Pet odsto subotičkih predškolaca u privatnim vrtićima

Subvencija za pohađanje privatnih vrtića u Subotici nema, a čini se da za to nisu zainteresovani ni roditelji, ni vrtići ni lokalna samouprava. Devedeset odsto predškolaca ide u državne vrtiće, a njihovi roditelji plaćaju 20 odsto ekonomske cene, dok se ostatak plaća iz gradskog budžeta. Pet odsto subotičkih predškolaca, koji pohađaju privatne vrtiće, nemaju ovakvu podršku.

Pozitivna iskustva drugih roditelja, manje grupe, više vaspitača, higijena, jelovnik, fleksibino radno vreme. To su glavni razlozi zbog kojeg su roditelji dvogodišnje Dunje izabrali privatni vrtić. Ali to košta. I sve plaćaju sami.

„Što se tiče subvencije, ona bi bila OK, što da ne, mislim da je to na neki način ušteda u kućnom budžetu. A i sve da je ne bude to neće uticati na našu odluku da ona pređe u državni. Znači, mi ostajemo pri odluci da ona ostaje ovde“, kaže Dunjina mama Tamara Kolak.

Svega jedan od pet akreditovanih privatnih vrtića obratio se lokalnoj samoupravi s idejom subvencionisanja troškova. Jer se iz budžeta svakako subvencioniše boravak i u državnim vrtićima, tako da roditelji plaćaju petinu ekonomske cene.

„Deca koja pohađaju privatne ustanove i deca koja pohađaju državne ustanove su svi građani Subotice, isto kao i njihovi roditelji koji svi odvajaju od svojih zarada za punjenje budžeta Subotice“, naglašava Maja Gabrić Stipić iz privatne predškolske ustanove „Mali talenti“.

Međutim, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić kaže da se ni roditelji ni vrtići nisu zvanično obraćali s zahtevom za subvenciju.

„Mi trenutno neku pisanu molbu, pisani zahtev nemamo. Roditelji nam se, iskreno, ne obraćaju sa tim zahtevom. Mi jesmo voljni da razgovaramo na svaku temu“, poručuje ona.

Pošto ih već gotovo niko ne vuče za rukav da i privatnima plaćaju ono što plaćaju i državnom, fokus lokalne samouprave je u proširenju postojećih gradskih vrtića. Planira se proširenje dva postojeća u dva najveća gradska naselja – Prozivka i Radijalac – kao i otvaranje novog u Aleksandrovu, koji će imati 60 jaslenih mesta, koja su i najtraženija.

 

RTV

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR