Pogon za proizvodnju plastike neće zagađivati životnu sredinu

Javni uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije i promene namene objekta „Metro“ u pogon za proizvodnju proizvoda od plastike, investitora „ONDAPLAST BALKAN PROPERTY“, održan je juče u Gradskoj kući.

Italijanska kompanija „Ondaplast“, koja je kupila objekat nekadašnjeg „Metro cash&carry“, planira proizvodnju plastike od polipropilena koja apsolutno ne zagađuje životnu sredinu, što Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dokazuje, navodi direktor kompanije, Boris Milić, i dodaje da će se kompanija strogo pridržavati svih mera zaštite predloženih u studiji.

Procena je da budući pogon za proizvodnju plastike neće zagađivati vazduh, budući da je predviđeno grejanje na prirodni gas, dok se od samog postupka topljenja plastike ne očekuje zagađenje koje će prelaziti propisane granice, navodi se u Studiji. Kada je reč o merama koje se tiču zaštite voda, i one se podrazumevaju, uzimajući u obzir da će se postrojenje nalaziti nekoliko kilometara od jezera Palić.

Investitor „Ondaplast“ je kompanija koja postoji već 40 godina, a pogon u Subotici biće njihova prva fabrika u Srbiji. Kažu da su naš Grad odabrali zbog brojnih prednosti, pre svega strateškog položaja, odnosno blizine interesantnih tržišta, a objekat bivšeg „Metroa“ zbog dobre infrastrukturne opremljenosti. Inače, objekat se nalazi na katastarskoj parceli Novi grad, u zoni gde su dozvoljeni poslovno – proizvodini prostori, te ne postoje nikakve prepreke,da se fabrika, kako investitori očekuju, otvori krajem marta ili početkom aprila.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. ludak kaže:

  Opet plastikaneri i gumene cevi…za bolje i nismo

 2. Karl Marx kaže:

  @ Ludak
  Plastika i gumene cevi su i u vasionskoj tehnologiji neophodne, a kamo li ne u ostlim svakodnevnim stvarima. Na izjavi Deng Xiaopinga – Sve jedno das li je macka bela ili crna, glavno je da lovi miseve, bazira se kompletni ekonomski prosperitet najmnogoljudnije zemlje na svetu. Sto je vise zaposlenih tim je vise novca, vise novca uzrokuje i vecu potraznju, veca potraznje uzrokuje i vecu produkciju, veca produkcija iziskuje nova radna mesta i tako se ekonomska spirala pomera prema gore. Od nicega ne dolazi nista. Od necega (makar i plastike) dolazi nesto.

 3. Don Kihot kaže:

  Suboticki precistac otpadnih voda vec ima problema zbog raznih plasticara koji svoje otpadne vode pustaju u kanalizaciju,insprkcije iz nekog razloga ne mogu da utvde ko su ako i ovi budu pustali vodu u kanalizaciju bojim se da ce biti velikih problema po Palic

 4. Pajo kaže:

  Karl@
  Eto ti Dado metal! Makar i od odtpada!Makar i da lagerujemo otpad SA zapada! Makar donosili vagone koji prenose opasne materije i prali ih i direktno pustali u kanalizaciju ili vracali u vodotokove!

 5. Karl Marx kaže:

  @ Pajo

  Ima jedna stara narodna pesma, zove se „Sic-mic Micika“. majka pita cerka da li bi se udala pa joj nabraja mladozenje iz raznih profesija, a cerka svakoma nadje neku manu i odbija da podje za njega. Za one koji ne znaju tu pesmu preporucio bih pesmu JJ Zmaja „Gasa“. U Subotici ima samo dve sorte nezaposlenih. Jedni nece u inostranstvo na rad jer su patriote, a drugi nece da rade u domovini jer imaju visoku ekolosku svest, sto se uostalom odmah vidi na gradskim ulicama i ostalim lokacijama, koje blistaju od cistoce.

 6. Pajo kaže:

  Karl@
  Sad oces reci da nam je prljav grad?Da je sut na svim zabacenim mestima! Da su parkovi zagadjeni ? Da je grad pun opusaka ?

 7. Pajo kaže:

  Inace koja crna ekologija i tako nesto ! Ja sam prodao tri tone jabuka preprodavcu Samo nesto da se radi i zaradi! Jeste da sam preterao sistemikom ali rezultat su bile lepe socne crvene jabuke koje netruni ni sada u posrumu!Jeste da je taj sistemik zabranjen u EU ali kod nas nije!A visak iz cisterni sam sipao slivnik i malo zalio !Ambalazu zapalio sa ostalom plastikom!A tek orozd i ribizle !Mozda si i ti Karl jeo te jabuke ili udahnuo posle prskanja vazduh pun otrova!

 8. krass1 kaže:

  Verujem da nece biti zagadjivanja zivotne sredine, jer tamo najverovatnije ni nece biti nikakve proizvodnje delova od plastike. Cini mi se da tamo vec funkcionise nesto drugo, sto se jako dobro cuva od javnosti.

 9. Realniji kaže:

  Cuo sam iz pouzdanih izvora da tamo Cakanj drzi svoje rigove za mining i da ih ima jako puno… Informacija dosla od njegovog sina.

OSTAVITE KOMENTAR