Podrška vrednija od novca

Na poslednjem konkursu za filmske festivale programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA za podršku projektima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti, koji finansira Evropska komisija, Festival evropskog filma Palić je dobio sredstva u visini od 41.000 evra za razvoj i unapređenje manifestacije.

65 godina letnje pozornice filmski festival palic 2015 (5)

Ovo je prvi put da neka filmska manifestacija iz Srbije dobije podršku na ovom konkursu, budući da je naša zemlja postala punopravni član ove institucije u decembru 2015. godine. U konkurenciji od 108 filmskih festivala iz Evrope FEF Palić je ušao među 30 kojima su ova sredstva dodeljena.

„Ovo je veoma uticajan festival od javnog značaja koji predstavlja širok spektar filmova. Godišnje aktivnosti na polju medijske prisutnosti i filmske edukacije su snažne. Umetnički nivo filmova je izuzetno visok, organizacija festivala efikasna u cilju stvaranja snažne oaze evropskih filmova”, navedeno je u obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte.

Festival se u evropskim okvirima već godinama prepoznaje kao kulturna manifestacija visokog kvaliteta i značaja o čemu svedoče svetske, regionalne i domaće premijere najznačajnijih filmskih ostvarenja evropskog kontinenta, kao i najznačajnija autorska imena koja su posetila Palić. U prilog tome govori i činjenica da je stručni tim koji je imenovala Evropska komisija vrednovao umetnički nivo i organizaciju manifestacije. Međutim, iz godine u godinu podrška države ovom festivalu se smanjuje, konstatuje se u saopštenju Saveta Festivala evropskog filma Palić.

„Vest o podršci Evropske komisije je ujedno i obaveza da se dostignuti nivo održi i u velikoj meri unapredi. Uz ovogodišnje smanjenje sredstava za finansiranje od strane državnih institucija, i to 25 odsto od strane Grada Subotice i gotovo 70 odsto od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, svako unapređenje i rast kvaliteta može se smatrati ozbiljnim izazovom. Ono što smo sigurni jeste da kvalitet i aktuelnost programa Festivala evropskog filma Palić i dalje ostaje prioritet i da od takvog kursa ne odstupamo“, navodi se u saopštenju Saveta FEF Palić.

Ovogodišnje izdanje FEF održaće se od 16. do 22. jula kraj jezera Palić i u Subotici. Publiku i ove godine očekuje relevantna selekcija najboljih evropskih filmova u nekoliko programa i veliki broj gostiju iz cele Evrope. Letnja pozornica, najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji, biće i ove godine mesto susreta radoznale filmske publike i renomiranih evropskih autora.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Mihaly kaže:

  Za taj novac bi ste mogli napravoti par kuca za siromasne ili platiti bolesnima da se lece. A vase bahacenje i snobovisanje raskosom ste mogli svesti na platno i projektor i pistati filmove. Ali neee. Sve pare cemo potrositi sve do eura, a bolesnima nista!

 2. Hogar kaže:

  @Mihaly Vinston Čerčil je u vreme bombardovanja Britanije tokom II Svetskog rata na predlog da se ukinu donacije za kulturu upitao: A šta ćemo mi onda braniti?

 3. stormwatch kaže:

  Bravo filmski festival PALIC! SAMO NAPRED!

 4. adkersu kaže:

  Mihaly, bez brige, ovi što su sada apsolutna vlast (prvi put u istoriji) uslišiće Vaše želje. Napraviće par kuća za siromašne (a i za sebe). Inače su poznati kao izuzetni poštovaoci siromašnih, naročito duhom i intelektualnim sposobmostima. Veliki su poštovaoci svih vidova umetničlog stvaralaštva oličenih u reality programima i ponosni su na svoju novu gramatiku pogotovo na nove srpske reči i pojmove (vazduhoplohov, svemirska godina, itd.). U dogledno vreme SNS nema alternativu! A ideja projektora i platna je baš napreDNA. Na ovome Vam i Lifka zavidi (a tek Radoslav Zelenović !).

OSTAVITE KOMENTAR