za studiju potencijala termalne vode

Grad Subotica platiće skoro pet miliona dinara za izradu Studije potencijala i mogućnosti korišćenja geotermalne energije u Subotici i na Paliću – prenosi portal Magločistač.

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, izrada Studije poverena je jedinom ponuđaču – grupi ponuđača koju čine Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda, Fakultet tehničkuh nauka iz Novog Sada, Ekonomski fakultet iz Subotice i preduzeće Festinženjering.

Vrednost ugovora je četiri miliona dinara, odnosno 4,8 miliona sa uračunatim PDV-om.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da su u poslednjih 30-ak godina šire područje Subotice i Palića bili od strane NIS- Naftagas predmet regionalnih geoloških istraživanja i bušenja nekoliko dubokih bušotina i preko 1000m u kojima je konstatovano prisustvo termalnih voda temperatura preko 400C.

„Njihovo dugotrajno testiranje u pogledu utvrđivanja ekpsloatabilnih količina i hemizma voda je nažalost izostalo, kao i formiranje pouzdanih podloga za izradu studije mogućnosti korišćenja geotermalne energije na ovom području“ – navedeno je.

Podseća se da je u širem regionu i području Panonskog basena, posebno u Mađarskoj, korišćenje geotermalnih resursa veoma aktivno, kako za potrebe zagrevanja objekata, tako i u banjskom turizmu.

„Cilj studije koja je predmet ovog projektnog zadatka je da na osnovu postojećih podataka i dodatnih analiza, oceni raspoložive geotermalne resurse, postojeće uslove za korišćenje geotermalnog vodnog potencijala i utvrdi mogućnosti ekonomičnih tehničkih rešenja njihovog korišćenja sa analizom investicionih troškova“ – navedeno je u konkursnoj dokumentaciji.

Rok za izradu Studije je 180 dana.

 

MagločistačKOMENTARI

 1. Svetac kaže:

  Juupi,napokon i mi nadjosmo toplu vodu! Neko je odlucio da napravi licni „morahalom“,jaki smo mozemo mi to!

 2. Kuku kaže:

  Malo kasnimo sa ovim i kanda je malo skupo ali bolje ikad nego nikad jelte?!

 3. Pametnjaković kaže:

  Dobro bi bilo ako biste malo požurili i sa REALIZACIJOM nekog konkretnog projekta u vezi korišćenja geotermalnih voda u korist običnog stanovništa, a ne samo u korist ovih što rade silne studije, proučavanja i kojekakvih testiranja bez ikakvog naknadnog rezultata.
  Kada kažete GRAD SUBOTICA će da plati 5 miliona dinara za izradu Studije potencijala i mogućnosti korišćenja geotermalne energije u Subotici i na Paliću, to znači da ćemo MI SVI građani Subotice platiti taj novac, pa onda valjda i neke konkretne rezultate očekujemo, za nas same.
  Mađari geotermalnu vodu aktivno koriste preko 100 godina, šta ima toliko dugo da se studira, sve se zna, samo treba raditi.
  Toliko je sve komplikovano u ovoj našoj državi da dok nešto ne budu uradili, ohladiće se ta topla voda.

 4. ludak kaže:

  hahahhahhah…Pa to nece da moze…Sta bi onda Toplana radila ako bi se Subotica grejala na geotermalne izvore?
  A jos i rusima da placamo sto koristimo svoju toplu vodu…

  Govna smo mi…sami krivi za sve sto nas je snaslo. Malo su nas ubijali i rasturali, jos treba.

 5. Rax kaže:

  Pa ovo vec postoji odavno.nas problem je nastao zahvaljujuci patriotama. Sada cemo rusima napraviti elaborat, a kasnije odkupljivati od njih nasu toplu vodu..

 6. jasso kaže:

  Koliko se ja secam,a secam se dosta jer imam 65 godina,Subotica je vec koristila geotermalne vode za zagrevanje bivsih staklenika pored puta za palic,ali ta voda je bila toliko puna minerala,da je zacepljivala cevi vec posle pola ili godinu dana koristenja,a sredstva ili nacin da se voda oslobodi tih minerela je bilo toliko skupo,da se nije isplatilo i postajalo skuplje od bilo cega drugog za zagrevanje,tako da je to napusteno,a kao i sve i staklenici su upropasteni kod nas…

 7. Radoslav kaže:

  Svi vi koji ste pre mene komentarisali ste najobicniji indijanci. Pa kako naci investitora ili kako traziti ozbiljnu lovu od visih nivoa vlasti ako nemas studiju za konkretnu situaciju? Vi sad pljujete po ovima koji su to pokrenuli, a pre njih je proslo njih 30 koje je boleo lakat. Ljudi, strasno koliko pisete gluposti.

 8. Megille kaže:

  Naši ‘ prijatelji’ Nemci skinuli su ruke sa Srbije…nema više ‘ špendea ‘ ? Nema ,ali ztao traže nazad što su dali ,a država nije investirala …Angela je u velikim problemima jer su u Nemačkoj otkrili sve to.

 9. 27/5 kaže:

  I sada kakve veze imaju sa ovim Nemci i Angela Merkel?

 10. Pipuš kaže:

  Pusti Mengelea, on po nekad tako…On je duševni bolesnik, nemojte mu zameriti.

 11. Rax kaže:

  Ne verujem da je megille bolesnik, 6,5 mio eura je nemacka dala za palic,sgurna sam da se sve na palicu radi od tih para cim budem bila u prilici,slikacu te famozne radove,kojima se neki kite,samo nisam sigurna da li se mogu postaviti slike.a ako gradsubotica hoce evtl da izvesti gradjane,rado cu njima pokazati sta se kome oduzima od zemljei sta,cije se ne dira.

 12. Vaše ime kaže:

  @ Rax

  Piši lepo, ovako je zaista iritantno za čitanje. Nema potrebe da se kriješ iza nepismenosti.

 13. zis kaže:

  VEŠ MAŠINA ZA PREDIZBORNO PRANJE mozga

 14. Megille kaže:

  @ Rax : Misliš na jeftina izvlaštenja ??? Tako ti se danas moderno zove exproprijacija – ili ti oduzimanje bez naknade ( ili uz vrlu mizernu nagradu ) .U istovreme,određeno je ko će svoje zadržati, pa prodati kada dođe vreme, za puno bolju cenu.Oni će uz blagoslov ‘ javnog interesa’ dobro profitirati.

 15. Kenjereš Andraš kaže:

  Pomoć za izradu studije, mogu dati stanovnici Hajdukova (osobno znam lokaciju dve plombirane glave bušotine sa vodom od preko 60 celsiusa) Pre nekoliko godina razmišljali smo o nečemu, ali ispali smo beznačajni za taj poduhvat. NIS je tražio značajne iznose za pravo eksploatacije. U ono vreme izradu projekata „velnes“ radio bi firma iz Budimpešte, imajući iza sebe više projekat velnes. Za izvođenje moglo se obezbediti prekogranična unijska sredstva. Koliko znam., tim putem su krenuli Bečej i Bačka Topola.

OSTAVITE KOMENTAR