PGS: Grad sufinansira sportske klubove po političkoj podobnosti

Na 79. sednici Gradskog veća, koja je održana u ponedeljak, 29. januara 2018. godine, doneta su pojedinačna rešenja o odobravanju, odnosno odbijanju sufinansiranja sportskih klubova sa teritorije grada Subotica.

Posmatrajući listu klubova i sportskih organizacija kojima su odobreni programi i listu klubova kojima nisu odobreni programi, može se zaključiti, sa gorkim ukusom u ustima, da je sufinansiranje sportskih klubova sa teritorije Subotice omedjeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije. Pobodnima sledi novac, a nepodobnima – ništa.

Kriterijumi sufinansiranja, na osnovu kojih je Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija rangirala sportske kolektive u Subotici, predstavljaju samo dimnu zavesu za samovolju u sufinansiranju klubova i sportskih organizacija u Subotici.

Postavljanje prećutnog ktiterijuma na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije je nehumano i duboko uvredljivo za sve sportske radnike i apsolutno neprihvatljivo za naš grad.

Iz gradskog budžeta, koji pune svi gradjani Subotice, najveće izdvajanje, u konkurenciji klubova, imaće muški fudbalski klub SPARTAK, koji dobija pet miliona dinara. Opšte je poznata činjenica da je fudbalski klub SPARTAK „privatni klub“ koji ostvaruje značajne prihode od transfera igraca i od sponzora.

Fudbalski klub BAČKA 1901 Subotica dobija devetsto hiljada dinara. Poznato je da su u ovom klubu u zadnje vreme ceste promene rukovodstva, a kao razlog se navode značajni konstantni prihodi kluba.

Spisak onih koji su odbijeni za sufinansiranje je podugačak. Medju odbijenima je i karate klub ENPI Subotica. Postavljamo pitanje ZAŠTO? Ovaj klub je u zadnjem periodu jedan od najtrofejnijih klubova u Subotici.

Klubovima kojima nije odobren program je i mačevalački klub SPARTAK Subotica, kao i konjički klub FAVORY, klubovi koji nose duh i tradiciju našega grada i na koji su Subotičani izuzetno ponosni.

Pokret gradjanske Subotice – PGS, smatra da je neprihvatljiv ovakav način sufinansiranja klubova i sportskih organizacija, da odražava nepravednost i nehumanost i stvara nejednakost medju gradjanima koji se bave sportom.

Zahtevamo da se odluka komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Grada Subotice još jedanput preispita i da se izvrši pravično, fer i pošteno sufinansiranje klubova i sportskih organizacija.

Pokret gradjanske SuboticeKOMENTARI

 1. Ljubica kaže:

  Pa ni planinarskiklub Spartak nije dobio ništa a u svojim redovima ima devojku koja će biti i najverovatnije na listi olimpijaca…dobila je plaketu Grada .Neprofitabilni sport sami sebe finansiramo čak nam Grad naplaćuje i prostorije koje koristimo jednom nedeljno.I dalje po starom…..

 2. Szabadka Polgári Mozgalma kaže:

  A ko su te intelektualne gromade iz PSG?
  Da nisu možda sledbenici bivšeg najnesposobnijeg polgarmeštera? Pa upravo je u njegovo vreme i njegovog kosatog derana, potrčka za burek i jogurt, napravljeno najviše štete subotičkom sportu!!! Da imaju stida i morala pokrili bi se ušima…

 3. Čuvar zatvora kaže:

  Fk spartak nije matični fk spartak osnovan 1945… Dotični g-din i njegova svita ugasili su fk spartak.i besplatno preuzeli naziv.grb.istoriju kluba (slažem se sa svim ali zašto onda i dugove ne preuzeše) i fk horgos pretvorili u fk spartak.(pogledajte na sajtu apr). Privatni klub g-dina Simovića koji se ocigledno bavi iskljuc fudbalom i transferima pošto je zgrnuo ogroman novac mafijaskim.malverzacijama.gasenjem firmi.kreditima.stecajima.povratima pdv-a. Neplacanjima poreza itd.itd..a sada uzima od opštine za svoj privatni klub sredstva.besplatno koriscenje stadiona.prostorija kluba i ko zna sta još a u novinama se hvali iznosima od milion evra zaradjen od prodaje igraca… Pa gospodo iz sportskog saveza i dajte im vise para godišnje nemaju dosta a nedajte NI DINARA amaterima.neprofitnim klubovima koji opstaju samo zahvaljujuci entuzijazmu i ulaganjima roditelja dece.trenera itd DAJTE SVE FK HORGOŠU (pardon fk spartaku)

 4. adkersu kaže:

  Konjički i mačevalački sport je previše „nazadnjački“ (čitaj kao deo subotičke građanske tradicije) da bi naprednjacima bio u interesu – ne vuče na tradiciju kojekakvih vukojebina a kamo li na „pink“ kulturu. To je to.

 5. Szabadka Polgári Mozgalma kaže:

  Prvo treba osuditi ovakav besraman politikantski nastup bivšeg gradonačelnika. Upravo u njegovo vreme se radilo bez kriterijuma, po političkoj podobnosti i po sistemu „ko je bliže vatri“.

  @Ljubica & Čuvar zatvora
  Nemojte problem posmatrati jednosmerno. Svi klubovi su u problemu i svima je novac potreban. Zato je glupo licitirati ko je trebao da ga dobije, a ko ne.

