Pohvale Srbiji za inkluziju Roma u Horgošu i Čantaviru

Publikacija o zaštiti ljudskih prava na lokalnom nivou, koja se posebno bavi pitanjima izbeglica, migranata, romske i LGBTI populacije, objavljena je u izdanju Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope.

Ovaj vodič sadrži uopštene preporuke lokalnim vlastima kako da pomognu ovim ugroženim grupama i predstavlja primere „dobre prakse“ iz 25 evropskih zemalja, uključujući iskustva iz tri naša mesta – Niš, Čantavir i Horgoš, koji podstiču inkluziju Roma.

Međuetnička tela nastala su u pomenutim srpskim gradovima, u okruženju koje se već pokazalo kao efikasno u rešavanju problema koji pogađaju romsku populaciju, navodi se u izveštaju. Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope pohvalio je napore vlasti u ovim gradovima da podstaknu učešće Roma u institucijama lokalne samouprave i demokratskim procesima.

„Lokalne vlasti trudile su se da stvore društvenu i političku klimu koja omogućava bolje razumevanje romske populacije“, navodi se u izveštaju.

Vodič za zaštitu ljudskih prava nastao je posle debate Kongresa u kojoj su učestvovali i Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Saveta Evrope, i Roland-Fransoa Vejl, zastupnik UNHCR u evropskim institucijama.

Harald Bergman, zadužen za ljudska prava u Kongresu, naglasio je da postoji saglasnost o važnosti ove teme, kao i potreba da se utvrde konkretne obaveze države u praksi sa pripadnicima manjina.

„Mnogi uspešni primeri pokazuju da poštovanje svih ljudskih prava u javnim politikama ne iziskuje mnogo sredstava, ili pravnih i tehničkih rešenja“, naveo je Bergman.

Kongres preporučuje lokalnim i regionalnim vlastima u zemljama koje su članovi Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, da usvoje i koriste Vodič za ljudska prava u svom radu.

 

DanasKOMENTARI

  1. avet kaže:

    Treba pitati domorodačko stanovništvo Horgoša i Čantavira za mišljenje o uspešnosti inkluzije Roma.

  2. zis kaže:

    Jelte a koliko će njih sutra (utorak) da vodi u Niš kao podršku .Kolko autobusa ide iz Subotice?

  3. Kenjereš Andraš kaže:

    inkluzija = integracija

OSTAVITE KOMENTAR