Počinje sanacija Palićkog jezera

Sledeće nedelje počinje sanacioni izlov ribe iz Palićkog jezera, prvi konkretan korak u realizaciji šest i po miliona evra vrednog projekta sanacije i zaštite ovog jezera koji finansira Vlada Nemačke. Izgradnja kanalizacije na Paliću i njeno spajanje sa gradskim prečistačem očekuje se na leto.

Devedeset pet odsto ribljeg fonda Palićkog jezera čini srebrni karaš, koji je označen kao riblja vrsta koja ugrožava biljni i životinjski svet jezera. Umesto ove invazivne vrste, Palić trebaju da zauzmu lokalne vrste ribe.

„Vrškama će izlovljavati i to je najbolji i najbezbedniji način za naše autohtone vrste, one koje su domaće vrste . U Palićkom jezeru te vrste su, na primer, šaran, smuđ, grgeč, čak i štuka. Ove vrste moramo sačuvati i moramo raditi na tome da u što većoj meri poboljšamo stanje našeg jezera, odnosno mogućnost za razmnožavanje ovih vrsta“, kaže Tamaš Vinko iz JP Palić – Ludaš.

Do kraja aprila trebalo bi da bude završen tender za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Palić, odnosno potisnog voda koji će otpadne vode naselja sprovesti do Gradskog prečistača.

„U naredne dve godine kroz realizaciju ovog projekta, u dužini od devetnaest kilometara u stambenom delu ovog naselja i oko osam kilometara u turističkom delu, stepen izgrađenosti mreže će se podići na više od osamdeset procenata“, ističe direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar.

Ovo su prvi konkretni koraci u realizaciji projekta sanacije i očuvanja Palićkog jezera koji sa bespovratnih šest zapeta pet miliona evra finansira Nemačka razvojna banka.

„Najveći zastoj nastao je kod analize subotičkog prečistača otpadnih voda, gde je KfW banka poslala nezavisnog eksperta da izvrši dodatne analize kako bi se utvrdilo na koji način možemo dodatno da poboljšamo rad postrojenja“, kaže rukovodilac projekta Ervin Molnar.

Projekat je zvanično započeo u jesen prošle godine. Ukupan period za njegovu realizaciju su tri godine, nakon kojih će biti stvoreni preduslovi za ozdravljenje biljnog i životinjskog sveta u jezeru, dobar kvalitet jezerske vode i njegovu održivost za buduće generacije.

RTVKOMENTARI

 1. Miki kaže:

  Po koji put molim vas lepo???

 2. Punisher kaže:

  Prica za malu decu!

 3. vlado kaže:

  6 miliona evra + 6 miliona evra ….. + 6 miliona evra = 0 miliona evra

 4. Istina... kaže:

  Deza vi. Obecanje ludom radovanje.

 5. Mare kaže:

  Nemci nam daju 6,5 miliona evra.
  6.500.000 €
  Koliko su nam bilo kada dala braca Rusi?

 6. Anonimni kaže:

  otpadne vode treba da idu u kanal za tisu i bice cista voda

 7. S&S kaže:

  Kažem ja vama biće izbora.

 8. Croat kaže:

  Svim lokalnim politicarima od 1990 do danas kafenu kasikicu, okove i nek izmuljavaju, ti muljatori najbolje trebaju da znaju kako se to radi !

 9. Nevernik kaže:

  Hahahsa

 10. bac Vranje kaže:

  Cek, jer sad to sanacija Palica ili izgradnja kanalizacione mreze?? Pitam da znam. jer vodovod nema ingerencije na Palicem i ne razumem koji moj se javlja onda g. Sugar. Ali iz izjave se ipak vidi da ovo nije sanacija jezera nego izgradnja kanalizacije. Cisto da se objasni jedan spin zbog trosenja 6 ipo miliona evra

 11. Bane kaže:

  Istu ovu vest samo malo izmenjenu sam čitao i pre 10 godina…

 12. laki kaže:

  Razlika je samo što tad direktor Vodovoda nije bio Đerđ Šugar.

 13. Anonimni kaže:

  6,5€ nekom će dobro doći..

 14. Dexter kaže:

  Dobro su se sitili

 15. Bob Rock kaže:

  Ovaj genijalni pristup problemu vadjenja babuski mrezama kosta toliko ?Zasto ne patentiramo ovu ideju.Mada mi se cini da je ovakav vid istrebljenje ribljeg fonda vec bio na tapetu, posle odlaska neke delegacije u inostranstvo koja je kostala ko zna koliko,koju je platio neko i necijim novcem,pretpostavljam nasim.I uvek im se jave iste vizije.Genijalne i neponovljive.Ovu mu dodje kao da deci koja se igraju u pesku daju da renoviraju pozoriste.A mi i dalje sisamo vesla.

 16. Aca m. kaže:

  Zašto vaditi karasa, ubaciti soma štuku pa nek rastu imaće hrane, očistiti trsku napraviti molove i da cveta ribolovni turizam i vrate se pare. Šta ćete sa larasima kad ih izlovite ???

 17. Axel kaže:

  Ovaj naslov mi je vec poznat, ali nek je sa srecom. Treba uvek gledati sve pozitivno.
  A ponekad se i nasaliti malo.

 18. Dosta mi je svega kaže:

  Kako vam više ne dosadi da nas zajeb..te.

 19. ČINJENICA kaže:

  Sudeći po panoima, Spa centar na Paliću će biti završen u maju, zgrada pozorišta u junu, a jezerska voda k’o suza čista ako ne u julu (u pitanju je ipak zahtevan posao), onda najkasnije u avgustu. Nakon toga na redu je bazen u šumi, pa…

 20. Fux kaže:

  Potrošili ‘nemačke novce’ a sada nemci traže rezultate …? A gosp. hidrolog Nemac- Mišel za to vreme se oženio’ u Subotici…

 21. Tarabic kaže:

  Kanalizacija sumljivo namestanje kojekakih cevi u tenderu, izribljavanje hmmm koji k prodaju dozvole za ribolov onda? Sto se trska ne sece kad je vreme?
  Gde ce otpadne vode iz akvaparka onog koji treba da bude gotov negde u maju?

 22. Zozon kaže:

  @Aca m
  Kako se ti razumeš u ihtiologiju to je čudo. Kako misliš da štuka i som opstanu u ovako „čistoj“ vodi. Jedino karas, babuška, melez ili kako se već zovu mogu opstati u ovoj baruštini. To je riblji korov koji se svuda u normalnom svetu uništava. Čak se i šaran u velikom broju zemalja smatra za riblji korov (npr. Australija).

 23. Taca kaže:

  Ervin i Mišel to su srca dva…

 24. Paligo Palus kaže:

  @ Fux

  A gosp. hidrolog Nemac- Mišel za to vreme se oženio’ u Subotici…

  Ja sam Suboticanin i ozenio sam se u Nemackoj pa se zbog toga niko nista i nigde ne uzbudjuje. Zabadati nos u privatni zivot drugih ljudi je prilicno nevaspitano. Mozda bi neko trebao malo da porazgovara sa tvojim roditeljima.

OSTAVITE KOMENTAR