Planira se rušenje prve kasarne

Subotička lokalna samouprava planira rušenje objekata u sklopu nekadašnje kasarne „Kosta Nađ“ kao pripreme za potencijalne investitore kojima nude ovo zemljište za gradnju komercijalnih, obrazovnih i stambenih sadržaja.

U konkursnoj dokumentaciji raspisane javne nabavke za rušenje taksativno su navedeni objekti predviđeni rušenje, kao i oni koji će biti sačuvani, među kojima se izdvajaju nekadašnja zgrada generalštaba, odnosno spavaonice – objekti koje uživaju prethodnu zaštitu Međuopštinskog zadova za zaštitu spomenika kulture.

Iako je pre tri godine bio predviđen za konzervaciju i buduće komercijalne delatnosti, iz plana detaljne regulacije ovog područja, ali i konkursne dokumentacije tendera, proizilazi da je za rušenje predviđen i Manjež koji je takođe uživao prethodnu zaštitu zbog čelične konstrukcije krova.

U materijalu za rani javni uvid iz 2016. godine navodi se da je čelična krovna konstrukcija Manježa jedina te vrste u gradu, zbog čega predstavlja objekat pod prethodnom zaštitom, te ga je je potrebno i planski zadržati sa izuzetkom što će se njegova namena definisati kroz planiranu komercijalizaciju.

Međutim, u samom planu iz 2017. godine se navodi da je za „Manjež“, nakon preuzimanja detaljnih mera kojima će se izvršiti dokumentaciono snimanje, moguće sprovesti rušenje. Što će biti sprovedeno ovom javnom nabavkom.

U lokalnoj samoupravi navode da su na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu investicija i nekretnina „Expo Real“ u Minhenu promovisali ovu zonu, koja se nalazi na Segedinskom putu, za trgovačko-ugostiteljske i stambeno-poslovne objekte.

Na površini od oko devet hektara predviđena je izgradnja komercijalnih objekata, otvorenih i zatvorenih tržnih centara, škola, vrtića i eventualno visokoškolske ustanove, dok su poslednja tri bloka namenjena stambenoj izgradnji.

„S obzirom na to da je lokacija atraktivna i da će se potencijalnim investitorima ponuditi i određene pogodnosti, postoji interes investitora za ovaj plan i javnost će, kada sve bude jasno i definisano, o tome biti blagovremeno obaveštena“, navode u gradskoj upravi.

Grad Subotica kupio je ovu kasarnu krajem 2015. godine od Ministarstva odbrane za tri miliona evra, s rokom otplate od pet godina.

 

RTVKOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  Adaptirati ambulantu i dati je na korištenje Zdravstvenom centru, za potrebe građana okolnih
  naselja.

 2. Tarabic kaže:

  Rusite zasticeno…….
  Izgradicete kitu lastinu tj prodati zemljiste malo u dzepove dodati koji evric i dovidjenja prijatno….
  Investirace vasi uvlakaci….

 3. weng chun kaže:

  Bolje porusiti i srediti nego
  Ovako ruglo. Mozda sacuvat prvu zgradu.

 4. Lokal patriota kaže:

  Komanda stana je jedno, a generalstab nesto sasvim drugo. Razlika izmedju ta dva vojnicka termina je ogromna. Verujem da se ne moze bas ceo objekat restaurirati i prilagoditi civilnoj upotrebi, ali sto vise od njega ipak treba da ostane. Taj objekat je i deo nase proslosti i nase istorije i treba sto vise od njegove istorijske supstance sacuvati.

 5. Megatron kaže:

  Rusite to sranje i gradite !

