Podrum za petsto duša

U Zagrebačkoj ulici šezdesetih godina, najinteresantnija je bila kuća na broju 8 jer u njoj vlasnici nikako nisu želeli da uvedu struju. Iako je to lepa građevina iz 1906. godine, treća generacija stanara još je uporno nastavljala da živi pod plinskim lampama. Kao opravdanje zašto čiča ne uvodi elektriku u kuću koja je u centru grada, navodila se njegova priča iz rata. Naime, vojska mu je tada zauzela neke sobe ali su ostali samo do mraka, kada je kućevlasnik upalio petrolejku.

Šezdesete su bile godine kada se iščekivao i treći svetski rat.

Već u susednoj kući na broju 6 spremalo se tada nešto sa puno struje – disko klub. Oni koji pamte kako je to izgledalo na početku, danas su penzioneri. Ko bi rekao da će disko generacija ikada ostariti…

Subotičke novine 1969. donose vest da je u podrumu kuće u Zagrebačkoj 6 otvorena kafana ali odmah daju i pojašnjenje da je to ustvari omladinski klub koji Ivan Prćić, vlasnik, nije mogao tako da registruje. Ivan kaže kako ima šezdeset mesta za sedenje i prostor za igru, zatim da planira i klasičnu muziku i večeri poezije, nema alkoholnih pića…Sve je to bilo nužno da neko ne bi pomislio kako bi to mesto moglo da kvari socijalističku omladinu. A ako je išta moglo da omladinu odvrati od socijalizma to su zabrane i ograničenja onoga što im je najvažnije.

Šezdesetih godina mladež je još odlazila na igranke gde su muziku izvodili vokalno instrumentalni sastavi. Disko zabava je bila nešto novo i tada nije moglo da se zna koliko će ta moda potrajati. U početku, dok je lokal bio novo mesto, Largo je prodavao oko osamdeset ulaznica na veče, nakon čega je čak došlo i do pada posete. Ipak, trendovi u svetu išli su u prilog diskaćima. Ono što je u početku bilo avangarda, ubrzo je postalo veliki biznis. Industrija zabave lansirala je muziku prilagođenu diskotekama, kreirana je disko moda, plesovi, filmovi…Kada su skeptici mislili da je na izdisaju, ovaj trend je počinjao svoje zlatno doba.

Tako je i Largo rastao, širio se i doterivao. Ipak, u jednom delu je morao da se smanji. Nekada je ovaj klub imao i dvorište koje je moralo da bude zatvoreno zbog stanara susedne višespratnice. Bilo je to dvorište otvoreno i one godine kada je umro Tito. Disk džokej Vlada Novikov se seća da to veče nije puštana muzika iako još nije proglašena žalost. Sedelo se u dvorištu i tiho razgovaralo.

Largo nije zatvorila ni nova moda, ni propisi o protivpožarnoj zaštiti, već podzemna voda. Bila je godina 2001.

 

LanskyKOMENTARI

 1. Bob Rock kaže:

  sta bih dao da mogu da se vratim u bar jedno vece u largo osamdesetih

 2. Svetozar Jaksic - Cedo kaže:

  Nas trojica imali smo samo jedne „bruks“ cipele, broja najnogatijeg. Ostala dvojica su prazninu popunjavali novinama. Tako da smo sa devojkama izlazili, svaki od nas, svako treće veče. Imao sam sreću što sam stanovao u Preradovićevoj, cipele bile kod mene pa smo subotom u „Largo“ dolazili na smenu.
  Kad to pričam ovoj mladeži gledaju me kao da sam upravo došao sa Meseca.

 3. vesele osamdesete kaže:

  Mi smo odmah na ulazu pitali ..“ Ko pušta ? Vlado ili Vrabac?“

  A Haga-Vaga skupljao čaše … i nikada mu nisam saznao pravo ime.

 4. Sanja kaže:

  Bilo je to lepo vreme. Bezbrizno. I nije bilo sund muzike. Barem ne u Largu.

 5. Disco kaže:

  Haga Vaga se zove Zoltan Stantic i svaki dan ga mozete videti u gradu, po kafanama na potezu od Karadjordjevog puta do Buvljaka i nazad preko centra.

