Šezdesete: Izbor iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica

Izložba Gradskog muzeja Subotica u galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu, Galeriji Platoneum, reflektuje na šezdesete godine 20. veka i pri kraju tekuće decenije skreće pažnju na činjenicu da sva dešavanja šezdesetih godina zaokružuju svojih pola veka trajanja. Izborom slikarskih i vajarskih dela, kao i dela primenjene umetnosti iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica ukazuje se na karakteristične stilske tendencije (npr. enformel) i nove pojave u umetninčkom životu (Memorijal Nadežda Petrović, osnivanje Ateljea 61, Likovnog susreta, Trijenala keramike, grupe Bosch+Bosch, itd), kao i na odraz u umetnosti istorijskih događanja datog perioda (protest samospaljivanjem Jana Palaha, istraživanje svemira, stupanje čoveka na Mesec itd).

Osim slikara (Beneš, Baranji, Vinkler, Dejanović, Petrik, Radojević, Silađi, Skračić, Torok, Hanđa, Šafranj, Šebeković), vajara (Almaši, Zaharijaš, Kalmar, Krković, Logo) i keramičara (Jandrić, Nemeš Fekete, Tođeraš) zavičajne i šire jugoslovenske likovne scene, izložena su i dela umetnika beogradskog likovnog kruga rodom iz Subotice, koji su ostali u čvrstoj vezi sa rodnim krajem: slikara i profesora Akademije likovne umetnosti Đorđa Bošana i vajarke Ane Bešlić, čiji se legati nalaze u Gradskom muzeju Subotica, kao i vajara, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna i rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu, Nandora Glida. Izbor iz umetničke zbirke takođe ukazuje na bogatstvo i širinu mogućih prezentacija baziranih na našim javnim zbirkama. Izložba se realizuje u okviru manifestacije Muzeji za 10, u godini kada se obeležava 70 godina od osnivanja Gradskog muzeja Subotica. Autorke izložbe su dr Olga K. Ninkov muzejski savetnik i Ljubica Vuković Dulić viši kustos.

Otvaranje izložbe, koja se održava u okviru manifestacije  Muzeji za 10, je u Galeriji Platoneum, Nikole Pašića 6, u Novom Sadu, u petak, 11. maja, u 12:00 časova.

Trajanje izložbe: od 11. do 21. maja.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR