Peticija protiv monopola

Nezadovoljni privatni pogrebnici, počeli su sa prikupljanjem potpisa za peticiju protiv Odluke o sahranjivanju i grobljima koju je donela Skupština Grada. Oni smatraju da će novom odlukom doći do monopola i kolapsa u ovoj oblasti, kao i do zatvaranja privatnih pogrebnih preduzeća.

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije ocenjuje da će građani u Srbije ubuduće skuplje plaćati lošiju uslugu pogrebnih usluga. Naime, oni ističu da je država odlučila da ugasi privatne firme, koje plaćaju poreze i pune budžet samo zbog toga što želi da se ovim poslom bave isključivo gibitaška javno-komunalna preduzeća čije dugove plaćaju svi poreski obveznici. Članovi ovog Udruženja odlučili su da naredne nedelje o tome javno progovore na već zakazanoj konferenciji za štampu, na koju su pozvali i predstavnike Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Iz ovog Udruženja tvrde da je poslednjih nekoliko meseci nekoliko lokalnih samouprava širom Srbije donelo odluke o zabrani rada privatnim preduzećima u oblasti pogrebnih usluga na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima, sitičući da je ovaj zakonski akt upravo nametnuo monopol javno-komunalnih predzeća. Ovakvim postupkom, država i Ministastvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao donosilac zakona, tvrde privatni pogrebnici, narušili su Ustav Srbije, koji garantuje slobodu preduzetništva i ravnopravnost privatnog i javnog sektora na tržištu. Pored toga, smatraju da je prekršen i Zakon o zaštiti konkurencije, Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o trgovini Srbije.

Potpisivanje peticije obavlja se kod mlečne pijace i trajaće do petka.

funeros

funerosi

 KOMENTARI

 1. Vesko kaže:

  Kako niko nije pisao peticiji kada su raznim mahinacijama propala mnoga veca preduzeca i poljop. kombinati. Ispada da je sve po zakonu, kao i ova odluka Ustavnog suda, kaja sada druge pogađa. Ne radujem se tuđim nevoljama, niti sam protiv otpustanja radnika koji savesno obavljaju svoj posao, za neku skromnu platu.

 2. nekoime kaže:

  >>Potpisivanje peticije obavlja se kod mlečne pijace i trajaće do petka.

  ja ih video danas na korzou (na mestu na kojem obicno netribasi skupljaju potpise)

 3. Mercedes kaže:

  Nije mi jasno, kako su godinama mogli raditi, ,,protiv zakona,, Dali su trebali mozda produziti ugovor za dalji rad, na vreme…Jesu li trebali sami da se interesuju ? Nebitno je sad. Steta je ucinjena,
  Razlika koju sam uocio na Kerskom groblju, na sahrani, prosle nedelje, a obavljali su ljudi iz Pogrebnog, nije velika, Uredni, siva odela, bele rukavice, usluzni…jedino nije bila ona tiha muzika, na koju smo kod Funera, navikli.

 4. Joska kaže:

  smejurija. Bolje bi im bilo da spuste cene na sve zivo sto nude, a ne da zaradjuju na tudjoj nesreci. Dobro je poznato da je sahrana danas preskupa, a zasto tako mora? Nize cene, samo toliko zelimo

OSTAVITE KOMENTAR