 6. Terez kaže:

  Bilo je to lepo vreme… a bili smo i jako mladi….. bezbrižni❤

 7. Lenin kaže:

  @vesele osamdesete “ Ko pušta ? Vlado ili Vrabac?“
  Ne znam ko je puštao muziku u Largu na kraju šestdesetih i početkom sedamdesetih,a da to nisu bili antitalenti Novikov i Vrabac to je 100%!?Oni nisu bli kadri nikada sastaviti ni približno takvi kvalitetan program,kao taj dj grandmaster na početku rađanja disko trenda.Oni nisu dostigli ni do kolena Kiš Janošu,Tj Manou koji je bio Dj u Akvariusu,koji je dugo odupreo negativnom talasu,ali je nažalost ipak ga sustigao antidisko talas,koji je počeo harati sa naglim rađanjem šund novokonpovane i nacinalističke muzike,pa je dozvolio da i Amfora ode pizdu materiju.Meni hvalisavac Vlado bio uvek smešan sa onim njegovim fazonima.Uvek je imao novitete koje još niko nije uopšte puštao pre njega u Evropi.Ravno stiglo prvi komad iz Tamla mošna i niko još nije puštao u etar pre njega!Dobro ne u Evropi,al bar na Balkanu,u Jugi,u Vojvodini…,ah okej…,u Subotici.Čovek po čijoj logici posle Džems Braunovog Sex Mašina,može furati Big Bambuuuu…,ajajaja…,jaaa?!
  A Vrabac je trebao shvatiti,kako u domaćoj muzici slabo ima izvođača i bendova čija muzika paše u diskoteke.To što na zahtev prijatelja stavljao našu progresivnu muziku nije fain.U disko dolaziš da otreseš buve,da šiziš,plešeš do besvesti,a ne da urličeš reči iz pesme,zato što znaš stvar,voliš inače veoma kvalitetnu muziku,ali nije za ples.Nije za ples!!!
  Booker T & The MGs – Melting Pot,Commodores – Machine Gun,Commodores – Rapid Fire,Herbie Mann – Memphis Underground,Pigbag – Papa’s got a brand new pigbag,The Crusaders – Stomp And Buck Dance,Traffic – Glad,Booker T & The MGs – Green Onions,Booker T & The MGs – Fuquawi,B.T. Express – Do It,Bill Withers – Harlem,Dr John – Right Place Wrong Time,Billy Cobham – Stratus,Kool & The Gang – Spirit of the boogie,Osibisa – Survival,People’s Choice – Do It Any Way You Wanna,O’jays, The – For The Love Of Money,Timmy Thomas – Why Can’t We Live Together,Philadelphia International All Stars – Let’s clean up the ghetto… itd
  Na kraj sam naveo par izuzetno kvalitetne muzike iz Larga i Akvariusa,koje još i dan danas slušam uz napomenu da ima još bezbroj.
  I dok ne zaboravim!Muzika za fajront:Rare Earth – Get ready!!! 22 minuta muzike iz istrumenta muzičara,koji su svirali a ne plagizirali tuđe stvari kao današnj plasebo Didžejevi.

 8. Erika kaže:

  To su bila lepa vremena !…super društvo ,muzika isto ….Često se setim tih vremena …..

 9. O, mladosti moja ... kaže:

  Jethro Tull – Bourée
  https://www.youtube.com/watch?v=N2RNe2jwHE0

  fajront … pa u mrak sa devojkom! 😉

 10. Gordana Mesaroš kaže:

  Bilo je tu pre Vrapca i Vlade malo vrsnijih dj kao što su Miroslav, Marsa i Rale, a ovo dvojica su imali 8/1o god. kad se Largo otvorio

 11. sofi kaže:

  @Lenin
  O ukusima ne vredi raspravljati. U Aquariusu se slušala jedna vrsta muzike a u Largu druga. Ko je išao u Largo nije išao u Aquarius i obratno.

 12. adkersu kaže:

  O, mladosti – ako nisi bio sa devojkom, posle fajronta u Largu, pravac u „Belu lađu“ ili „Spartak“ na pasulj!!! Mi iz Kertvaroša iz čistog zezanja znali smo još da odemo na pača u „restoraciju“ (tako je pisalo iznad ulaza u salu!) na železničkoj stanici. Posle (krajem sedamdesetih) je bila moda da se ode u pekaru u Petefi Šandora na „lepanju s mašću“.

 13. Tibor kaže:

  Oh, kakve li evokacije! Ironije li, kolko su samo boja u mojim secanima probudile ove crno bele fotografije! Largo, kokta vinjak i moja draga bucmasta Margo. Jos pamtim tu kisnju jesenju subotu, Tito je se obracao narodu pre dnevnika kao sto je to radio svaki boziji dan, a mi omladinci iz studenskog doma smo ga stojecki slusali u kantini, obuceni u najlepse svecane kecelje (koje su se prale svaki dan). Kada sam te sreo u klozetu Larga, gde sam se uvek pravio da ulazim greskom kad sam bivao primecen, videh te kako si punila bocu kokte vinjakom koji si prosvercovala u svom grudnjaku proizvodnje 8. Mart. Nisi ni marila sto sam tamo, samo si mi se osmehnula, iako si dobro znala da sam usao tamo da vam gledam pod suknje. Vec dve godine nakon toga smo aktivno u braku sudelovali u socijalistickom projektu podizanja nataliteta Jugoslavije. Ko bi rekao da ce se sve tako zavrsiti. O moja Margo, nikad ti necu oprostiti sto si glasala za Draskovica.

 14. Anonimni kaže:

  Nešto najlepše iz moje mladosti, a Largo je bio na ponos Subotice.Predivna vremena.Doček nove godine u Largu neopisivo samo učesnici znaju kako je to bilo.

 15. Zorica T. kaže:

  Kad se setim svoje mladosti i subotnjih izlazaka, osmeh mi ozari lice.To su bila divna vremena. Neizostavne setnje korzoom i sedenje na „majmun placu“. Ali ,LARGO je bio institucija❤. Gledajuci ove crno-bele fotografije, prisetila sam se dobre muzike, guzve na podijumu i na hodnicima. Da mogu,rado bih se vratila u ta vremena da opet to dozivim.

 16. IvanM kaže:

  @Lenin
  Mala ispravka.Muzika za fajront je bila kompozicija „ Bouree„ od „Jethro Tull„ a navedena pesma „Get raedy„ označavala ja većinom kraj sporog plesa tzv.„stiskavca.Ostali deo teksta je OK.

 17. Lenin kaže:

  @IvanM „Muzika za fajront je bila kompozicija „ Bouree„…“
  Ah!Nema dileme!Jeste!Ali ja sam još kod plesa,a ne kod gašenja lajt šoa i paljenja svetla.Znam.Trebao sam napisati;pre fajronta?!Mislim da moj komentar,pre svega je bio na temu konačnog fajronta prave dens-disko-fanki talasa u Subotici.

 18. Sloba kaže:

  Disk džokeji među prvima Dule Viličić ,Rale(jedno vreme samo ponekad utorkom -veče Bitlsa) posle Braca (dosta dugo-posle šefovao ) onda povremeno Keža,pa dolaze Bruca i Marsa ,pa Vlada

OSTAVITE KOMENTAR