Polovinu budžeta napunili carinici

V.d. direktora Uprave carina Miloš Tomić izjavio je da je prošla godina bila izvanredna za Upravu carina jer je u državni budžet uplatila čak 4,9 milijardi evra, što je za 489 miliona evra više nego 2017.

On je u intervjuu za „Blic“ istakao da je Uprava carina drugim rečima 2018. napunila polovinu budžeta i da se takav trend nastavlja i 2019. godine.

Na konstataciju lista da od tih prihoda zaposleni i nemaju neke koristi jer su im plate među najnižim u državi, Tomić je rekao da je Ministarstvo finansija prepoznalo trud Uprave carina, pa su carinskim službenicima plate od Nove godine povećane za 8,5 odsto, na čemu je, kako je dodao, posebno zahvalan Vladi, a naročito ministru Siniši Malom.o carinsko poslovanje automatizuje“, istakao je on.

Tomić navodi da je akcizna roba najpopularnija među krijumčarima.

„Prošle godine imali smo rekordan rezultat u zapleni nafte i naftnih derivata – više od 250 tona. To je osam puta više nego 2017. Interesantan je i šverc deviza, droge i zlata“, dodaje Tomić.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima i čestim kritikama na račun carinika zbog te pojave, Tomić podseća da za to ne snose krivicu carinici, već druge službe.

„Nije carina granica, tu su i druge službe: policija, inspekcije. Ne čeka se na carini, već na granici. Zato je potrebna hitna automatizacija svih graničnih i carinskih procedura“, naglasio je Tomić.

 

Tanjug, BlicKOMENTARI

 1. mario kaže:

  O punjenju svojih dzepova i dzepova politicara,o tome ne zelite da pricate.Pa ptice na grani znaju kako se bogate na Subotickoj carinarnici pojedinci.Pogotovo od kada se pita lokalni kvazi crnogorski Don.

 2. vaše ime kaže:

  Polovinu državnog i 99% svog …

 3. Taca kaže:

  Plate među najnižim u državi?!?
  Pa kako to da onda carinici žive tako dobro?
  Hmmmm. 😉

 4. ffilozoff kaže:

  Plate najnize u drzavi? A vozite aute od 50.000 eura,imate vile i vikendice,bahato trosite po kafanama,letujete na daleke destinacije….OBJASNITE-kako to uspete sa malim platama???

 5. Kartel kaže:

  Napunili deo budzeta od zaplenjen droge? Zeli li to direktor carine reci i priznati da je nasa drzava prodavala zaplenjenu drogu i sa tim novcem se finansirala?

 6. stormwatch kaže:

  Svakom normalnom bi ova vest bila znak za uzbunu. U drzavi u kojoj sam predsednik kako kaze otvara stotine i stotine fabrika i nije nikad bolje….uprava carina puni 50% budzeta….ovo kad cuje neki ekonomista sa pravom diplomom a ne partijskom diplomom zapita se dokle ce takav sistem da se odrzi ako ti od carinjenja robe odrzavas drzavu…..ali siguran sam da informer kaze da je sve u redu pa onda mora tako biti.

 7. Borisav kaže:

  A tehnicka roba…pun KP oglasa…koliko ti koji svercuju u saradnji sa carinom ostecuju budzet ?

 8. Dane Bajmok kaže:

  Lažu po običaju.Da je dobro rasle bi plate i penzije u većem iznosu a ne bi državni dug rastao 2 mlrd Eura godišnje.Država curi na sve strane i pljačka se nemilice jer neće trajati doveka doći će druga gladna usta.Ne vređajte nam inteligenciju uporedite imovinu i plate carinika.Korupcija i krađa nikad veća jer se pinkla šalje u Centralu i svi zadovoljni……..

 9. punisher kaže:

  nema jace firme u drzavi od carine….

 10. Srbin Carinik kaže:

  Što vala ne vratite kumove?Oni su najpošteniji i Srbija će postati bogatija no Luxembourg kad oni počnu da je brane.Montenegro će se brže razvijati,naročito njen primorski deo.Zaboravismo da su naslednici već na braniku naše otadžbine za račun njihove domovine!

 11. Fux kaže:

  A tek svoje đepove…?

 12. Istina... kaže:

  „Srbin Carinik“ je laznjak, odaje ga nesrpski jezik i pravopis. Krajnje amaterski agitprop. Razocaravajuce. Jadno. Bedno. Ali to je vas nivo.

 13. Maus kaže:

  Obiđeti im garaže i ‘skladišta’ pri njihovim stanovima i kućama pa vidite šta sve imaju…Kupili? Pokupili…?

OSTAVITE KOMENTAR