  U vreme mandata najnesposobnijeg gradonačelnika u istoriji Subotice nije postojao pisani dokument kojim se uređuje oblast sufinansiranja sportskih klubova. Sada takav dokument postoji i to je upravo ono što smeta politikantskoj bratiji iz PSG, jer sportski dinar više ne može da se deli po političkoj podobnosti.

  Da li je taj pravilnik dobar? Dobar je zato što svako može izračunati i proveriti dodeljene bodove i sredstva. Vreme će u dogledno vreme pokazati šta još treba poboljšati i to onda treba uraditi u demokratskoj proceduri.
  Ali sramota je da izvesni pravnik ne zna da je svaki „zakon“ bolji od bezzakonja.

 6. croat kaže:

  Ja sam nekada trenirao macevanje, divan sport ali je valjda sunovrat poceo kada se stari Jaramazovic razboleo. A to je bilo bas davno, nemam pojma sta rade danas ali po meni takvi klubovi vise vrede nego Spartak. Pogotovo sto bis se za tih pet miliona mogle pogurati razni manji klubovi koji imaju vise uspeha od fudbalera. Po meni grad prije svega treba da finansira podmladak, za neprofitabilne sportove tipa macevanje obezbedi besplatan prostor i trenera. A fudbaleri ce se vec snaci.

 7. (ba)laban kaže:

  @Čuvar zatvora

  Nije mi Simović među omiljenim likovima, niti se slažem sa raspodelom opštinskih sredstava na način kako se to radi.

  Međutim nije ni istina da je Simović „ugasio“ izvorni Spartak. Prava istina je da je opština pre više od 10 godina digla ruke od FK Spartak, a da ga je održao u životu Momo Rajić, što finansijski, što angažovanjem svojih radnika koji su preporodili kolko-tolko gradski stadion, koji je bio zapušten, zarastao u korov i najverovatnije da bi bez njihovog zaleganja FK Spartak bio davno zaboravljena priča, a stadion bi verovatno bio ruina na kojoj su se nekad okupljali sportisti.

  Godinu dana nakon toga se FK Zlatibor voda plasirala u Prvu ligu u kojoj se tada nalazio i Spartak, te je dogovorom usledila fuzija dva kluba. To je prava istina iz prve ruke. E sad, kako ko doživljava Kneza i Gajbu u klubu druga je priča. U svakom slučaju, da nije bilo „alkomafijaša“ danas bi se pričalo kako se u Subotici nekada igrao fudbal.

  Priča o arčenju para poreskih obveznika je već nešto sasvim drugo i tome će se stati na put kad se jednog dana, u nekoj dalekoj budućnosti, za raspodelu para iz budžeta ne budu pitali neuki i neobrazovani političari i kriminalci. To sigurno neće biti u eri Vučića i njegovih pulena, pa se zato potrudimo da se to dogodi što ranije. Pokušajmo odmah na prvim sledećim izborima.

 8. Čuvar zatvora kaže:

  Ba(labane) fuzijom klubova se preuzimaju i dugovi. Tako da nisi upucen. A sto se tice gasenja matičnog fk spartaka i menjanja imena fk horgoša u fk zlatibor vodu pa u fk spartak pogledaj dokumenta na sajtu apr-a gde ti sve pise. A mogu ti i u četiri oka sve dokumentovati da bi bio potpuno upucen (a ne delimično).

 9. pista kaže:

  Jbt. dobije stadion za dzz koji smo mi suboticani gradili, a sad jos da mu finansiramo privatni klub. E pa nece moci – doveka!

 10. krass1 kaže:

  @(ba)laban FK Spartak je ugasio grad, istupili su iz takmicenja i vise nisu postojali.A onda je jednog dana na stadion dosao Simovic, sa FK Horgosom kome je Zlatibor voda bila sponzor, i preuzeo ime, grb i istoriju ( kako kaze Cuvar zatvora) i FK horgos je postao FK Spartak. Takodje je Cuvar zatvora u pravu nisu preuzeli i dugove Spartaka (zbog cega je u stvari i ugasen). Ostalo ne bih da ponavljam.

 11. (ba)laban kaže:

  @Čuvar zatvora
  @krass1

  Vas dvojica očigledno nagađate. Kad sam rekao „iz prve ruke“ znači da sam bio tamo.

  Niti Momo, niti Simović nisu nikada postali vlasnici kluba ili stadiona. Kao što rekoh, stadion bi danas bio obična livada da Momo Spas nije uložio svoj trud i novac u sređivanje stadiona. Da nije bilo toga, danas bi na ulici bili ne samo fudbaleri, nego i atletičari.

  Ne čini li Vam se da je nezahvalno od čoveka tražiti da vraća i dugove koje je napravio neki prethodnik? Da bi održao klub, o svom trošku je angažovao i igrački kadar, a za uzvrat je od grada dobio samo NA KORIŠĆENJE Gradski stadion, koji je prethodno i osposobio.

  Možete iz nekih drugih razloga i da ne volite Momčila Rajića, ali je ovo prava istina koju Vas dvojica iz zaglavlja ovog komentara pokušavate da izvrnete. Ima neke istine u tome što pričate, ali nešto ste namerno preskočili kako bi VAŠA „ISTINA“ dobila drugačiji kontekst.

 12. ledenjak kaže:

  Navodno ,gazda našeg prestižnog noćnog kluba je donator nekoliko sportskih klubova Kako njemu tako i ostalima sve je oprošteno dok god plaćaju i imaju validnu karticu vojnika partije. I niko im ništa ne može čak i kad spavaju.

 13. grkljan balaban kaže:

  @Szabadka Polgári Mozgalma

  Afete ti li si ili neki drugi debil ???

OSTAVITE KOMENTAR