 6. paulina kaže:

  gospode bože, dok se mi građani ovde prepucavamo, pljujemo proteste, ogovaramo, pljujemo po teškom životu, OVA VLAST ĆE CELU SUBOTICU RAZJEBATI, i za sve okriviti prethodnu vlast, koja, moram priznati nije bila „cvećka“ , i još nas ubeđivati i oni i njihovi dupelisci kako su sve to radili i rade u korist nas građana, i onda će njihovi botovi pljuvati po nama kako smo nezahvalni i glupavi…A OVA VLAST ŠTA GOD PIPNE SVE UNIŠTI, a mi gospodo sugrađani neka se i dalje pljujemo i kukamo, baš nam je lepo, tako nam i treba

 7. Mare kaže:

  Ne znaju ovi nista drugo, sem da ruse…

 8. Taca kaže:

  Sram vas bilo !!!!
  Zato sedite u skupstini I dobijate platu is gradskog budzeta?
  Da bi rusili I unistavali?
  Bolje gradite. Zavrsite pozoriste, obnovite zelenu fontanu, ocistite jezero….

 9. !% kaže:

  ..sigurno trebaju „jeftine kvalitetne opeke“, da se „omaste“ i ugrade negde u privatnom aranzmanu, ako ne i sve, bar lavlji deo..inace, nek’ ruse ono, sto su oni izgradili.., nisu kadri ni okreciti, kamoli izgraditi posteno.., vidimo sva velika ulaganja, posle par godina propada, ali NIKO ne odgovara, ni za lose izvedeni posao, niti za ukradeni deo sredstava..

 10. Zozon kaže:

  @Paulina
  Ajde kad si tako pametna reci nam šta bi ti uradila sa tim ruglom. Skačeš kao da se ruši nešto što je nama svima nasušna potreba. Pa taj objekat je već 12 godina napušten, potpuno devastiran i apsolutno neupotrebljiv.

 11. Zozon kaže:

  @Taca
  Sve što si nabrojala se i radi. Hajde budite malo realni. Da čujemo neki pametan predlog za kasarnu. Vi kao ovi na protestima samo lupate a predloga šta i kako dalje nigde.

 12. Anonimni kaže:

  Nasim vlastima ide od ruke samo rusenje objekata koje su drugi napravili.

 13. Komšija kaže:

  Nije mi jasno da je Subotica toliko finansijski nemoćna da ne može ništa da napravi sem krpljenja ulica. Popravku fasade mora da nam finansira republika i pokrajina. Dom JNA u centru grada stoji prazan a mogao bi da donosi prihod. Radovi na pozorištu su zaustavljeni i samo imamo priču i obećanja. Prosto deluje nestvarno vreme kada smo gradili bazen i šetalište na Prozivci, ulicu Braće Radić, sportsku salu u MEŠCu, kompletno osvetljenje grada i okoline, kružne tokove, kolektor, ulicu 51. divizije…da ne nabrajam do sutra I tada smo kenjali protiv vlasti a sad je sve stalo.

 14. Hrvoje Macanović kaže:

  Od deset komentara 1 je pametan (I.S.) mada se neće uklopiti u urbanistički plan, par komentara je logično, a svi ostali su najobičnija budalaština (Tarabic, paulina, Mare, Taca, !%).
  Taj prostor je odličan za razne namene i krajnje je vreme da se sa tim prostorom uradi nešto korisno.

 15. Vasojević kaže:

  Cigle da se ograde placevi na moru i zavrse zgrade ,sve za ljubav majci Srbiji za evroatlansku Crnu Goru.

 16. avet kaže:

  Još jako davno su ljudi koji nisu bili iz ovih krajeva govorili da su čuli da je Vojvodina, a pogotovo severni deo Vojvodine jako bogat kraj.
  Međutim, ko god je proputovao ovim krajevima, razočarano je zaključio da se to, neko blagostanje, po postojećoj infrastrukturi, kućama, zgradama, stanovništvu, uopšte ne vidi.
  Nisu znali da se bogatstvo Vojvodine ogleda u drugim stvarima, a crtežom se jednostavno to stanje može predstaviti crtanjem jedne obične, ogromne KRAVE MUZARE.

 17. Blabla kaže:

  Kasarnu je projektovao Reichl kao i zgradu Likovnih susreta.
  Toliko o tome…

 18. I.S. kaže:

  @Hrvoje-Hvala
  Realno kada se pogleda, nije neostvarivo. Objekat ambulante ima ulaz i sa ulične strane, sa Palićkog puta. Jako se lako može odeliti od ostatka kompleksa kasarne jer je na samom uglu. Prostrana je unutra, otprilike kao i ostale ambulante u Subotici od nelih je veća, od nekih je manja. Solidne je građe, objekat je noviji nego ostatak objekata sa te strane kompleksa. Ne znam koliko je devastirano unutra, ali svakako je jeftinije renovirati je nego graditi novu negde u tom kraju.
  Sigurno nije neko abnormalno skupo ulaganje. A svakako je sada u vlasništvu grada. Eto tih nešto kvadrata onda izuzeti iz ponude za prodaju, ne porušiti, nego vratiti medicinskoj nameni.

 19. Rax kaže:

  Pa ova vlast je upravo zato na vlasti da unisti istoriju. Nadam se da ce ih neko na vreme zaustaviti.no doduse i ds-ovci su rusili jezgro subotice. Pored onoliko stracara pored prozivke,oni su rusili istoriju! Ali valjda gospoda vole da stanuju u zagadjenom, pa su za njih napravili zgrade u epicentru. Za 30-tak godina sve je unisteno u celoj zemlji. Pocev od ekologije, uzbanizma,ekonomije,gradjana,zivotinja,zdravlja,sve pokretno i nepokretno.

 20. Mare kaže:

  Pita li neko nas nešto što živimo uz kasarnu?
  Svaki dan da mi prolazi milion automobila i iz zgrade da mi gledaju u dvorište!Bože dragi,sačuvaj nas od ovakvih idiotarija.Obnovite kasarnu,sredite je i neka služi kao muzej,uspomena.Onda rušite i gradsku kuću jer je staromodna…

 21. pantic kaže:

  tooo Labane… kad si poslednji put prosao pored doma vojske!!??? Smri nam centar grada na mokracu!!! jel i vama SNSovci smrdi dom vojske, smrdi korzo? Ili to samo nama koji nismo u Sns-u!!!!

 22. ffilozoff kaže:

  Kad ce bit na prodaju,te austrougarske ciglje,i po kojoj ceni??? ILI nije na prodaju…

 23. Istina... kaže:

  Narod je na tako niskom intelektualnom nivou da ne zna da komunističke marionete rade po nalogu svojih Gazda. Neki Laban, neki Bakić, neki Vučić, neki Dačić, neki Tadić, neki Koštunica, neki Đinđić… ne pitaju se BAŠ NIŠTA. Skinite Druga X, doći će Drug X.

  Noam Čomski:

  „Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod proseka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.“

  „Javnost treba podsticati u prihvatanju prosečnosti. Potrebno je ubediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.“

  „Treba ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usled oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.“

  Poznato!?

 24. Milenija kaže:

  Jel možemo nekako da se organizujemo sprečimo ovo rušenje i sačuvamo najlepše građevine ovog grada?
  Ni okupatori ovo nisu radili!
  Ili smo već okupirani samo ne shvatamo?!

 25. stevan kaže:

  prvo zavrsite pozoriste,renovirajte neophodno a rusiti izgradjeno i zasticeno je vandalizam

 26. Nas grad kaže:

  Prvo resite sto ste porusili oko Majsanskog mosta.Imate ruglo a ocete jos da rusite.Ili skupljate pare za CG i primorje sa nasih ledja

 27. Fux kaže:

  @ Nas grad : U vezi te ‘privatizacije’ i rušenja kod Majšanskog mosta adresa je kod krčmara Čakanj Lajoša i bratije…

 28. Zozon kaže:

  @Nas grad
  A ko je započeo i kada, a nije završio sve to oko Majšanskom mosta

 29. Fridrih kaže:

  @zozon
  Pa pizza majstor.Zato i nije zavrsio.Da je bar zidar,mozda bi bila neka vajda od njega.

 30. Daklem kaže:

  @fridrih
  Interesantno je koliko dugo ovaj grad trpi jednu takvu budalu .

OSTAVITE KOMENTAR